20 °C Budapest
A man with a box in his hands near the self-service mail terminal. Parcel delivery machine. Person holding a cardboard box. Mail delivery and post service, online shopping, e commerce concept

Újabb fordulat a magyar csomagautomatáknál: itt a GLS bejelentése, erre már sokan vártak

2023. december 19. 19:32

Az elmúlt néhány évben folyamatosan nő a fogyasztói igény a megrendelt csomagok rugalmas kezelésére, melyre reagálva a csomaglogisztikai szolgáltatók intenzíven fejlesztik átadópont-hálózataikat. A GLS Hungary adatai alapján, idén az online vásárlók már minden 5. csomagjukat átadópontokra kérték. Ahhoz, hogy ezeket az igényeket a GLS a tőle megszokott minőségben tudja kiszolgálni, az idei évben jelentősen fejlesztette a hálózatát és a karácsonyi szezon közepére, 2023. december 15-én üzembe helyezte a 2500. átadópontját.

Az online vásárlások számának növekedésével a csomagkezelési preferenciák is átalakulnak. Annak ellenére, hogy a csomagok túlnyomó többségét még mindig házhoz szállítással kérik, az átadópontok – a csomagautomaták és a csomagpontok – szerepe egyre inkább kulcsfontosságúvá válik az e-kereskedelem és a csomaglogisztika területén. Ezek a pontok ugyanis olyan rugalmasságot teremtenek a csomagkezelésben, amelynek köszönhetően a csomagfeladás- és átvétel mind időben, mind pedig helyben személyre szabhatóvá válik, mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelő megoldást.

Az átadópontok népszerűségét jól mutatja, hogy a GLS Hungary adatai szerint 2023-ban a futárok már minden 5. csomagot GLS Automatába vagy GLS CsomagPontba szállítottak. Ezek jelentős részét, 69%-át már a kézbesítés napján, 20%-át pedig az azt követő napon vették át a címzettek, tehát előszeretettel éltek a pontok által nyújtott rugalmassággal.

Érdekesség továbbá, hogy az automatákba háromszor annyi csomag érkezett idén, mint a csomagpontokba, aminek egyik kulcsa az lehet, hogy a csomagautomaták döntő többsége 0-24-ben elérhető, így azok igénybevételével még inkább személyre szabottá válik a csomagkezelés. Fontos megjegyezni, hogy a vizsgált időszakba nem számít bele a Black Friday és az ünnepeket megelőző kiemelt időszak, így ezek az adatok általánosan mutatják meg a kézbesítési preferenciákat.

2023-ban mintegy 300 automata kapacitását bővítette, valamint további 500 új eszközt helyezett üzembe. Ennek eredményeként a szolgáltató országszerte több mint 500 településen immár 2500 átadópontot – 1068 GLS CsomagPontot és 1432 GLS Automatát – üzemeltet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm