2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Lehull a lepel a nagy sorsjegytitokról: mi folyik a kaparósoknál?


Eszméletlenül pörög Magyarországon a sorsjegyezés. A Pénzcentrum által kikért hivatalos adatok szerint, 2019. 31-ik hetéig havonta átlagosan 13-14 millió darab kaparóssorsjegyet értékesítettek hazánkban. Arról azonban már kevesebbet tudni, hogy ki lehet-e deríteni egyáltalán, hogy vajon egy adott sorsjegyjátékhoz tartozó Jackpotot kilőtték-e már a játékosok, azaz, hogy a rendkívül alacsony valószínűség mellett egyáltalán van-e még fizikai esély arra, hogy valaki az általa megvásárolt sorsjeggyel bankot robbantson. Ennek jártunk utána.

Bődületesen hasít Magyarországon a kaparóssorsjegyezés. Olyannyira, hogy a Szerencsejáték Zrt. arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, 

az Ötöslottó és a Hatoslottó után a kaparóssorsjegyek számítanak a harmadik legismertebb terméknek.

"Kutatásainkban a sorsjegy, mint termék ismertsége rendre 80 és 90 százalék között alakul." - tájékoztatta lapunkat a Szerencsejáték Zrt. A sorsjegyek népszerűségét egyébként semmi nem jelzi jobban az eladott mennyiségüknél. A Pénzcentrumhoz eljuttatott hivatalos információk szerint ugyanis

Az idei évben (2019. 31. játékhétig) havonta átlagosan körülbelül 13-14 millió darab ehhez a játéktípushoz tartozó terméket értékesített a Szerencsejáték Zrt.

Ha ezt elosztjuk 31-el, akkor az azt jelenti, hogy egy hosszú hónapban naponta majd 500 000 sorsjegyet vesznek a magyarok. Akiknek ráadásul jól meghatározható kedvencei is vannak a sorjegyek között.

A legek

A Pénzcentrum által kikért 2018-as adatok szerint Magyarország legnépszerűbb kaparós orsjegye a Buksza, ebből tavaly 26,8 millió darabot értékesítettek. Második a Szuper Black Jack lett, ebből 22,8 millió darabot vásároltak a magyarok 2018-ban, míg a dobogó harmadik fokára a Black Jack fért fel, ebből 18,3 millió darabot adtak el.

A statisztikai adatokon túl azonban arra is kíváncsiak voltunk, hogy bár az óriási népszerűségi a sorsjegyek esetében adott - ahogy ezt a számok is tükrözik -, mégis honnan tudhatják azt a szerencsevadászok, hogy egy-egy általuk kedvelt játékban egyáltalán elérhető-e még a Jackpot, nevezetesen, hogy a legnagyobb nyereményért egyáltalán van-e még értelme játszani vagy azt már régen kiütötték?

Vakon játszunk

A Szerencsejáték Zrt. arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy "a sorsjegyek gyártása zárt rendszerben történik, így egyetlen embernek sincs információja arról, hogy pontosan melyik számú sorsjegyen van a főnyeremény."

Ez pedig azt is jelenti, hogy senki nem tudja azt sem az ország mely pontján helyezkedik el a Jackpot-kártya egy adott játék esetében, ugyanis az teljesen véletlenszerű. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy az egyes játékok esetében mennyi idő alatt viszik el átlagosan a kaparóssorsjegy főnyereményét. Erre azonban a Szerencsejáték Zrt. szerint az új sorsjegyek népszerűsége és a sorsjegysorozatok darabszáma miatt nem lehet választ adni. 

Mindebből tehát az derült ki, hogy a játékosok gyakorlatilag semmit nem tudnak arról, hogy melyik nyeremények estek már ki abban a sorsjegyszériában, amiben ők is játszanak, azaz arról a szériáról, ahonnan az a sorsjegy származik, amit a sarki lottózóban megvettek. 

Ezekről az adatokról egyébként a Szerencsejáték Zrt. honlapján sem találni semmilyen információt, az egyetlen támpont a sorsjegyekkel kapcsolatban, azoknak "nincs lejárati idejük, és a forgalmi adatok függvényében - a játékosok folyamatos tájékoztatása mellett - kerül sor a sorsjegysorozatok lezárására, amely után - a többi játékunkhoz hasonlóan - 90 nap áll rendelkezésre a nyereményigény benyújtására." - tájékoztatta lapunkat a társaság. 

Arról tehát a játékosok sehonnan sem értesülnek, hogy egy kibocsátott szériában mikor viszik el a főnyereményt.

Erről maga a társaság sem ad ki olyan tájékoztatást, mint mondjuk a különböző nagy összegű lottónyeremények esetén. Így a játékosoknak be kell érniük a puszta reménnyel, hogy abban a szériában, amiben az éppen játszott kaparós sorsjegy tartozik, még benn van a Jackpot, és azt nem vitt el valaki mondjuk az ország másik végéről x hónappal azelőtt. Természetesen a főnyeremény mellett is vannak nagyobb nyeremények, amik a vásárlási költséghez képest jóval jelentősebbek, de valamilyen szinten azért mindenkit az a remény mozgat, hogy a lehető legnagyobb pénzt robbantsa abból a 200, 500 vagy 1 000 forintból, amiből a játékot vette.

(Címlapkép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 1 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 20 252 forintos törlesztőrészlettel a Raiffeisen nyújtja (THM 8,97%), de nem sokkal marad el ettől a K&H 22 748 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem, az MKB, valamint a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kiderült a sörtitok: ezzel itatják a magyarokat a gyárak
Rákaptak a drágább, minőségi sörökre a magyarok.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

08.15-08.21
Országos

Lidl

08.15-08.21
Országos

Auchan

08.15-08.28
Országos

Tesco

08.15-08.18
Országos

Spar

08.15-08.21
Országos

Interspar

08.15-08.21
Országos

Kika

08.14-08.18
Országos

Lidl

Iskolakezdés
08.01-09.14
Országos