7 °C Budapest

Akár 200 forintból is jól lakhat a család

Pénzcentrum
2014. május 6. 17:00

Már épp elfogna minket a pánik üres pénztárcánk láttán, amikor felfedezünk a zsebünkben egy kétszázast. De még így is azon gondolkodunk, vajon hogy nem fogunk éhen halni ennyi pénzből. Aggodalomra azonban nincs okunk. Egyrészt azért, mert egy átlagos erőnlétnek örvendő szervezet egyes felmérések szerint két-három hétig is kibírja élelem nélkül, másrészt pedig azért, mert a Pénzcentrum.hu most megmutatja, hogyan lehet jóllakni 200 forintból.

Ahogy telnek-múlnak a napok, és sokan még mindig hiába várnak a fizetésükre (a versenyszférában dolgozók a szerződésüktől függően csak a hónap első két hetében kapnak fizetést), a 700 forintos ebédmenü után időszerűvé vált elgondolkodni azon, hogyan lehetne 200 forintból megvacsorázni. Bár a Pénzcentrum.hu lelkes olvasói egészen biztosan úgy takarékoskodtak, hogy az esedékes fizetés érkezéséig sincsenek anyagi gondjaik, mégis arra gondoltunk, nem árt összeállítani egy 200 forintos menüsort is.

Olyan ételeket válogattunk, amikkel több ember is jóllakhat akár körülbelül kétszáz forintból, és van olyan is, ami inkább csak egy személyre kiadós vacsora. Így például a köménymagleves, a paradicsomleves, a tejbegríz, a tojásos nokedli vagy a császármorzsa akár családi fogás is lehet. A felvágott-péksütemény-zöldség kombináció azonban inkább egy főre ajánlott. Legegyszerűbb persze, ha egy kiadós omlettet készítünk a hűtőben fellelhető összes mozdítható élelmiszerből, de ha egy-két dolog hiányozna a vacsorához, megmutatjuk, mit érdemes hazafelé beszerezni. Ha pedig nem lenne kedvünk főzni, valószínűleg akkor járunk a legjobban, ha Budapesten jártunkban-keltünkben bedobunk egy 200 forintos pizza szeletet. Jó esetben van rajta hús, zöldség, csak kibírjuk vele valahogy reggelig.

Terülj-terülj asztalka 200 forintból: csirkemáj pástétom, kötözött combsonka, péksütemény és egy paradicsom

A Pénzcentrum.hu 200 forintos menüi:

Köménymagleves

Nem kell hozzá más, mint egy kevés liszt, köménymag, egy pici olaj, fűszerpaprika, só, bors és víz. Bár sokan csak akkor eszik, ha diétázniuk kell, kifejezetten finom, könnyű levesről van szó, spórolós időszakban pedig igen hasznos. Ha van otthon maradék szikkadt kenyér, felkockázva megpiríthatjuk, és a levesbe szórva tartalmasabbá tehetjük vacsoránkat.

Gombócleves fejenként 150 forintból
Hozzávalók:

4 szem közepes főtt krumpli 20 Ft
1/2 tojás 20 Ft
6 ek sima liszt 5 Ft
1 kis fej hagyma 10 Ft
2 ek libazsír 30 Ft
2 kk piros paprika 10 Ft
2 gerezd fokhagyma 20 Ft
1/2 kk köménymag 5 Ft
só, bors 5 Ft
2 szál sárgarépa 100 Ft
15 dkg mirelit zöldbab 50 Ft
1 csokor petrezselyem 50 Ft
1 kk szárított tárkony 5 Ft
1/2 citrom leve 30 Ft
2 dl tejföl 120 Ft
1/2 szál füstölt kolbász 400 Ft

A zsíron megdinszteljük a hagymát, rászórjuk a paprikát, köményt, és az összezúzott fokhagymát. Megdinszteljük a karikákra vágott sárgarépát és a zöldbabot is. Felöntötjük kb 2,5 liter vízzel, sózzuk borsozzuk. Mikor felforrt, beletesszük a gombócokat. A gombóchoz megpucoljuk a héjában főtt krumplit, majd krumplinyomóval áttörjük, elkeverjük a liszttel és a tojással. Kicsit utána sózunk. Miután minden gombóc feljött a leves tetejére, beletesszük a karikákra vágott kolbászt, és a felaprított petrezselyemzöldet. Belekeverjük a tejfölt, citromlével és tárkonnyal ízesítetjük. Öt percig alacsony lángon főzzük, majd elzárjuk a lángot.

Forrás: Fűszer és Lélek - fuszereslelek.blog.hu

Kelkáposzta főzelék

Egy kis fej kelkáposztára van szükség, no meg egy krumplira, fűszerekre. Nem lehetetlen kihozni 200 forintból, csak egy kicsit ügyeskedni kell. És nem árt, ha nem üres a spájz, és olajra, fokhagymára, vagy fűszerpaprikára nem kell külön költeni.

Tejbegríz

Összköltsége attól függ, milyen olcsón jutunk hozzá egy doboz tejhez. A tejet vízzel hígítva csalhatunk egy kicsit, hogy több adagot kapjunk. Egy kiló búzadarát már 189 forintért lehet kapni, de 4 főre csak körülbelül 8-10 evőkanálnyira van szükségünk. Készíthetünk tejberizst is, hasonlóan olcsón megússzuk 4 főre, cirka 300 forintból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Palacsinta

Maga a palacsinta biztos kijön 200 forintból, a tojás darabja akciósan 30-40 forint, ahány főre készül, annyi darabból érdemes keverni a tésztát. Lisztet keverünk hozzá, és itt is vizezhetjük a tejet, hogy abból is kevesebbre legyen szükség. Cukor, kakaó, esetleg a nagyi lekvárja remélhetőleg ott vár minket a kamra mélyén, így megúszhatjuk ezt a fogást is olcsón.

Császármorzsa

Egy tojásra, grízre, lisztre, cukorra és tejre van szükségünk hozzá. Egy főre ez a mennyiség 200 forint alatt megvan. Amennyiben nem a grízes, magyar verziót készítjük (hanem kitartunk az eredeti bajor recept mellett), a csak lisztes verziót is kihozhatjuk ennyi pénzből. Hasonlóan a palacsintához porcukorral vagy házi lekvárral színesíthetjük.

Reteksaláta

Most egy csokor retek 100 forint alatt van, ezért ha könnyű salátavacsira vágynánk, egy kis hagymával, olajjal, citrommal és fűszerekkel egészséges és alakbarát ételt készíthetünk.

Joghurtos répasaláta

A répához is igen kedvező áron hozzá lehet jutni. Le kell reszelni egy-két darabot, egy pár csepp citromlét csavarni rá, sózni-borsozni, és ráborítani a joghurtot. Még finomabb, ha sajtot reszelünk a keverékbe, de az jócskán megnövelné a költségünket, úgyhogy a jelenlegi helyzetben inkább maradjunk a sovány változatnál.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm