11 °C Budapest

Egyes helyeken szigorodott a bolti nyitvatartás: sokfelé ma már nem lehet vásárolni

2020. április 11. 09:26

Több önkormányzat is hozott olyan döntést, mely befolyásolja az üzletek ünnepi nyitvatartását - hívta fel a figyelmet a kereskedelmi szövetség (OKSZ). A kereskedők minden esetben együttműködésre törekednek az önkormányzatokkal, hiszen a döntések az egyes települések sajátosságainak és járványhelyzetének figyelembevételével az ott élők egészségének védelmére irányulnak.

Szükséges ugyanakkor felhívni a vásárlók figyelmét arra, hogy az önkormányzatok egyes döntései a hatályos jogszabályokban lehetővé tett ésszerű és megalapozott szigorítások mellett több településen megnehezíthetik a családok ünnepi bevásárlását a szombati napon az üzletek működését meghatározó helyi és a központi kormányzati előírások összhangjának hiánya miatt. Ez az áruellátás biztonságát is veszélyeztetheti egyes településeken.

A kereskedelmi vállalkozások a helyi és a központi előírások ütközése esetén megkísérelnek a hétvégi időszak ellenére együttműködést kezdeményezni az érintett települések vezetőivel, és úgy eljárni, hogy az áruellátás biztonságát, a vásárlókat a lehető legkisebb sérelem érje.

Mindez azért is fontos, mivel az április 10-13-i négynapos ünnepi időszakban a központi szabályozás szerint eleve kizárólag április 11-én, szombaton lehetnek nyitva az üzletek, a kijárási korlátozásra vonatkozó előírásokkal összhangban. Ekkor a szokásosnál nagyobb forgalomra kell számítani.

Április 11-én szombaton a központi előírások szerint csak az alapvető árucikkeket és a munkavégzéshez szükséges termékeket árusító üzletek lehetnek nyitva (élelmiszerüzletek, drogériák, gyógyszertárak, benzinkutak a szokásos nyitva tartás szerint, dohányboltok, állateledel boltok, munkaeszközöket árusító boltok legfeljebb 15 óráig, és a piacok).

Nem változott az az előírás, hogy a 65 éven felüliek kizárólag 9-12 óra között vásárolhatnak az alapvető létfontosságú cikkeket árusító üzletekben (élelmiszerboltokban, drogériákban, gyógyszertárakban), kivéve a piacokat.

A piacok nyitvatartásáról április 10-től a helyi önkormányzatok döntenek, arról is ezen belül, hogy a 65 éven felüliek mikor vásárolhatnak ott.

Akadályozhatja a biztonságos áruellátást egyes önkormányzati döntés

Előfordult, hogy az önkormányzat megtiltotta a húsvéti időszakban a 65 évnél idősebb lakosoknak otthonaik elhagyását. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerüzlet, drogéria és a gyógyszertár 9-12 óra között üresen fog tátongani, hiszen a központi országos előírás szerint ebben az időszakban 65 év alattiak nem tartózkodhatnak ott, de a helyi előírás miatt 65 év felettiek sem.

Több település megtiltotta helyi rendeletében az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak, dohányboltok és a benzinkutak kivételével más üzletek nyitvatartását a teljes négynapos ünnepi időszakban, miközben ezek nagyobb része a munkaszüneti napokon nem is nyithat ki (pénteken, vasárnap és hétfőn az élelmiszeráruházak, drogériák és az ügyeletesek kivételével a gyógyszertárak is zárva vannak).

Így ezek a döntések döntő részben a munkavégzéshez, például meghibásodások javításához szükséges eszközöket, alkatrészeket árusító műszaki, építőanyag, vagy más alkatrészeket, valamint egyes mezőgazdasági cikkeket, továbbá az állateledelt kínáló üzleteket érinti, a szombati napon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A vásárlók mellett az üzemeltetők is munkaszüneti napon, április 10-én értesültek a települések döntéséről és a kereskedőknek érdemi egyeztetésre nem adódott lehetőségük. Az önkormányzatok egyébként a kijárási korlátozásra vonatkozó kormányrendelet alapján a település lakói számára otthonaik elhagyásának feltételeit ugyan szigoríthatják, de közvetlenül a nyitvatartást nem korlátozhatják, az már más joganyaghoz kapcsolódik. (A kijárási korlátozásra vonatkozó kormányrendelet is csak a lakóhely, tartózkodási hely elhagyását megengedő célokat sorolja fel.)

Egyes önkormányzatok az üzletek dolgozóinak írják elő védőeszközök, arcvédő maszk és gumikesztyű használatát. Ezt központi előírás jelenleg nem teszi kötelezővé, így ez a helyi előírás ezekben az esetekben a legjobb szándék ellenére sem kérhető számon az üzlet üzemeltetőjétől. (Ezeknek a védőeszközöknek a beszerzése egyébként akadályokba is ütközik, ezért ebben a kérdésben az egészségügyi intézmények ellátása köti le döntő részben a beszerzési lehetőségek kereteit.)

Önkormányzati döntés irányul továbbá például az üzletben tartózkodó vásárlók számának korlátozására is. A gyógyszertárak kivételével ilyen irányú központi előírás jelenleg nincs érvényben, az üzletek működése ezen a területen csak a kereskedő önkéntes vállalásával, vagy ajánlással terelhető.

Több önkormányzat ajánlás formájában tett közzé az üzletek működését is érintő felhívásokat lakósaik egészségének védelmében. Ezekben a kereskedelmi vállalkozások a lehetséges mértékig együttműködésre törekednek, a rendelkezésükre álló erőforrások, eszközök erejéig.

Ünnepnapi kivételek

A vendéglátóhelyeknek munkaszüneti napokon is zárva kell lenniük, csak elvitelre szolgálhatnak ki.

A munkaszüneti napokon a benzinkutak nyitva lehetnek. Az ügyeletes gyógyszertárak a szokásos gyakorlat szerint működhetnek.

Azok a kereskedők, akik nem foglakoztatnak alkalmazottat, kizárólag a kijárási korlátozásra vonatkozó rendeletben meghatározott esetekben tarthatnak nyitva (például nonstop kis élelmiszerüzletek), a helyi önkormányzatoknak a központi szabályozással összhangban hozott döntéseit is figyelembe véve. (Élelmiszerbolt pályaudvarokon is nyitva lehet).

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem