23 °C Budapest
Shopping cart, trolley

Itt vásárolnak be pünkösdhétfőn az élelmes magyarok: rengeteget lehet spórolni, egyre többen vállalják be

2024. május 20. 10:30

Három éves mélyponton van a drágulás üteme Szlovákiában, március végére az élelmiszer-kategóriák mintegy negyven százaléka olcsóbb volt a boltokban, mint egy évvel korábban - és az elemzők szerint további árcsökkenés jöhet az északi szomszédban. Ezzel párhuzamosan egyre több magyar vásárló látogat ki a határmenti boltokba. Pünkösdhétfőn is rengetegen lehetnek, mivel az ott nem munkaszüneti nap, minden nyitva van.

A szlovák–magyar határ közelében található szlovákiai bevásárlóközpontok parkolóiban egyre több magyar rendszámú autót lehet látni. A Magyarországról érkező vásárlók száma egyre növekszik, amit részben az magyaráz, hogy Szlovákiában a drágulás üteme három év óta nem látott mélypontra süllyedt - írja az Infostart.

A két ország közötti bevásárlóturizmus régóta jellemző mindkét oldalon, különösen a határ menti régiókban. Városok mint Rimaszombat, Párkány, Révkomárom és Nagymegyer vonzzák a magyar vevőket, akik elsősorban az olcsóbb élelmiszerárak miatt látogatnak el ide. Ezt támasztja alá egy Facebook-csoport is, amelyet magyar vásárlók hoztak létre az árak és akciók megosztása céljából. A csoport taglétszáma március és április folyamán elérte a 60 ezret.

A nyelvi akadályok sem okoznak gondot a vásárlás során, hiszen a határ menti szlovák boltok többségében találkozhatunk szlovákiai magyar eladókkal és pénztárosokkal. A Szlovák Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentése szerint Szlovákiában az infláció üteme jelentősen csökkent, ami az élelmiszerek árának folyamatos csökkenéséhez vezetett. Már március végére az élelmiszer-kategóriák 40 százaléka lett olcsóbb, mint egy évvel korábban, ami meghaladja az EU-s átlagot. A növényi olajok, a liszt, a tojás, valamint a friss és fagyasztott zöldségek legalább 10 százalékkal olcsóbbak, mint egy éve. Ha akció van Szlovákiában, akkor adott esetben akár 500-600 forintot is meg lehet spórolni egyetlen doboz cigarettán is, más magyar vásárlók a sörből vagy a sajtokból kiindulva számolnak hasonlóan.

Rastislav Čársky, a Szlovák Nemzeti Bank elemzője szerint az élelmiszerárak további csökkenése várható. Ennek oka részben az uniós mezőgazdasági termelők költségeinek csökkenése, amely tükröződik a mezőgazdasági és nagykereskedelmi árak tízszázalékos éves csökkenésében is. A műtrágyaárak például 40 százalékkal estek az előző évhez képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A magyarországi vásárlók főleg hétvégén és munkaszüneti napokon látogatnak Szlovákiába. Különösen igaz ez olyan időszakokban, mint például pünkösdhétfőn, amikor Magyarországon zárva tartanak az üzletek, míg Szlovákiában nem munkaszüneti nap, minden nyitva van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm