2 °C Budapest
Family with one child shopping together in toy store.

Ezek most a legveszélyesebb termékek egész Európában: játékok, lámpák a lista élén

MTI
2022. április 25. 15:36

A veszélyes, nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó uniós gyorsriasztási rendszer 2021-es jelentése szerint a gépjárművek és a játékok állnak a lista élén; a magyar riasztásokban leggyakrabban az elektromos készülékek, a játékok és a díszvilágítási füzérek szerepeltek - derült ki az Európai Bizottság hétfőn közzétett jelentéséből.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa a Safety Gate 2021 elnevezésű fogyasztóvédelemmel kapcsolatos eredményeket bemutató sajtótájékoztatón elmonda, 2021-ben az uniós biztonsági hálózat részt vevő országainak hatóságai 2142 riasztást adtak a rendszeren keresztül, illetve 4965 úgynevezett nyomon követési értesítést küldtek.

Az öt legyakrabban jelentett kockázat a termékek okozta személyi sérülés, a vegyi anyagok jelenléte, a tűzveszély, a fulladás és az áramütés volt. Az uniós biztos közölte: a gépjárművek a műszaki rendelleneségek, a játékok pedig a bennük előforduló - egészségre ártalmas - vegyi anyagok jelenléte miatt kerültek fel a veszélyes termékek listájára. A két termékcsoportot az elektromos készülékek és berendezések követik, amelyek esetében az illetékes hatóságok túlmelegedés okozta gyúlékonysági veszélyeket jelentettek. A koronavírus-járvány folytatódásával a felügyeleti szervek számos védőfelszerelés, különösen a maszkok esetében jeleztek veszélyeket - mondta.

A jelentés azt mutatja, hogy 2021 során a gyorsriasztási rendszer hálózatának általános használata megnőtt a 30 részt vevő ország - az uniós tagállamok mellett Izland, Liechtenstein és Norvégia - körében, aminek köszönhetően a fogyasztók egyre nagyobb biztonságban vannak a veszélyes termékekkel szemben. Az uniós biztos közölte továbbá: tekintettel arra, hogy az online vásárlás egyre népszerűbb, az Európai Bizottság új eszközt hoz létre az online vásárló fogyasztók jobb védelmére, és azért, hogy a veszélyes termékek száma csökkenjen az uniós piacon. A brüsszeli testület web crawler címmel új e-felügyeleti rendszert indít, amely segíteni fogja a nemzeti hatóságokat a nem biztonságos termékek online felderítésében - tette hozzá Reynders.

A jelentésből Magyarországgal kapcsolatban kiderült, a magyar fogyasztóvédelem a negyedik legtöbb termékriasztást küldte az uniós Safety Gate rendszerbe 2021-ben. A tavalyi 162 magyar jelzés 55 százalékát villamossági termékekkel, 27 százalékát pedig játékokkal kapcsolatban feltárt kockázatok indokolták. A magyar riasztásokban leggyakrabban érintett termékcsoportok az elektromos készülékek (53 eset), a játékok (44), a díszvilágítási füzérek (23), a világítóberendezések (13) és a hobby- vagy sporteszközök (11 eset) voltak. A magyar fogyasztóvédelem 126 súlyos és 36 nagy kockázatú árucikkre hívta fel a tagállamokban működő társszervezetek figyelmét az erre szolgáló rendszeren keresztül. A legtöbbször áramütés- és tűzveszélyes gyártmányokat szűrtek ki a magyar szakemberek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem