2020. szeptember 24. csütörtök Gellért, Mercédesz

A nyár slágere idén is a vörösboros marhapörkölt: milyen húsból készül a marhapörkölt bográcsban?


Íme a vörösboros marhapörkölt recept: eláruljuk, a vörösboros marhapörkölt milyen húsból készül és hogy a marhapörkölt bográcsban meddig fő, így a marhapörkölt készítése is könnyű!

A nyári szezon egyik legkedveltebb programja kicsik és nagyok számára egyaránt a bográcsozás. A disznóhús megemelkedett árának köszönhetően a marhapörkölt idén újra hódít, e célból egyre többen érdeklődnek a marhahús árakról és arról, hogy a vörösboros marhapörkölt milyen húsból készüljön, hogyan fűszerezzük azt és mennyi ideig felügyeljük a bográcsot. Cikkünkből kiderül, hogy a marhapörkölt milyen bor felhasználását igényli és hogyan kell elkészíteni ezt az igazán magyaros fogást szabad tűzön, bográcsban.

Milyen húsból készül a marhapörkölt?

A marhapörkölt recept esetében nem mindegy, hogy milyen húst használunk, ugyanis a marha minden részének nem csak, hogy más állaga, de más íze is van! A marhapörkölt készítése a következő húsok felhasználásával lesz ízletes, amelyek kevésbé zsírosak:

  • Marhalábszár: a legkiválóbb hús a marhapörkölt recept alapanyagának! Ha lábszárból készül a marhapörkölt, a hús puha lesz és omlós, nem fogunk rágós, kemény húskockákba ütközni a sok szaftban.
  • Marhanyak: ha versenyt hirdetnénk arról, hogy a marhapörkölt milyen húsból készüljön, a nyak lenne a második helyezett. Ha nem találunk lábszárat, a nyakkal is meg leszünk elégedve.
  • Ritkábban, de pofahúsból és lapockából is főzünk marhapörköltet, de ezt a két alapanyagot eredendően más receptekhez szokás használni.

A marhapörkölt milyen bor felhasználásával készül?

A vörösboros marhapörkölt neve nyilvánvalóan árulkodik arról, hogy ehhez a recepthez mindenképpen vörösbort kell használnunk. A marhahús ízéhez és textúrájához a vörösbor ízvilága passzol, ugyanúgy, ahogy egy könnyed csirke- vagy pulykahúshoz a fehérbor zamata. Még egy fontos információ: a marhapörkölt bográcsban és fazékban is egyaránt száraz borral kell, hogy készüljön, de azt, hogy ez a bor kékfrankos, merlot vagy például portugieser, már mi döntjük el!

Vörösboros marhapörkölt bográcsban

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhalábszár (csont nélkül)
  • 4 dl száraz vörösbor
  • 3-4 ek disznózsír vagy olaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek őrölt pirospaprika
  • 1 tk kakukkfű
  • Ízlés szerint 4 szem borókabogyó
  • Ízlés szerint 2 db babérlevél
  • 1 tk köménymag (egész)
  • ½ szárított erőspaprika
  • só, bors
  • víz

A vörösboros marhapörkölt készítése:

  • A vörösboros marhapörkölt előkészületeként tisztítsuk meg a húst, töröljük szárazra, majd közepes méretű kockákra vágjuk fel. Pucoljuk meg a hagymákat és a zöldségeket, mindent aprítsunk finomra.
  • A disznózsíron dinszteljük meg a hagymát egy kevés sóval, majd adjuk hozzá a fokhagymát, paradicsomot, paprikát (gyakran vita kérdése a marhapörkölt recept alkalmazásánál, hogy a hús előtt vagy a hús után kerüljön bele a paradicsom és a paprika; mi az előbbit javasoljuk).
  • A lecsós alap elkészültével hozzáadjuk a húst, és fehéredésig sütjük. Ekkor adhatjuk hozzá a fűszereket, majd felöntjük vízzel. 1 órán keresztül főzzük, kevergetjük, ha a marhapörkölt elfőtte a levét, utánpótoljuk.
  • 1 óra elteltével a félkész marhapörkölt már igényli a bort: ezután folyamatosan kóstolgassuk, míg a marhapörkölt teljesen meg nem puhul.
  • A pirospaprikát ne pótoljuk, mert megkeserítheti az ételt, ám a sóval, borssal, köménnyel bánhatunk kevésbé szigorúan.
  • A marhapörkölt bográcsban akkor kész, amikor a szaft sűrű, barna, a hús pedig puha, ám nem főtt szét túlságosan.

Vörösboros marhapörkölt mellé mi illik?

A marhapörkölt mondanunk sem kell, egy laktató étel, ami mellé többféle köretet is ajánlunk, ilyenek a friss kenyér, a tört krumpli és a nyári szezonban természetesen a kovászos uborka sem maradhat el. Desszertként is könnyed, magyaros ételeket kínáljuk, mint a túrógombóc vagy az almás rétes.

Hogyan változott a marhahús ára?

A KHS felmérései alapján a marhahús egységára az elmúlt 2,5 évtizedben folyamatosan emelkedett Magyarországon. A 2019-es átlagár alapján bő 2000 forintba kerül a marhapörkölthöz való hús kilója. Íme a marhahús éves fogyasztói átlagárának alakulása 1996 óta:

Címlapkép: Getty Images

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó