14 °C Budapest
Pouring washing powder in washing machine

Ennek már sohasem lesz vége? Most éppen a mosószert kezdték csillagászati áron árulni

2023. június 8. 16:02

Továbbra is van olyan élelmiszer, ami éves alapon több mint 100 százalékos dráguláson ment át. Ezzel együtt, míg éves átlagban szinte továbbra sem kerül semmi kevesebbe, 2023 április és május között azért jócskán akadtak olyan termékek, amiknek az ára inkább lefelé, semmint felfelé tartott. Persze volt honnan hová...

A fogyasztói árak 2023 májusában 21,5 százalékkal haladták meg a tavaly májusi árakat – derült ki a KSH legfrissebb jelentéséből. Ez némi lassulás az áprilisi adathoz képest, azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy 2022 májusában már majdnem 11 százalékos inflációt mérhettünk 2021 azonos hónapjához képest. Akárhogy is, a jelenlegi 21,5 százalékos átlagos infláció csak a jéghegy csúcsa, ennél bizony számtalan terméknek az ára drágult sokkalta durvábban.

Továbbra is van például olyan, ami több mint 100 százalékos (!) árrobbanáson van túl, de még a top10 alján is 60 százalék volt a beugró. A termékek tehát továbbra is elég hajmeresztően drágulnak, csak talán most már kevésbé tűnik fel, annyira magas alapárról indulnak. Az elmúlt évek árvérengzése tehát komoly nyomot hagyott, mutatjuk az előző hónapban éves szinten mely termékek árcímkéje durrant el leginkább.

Ó, te drága hagyma, kenyér, só

A legfrissebb adatok szerint a vöröshagyma fogyasztói átlagára nem kevesebb mint 133 százalékkal magasabb, most mint egy éve volt. Döbbenetes, de 2022 májusában 1kg belőle átlagosan 289 forintba került, ma viszont már 673-ba. Szintén nagyot ugrott az étkezési só átlagára is, egy éve még 169 forintért lehetett venni, ma már inkább 313 forint környékén. A csúcsdráguló státuszból pedig továbbra sem tud kikerülni a kenyér, aminek az átlagára egy év alatt 82 százalékkal ugrott meg.

A dobogó harmadik fokáról nem sokkal maradt le a mosópor sem, amit a brikett, a gyorsfagyasztott hasábburgonya és a fehér kenyér követett. Viszont szintén átlagosan 60 százalékkal drágult meg az egységes fűrészelt tűzifa, valamint a 400-500 grammos sertészsír is. A top10-be pedig éppen 60 százalék alatt, 59,9 százalékkal fért fel a 12 százalékos tejföl. Mindezeken felül azonban még további 9 (!) olyan terméket találtunk, amiknek az ára legalább 50 százalékkal lett nagyobb 2022 májusa és 2023 májusa között.

Ide sorolható a görögdinnye, a háztartási keksz, a vezetékes gáz, a 2,8-as ESL tej, a kései burgonya, a gyorsfagyasztott zöldborsó, a 1,5 százalékos ESL tej, a vaj, de még az állatkerti belépőjegy is. Hiába tehát az átlagos infláció mérséklődése, továbbra is nagyon brutális áremelkedésről tanúskodnak a statisztikák.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy hónap is elég a durva dráguláshoz

Érdekes adat az is, hogy miközben egy hónap alatt, azaz 2023 április és május között az árak átlagosan csupán 0,4 százalékkal emelkedtek, addig például a havi csúcsdrágulónak az átlagára ennél 32-szer nagyobb mértékben nőtt. És nem valami nagy különlegességről van szó, csupán a fejes káposztáról. A finomság kilója áprilisban még 451 forint volt, májusban viszont már 509.

Hasonlóan nagy mértékben emelkedett egy hónap alatt a mosópor átlagára is, ez is több mint 10 százalékkal. Egy hónapja még 1820 forintért lehetett venni egy kilót, ma már 2020-ért. A dobogó harmadik fokára a vöröshagyma, került ami éves távlatban most rekordtartó, de úgy néz ki, még mindig van felfelé, átlagosan 5 százalékkal volt drágább idén májusban, mint áprilisban. De igazán látható módon emelkedett egy hónapos távlatban az alma, a gyorsfagyasztott zöldborsó, a babakocsi, de még a 3-4 főzőhelyes gáztűzhely ára is. Hogy a top10 utolsó két helyére a narancsa és az állatkerti belépőjegy férjen.

Persze az éremnek két oldala van, és bár éves viszonylatban szinte egyáltalán nem volt olyan termék, ami olcsóbb lett volna, havi viszonylatban azért történtek negatív irányú elmozdulások. Például a zöldpaprika, a paradicsom, az uborka, a sárgarépa több mint 15 százalékkal lett olcsóbb egyetlen hónap alatt. De több mint 5 százalékkal került átlagosan kevesebbe májusban a trappista sajt, a gázolaj és az autóbenzin is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm