18 °C Budapest
Woman shopping at the supermarket, she is carrying full shopping basket grocery store pasta milk

Sokkoló számok: ennyibe kerülne a cukor, a liszt, ha holnap megszűnne az árstop

2023. február 8. 08:33

Friss adatok szerint szerint egy év alatt átlagban 42 és 77 százalék között emelkedtek a kiskereskedelmi beszerzési árak az árstopos termékeknél. Az árstop tehát a kereskedőknek bukás, a vevőknek meg az lenne, ha hirtelen eltörölnék, és szembesülni kellene a valós árakkal.

A kristálycukor kilóját ma jó esetben 500 forint körüli áron tudják beszerezni, és 230 forint körüli áron adhatják. Vagyis mintegy 270 forint kilónként a kristálycukron a veszteség, több, mint amennyi a fogyasztói ár - számol be a 24.hu. A BL55-ös finomliszt értékesítése is veszteséges, 300 forint körüli áron tudják beszerezni, és mintegy 200 forintért adhatják. De más a helyzet a kisboltok esetében: ők inkább 700 forint körüli nagykeráron tudnak vásárolni, és 261 forintért eladni, azaz egy kilón mintegy 440 forintos veszteséget realizál.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint egy év alatt átlagban 42 és 77 százalék között emelkedtek a statisztikájukban fellelhető kiskereskedelmi beszerzési árak az árstopos termékeknél. Legkevésbé a csirkemellé, leginkább a finomliszté.

Az utóbbi egy-két hét történései alapján (és ha a folyamatok ebbe az irányba haladnak) az élelmiszer-beszerzési árak tovább csökkenhetnek, így valamennyire mérséklődhetnek időszakosan a kereskedők veszteségei az árstopos termékeken. A beszerzési árak csökkenése más szempontból is kívánatos lenne, például azért, hogy az árstopos élelmiszereket helyettesítő termékek ára mérséklődjön, és ezáltal kicsit megnőjön irántuk az erősen lecsökkent kereslet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?