1 °C Budapest
Womans and childs feet with woolen socks near home heater in winter time. radiator heating home warm winter

Egyre több magyar játszaná ki ezzel a rezsiemelést: tényleg megéri így fűteni 2022 telén?

2022. október 27. 12:05

Jelentősen megugrott a különböző elektromos fűtőberendezések - hősugárzók, radiátorok, konvektorok - eladása az eMAG-nál idén ősszel, míg a hagyományos radiátorokat tavaly ilyenkorhoz képest kevesebben keresik. Minden bizonnyal sokan a télen várható fűtési költségek csökkentése céljából szereznek be valamilyen elektromos eszközt.

Jól látszik, hogy sokan tudatosan készülnek az előttünk álló rendhagyó télre, és proaktív módon alternatívákat keresnek a fűtési költségek csökkentésére: idén ősszel korántsem a megszokott módon alakul a fűtőberendezések forgalma az eMAG-nál.

Hagyományosan minden év szeptemberétől, az első hűvös esték eljövetelével párhuzamosan jelentősen emelkedik a fűtőberendezések iránti kereslet. Idei sajátosság, hogy szeptemberben és október első három hetében kevesebben rendeltek az eMAG-tól hagyományos radiátorokat mint tavaly ilyenkor, az elektromos fűtőeszközök eladásai ezzel szemben azonban megsokszorozódtak. Ez arra enged következtetni, hogy sokan elektromos működtetésű eszközökkel próbálják kiegészíteni, vagy részben kiváltani például a gázfűtésüket, hogy könnyebben maradhassanak a rezsicsökkentett, kedvezőbb fogyasztási határokon belül. Ezt támasztja alá az is, hogy a dizájnban erős, ám drágább elektromos kandallókat kevesebben keresik és elsősorban a funkcionalitásban erős modelleket vásárolják.

Idén az elektromos radiátorok már júliusban, augusztusban is többszáz százalékos eladás-növekedést generáltak az előző év azonos időszakához képest, de szeptemberben még így is több mint a másfélszeresükre emelkedtek az eladások. Az elektromos hősugárzókat tavaly és idén is szeptemberben kezdték el keresni az eMAG-ügyfelek, ám míg 2021-ben az előző hónaphoz képest mintegy háromszorosára emelkedtek az eladásaik, addig idén az első őszi hónapban csaknem tízszer annyi fogyott belőlük, mint a nyár utolsó hónapjában. Különösen népszerűek idén ősszel a fali hősugárzók: ezek előnye, hogy egyszerűen rögzíthetők a falra, elektromos bekötést sem igényelnek, konnektorról működtethetők, és hamar be lehet vele fűteni a szobát.

Nem mindegy, hova milyen fűtést veszünk

Mivel ezek a legismertebbek, a klasszikus elektromos olajradiátorokat és a ventilátoros hősugárzókat keresik a legtöbben - az előbbi típus csendes működése nyomán szobai (akár hálószobai) használatra is alkalmas. A villamos olajradiátor előnye, hogy a benne lévő olaj a fűtés kikapcsolása után is tartja a meleget, és saját termosztátja is lekapcsolja ideiglenesen a fűtést, amikor elérte a kívánt hőfokot. Az elektromos konvektorok ezzel szemben csak addig fűtenek, ameddig be vannak kapcsolva, ugyanakkor ezekből is kapható termosztáttal szerelt, a kívánt hőmérséklet elérésekor lekapcsoló, és szükség esetén újra bekapcsoló típus, de már wifin keresztül programozható, távvezérelhető típusok is elérhetők a piacon.

Mivel a radiátor és a konvektor egyaránt a körülötte lévő levegőt melegíti fel, időbe telhet, mire a teljes helyiséget átmelegíti (ez például fürdőszobai használat esetén kevésbé praktikus), ezért a szoba méretéhez igazodó teljesítményűt érdemes választani belőle.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A ventilátoros hősugárzókon állítani lehet a ventilátor sebességet, vagyis azt, hogy a fűtőszál melegét mennyire intenzíven akarjuk körbefúvatni a szobában. Ennek megfelelően ezeket inkább konyhában, garázsban, (illetve az erre felkészített típusokat) fürdőben érdemes használni, ahol csak időszakosan kell meleget biztosítani, és nem probléma, ha ez némi zajjal jár.

Egy kicsivel drágább, de remekül használható alternatív fűtési megoldás lehet a kerámiabetét fűtőelemekkel szerelt hősugárzó panel, amely energiatakarékosabb az olajradiátornál, és a víz- vagy cseppálló modellek fürdőszobában is használhatók. Léteznek ventilátoros és ventilátor nélküli változatai is - az előbbi bekapcsolásával a helyiség felfűtését lehet gyorsítani. A fürdőszoba felmelegítéséhez érdemes tájékozódni a kvarccsöves, halogén és infravörös hősugárzók alkalmazási lehetőségeiről is, mert ezekből is léteznek ilyen jellegű használatra felkészített, remek hőérzetet biztosító modellek.

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?