0 °C Budapest
Hand holding fresh organic eggs at farm.

Ismét nagyot nőhet a tojás ára? Itt a magyar termelők segélykiáltása

2022. február 24. 19:28

A termelők állítólag az önköltség alatti árakon kényszerülnek eladni a megtermelt étkezési tojásokat.

A magyar tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozások kérik a hazai piacon érdekelt forgalmazókat és kereskedőket, hogy vállaljanak szerepet a magyar tojástermelés fenntartásában. Az állattartóknak az M-es méretű dobozolt étkezési tojásokért ma legalább 40 forint körüli darabonkénti árat kellene kapniuk ahhoz, hogy jelentősen megnövekedett költségeik megtérüljenek és termelési tevékenységeik ne legyenek veszteségesek - áll a  Baromfi Termék Tanács közleményében.

Komoly gondot okoz a hazai tojástermelő és tojáscsomagoló vállalkozásoknak, hogy csaknem egy éve önköltség alatti árakon kényszerülnek eladni a megtermelt étkezési tojásokat az Európai Unióban kialakult túlkínálat miatt – hangsúlyozza a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége. Az utóbbi időszakban megugró takarmány-, energia-, gáz- és munkaerő-költségek tovább élezték a helyzetet, így ma a hazai tojáspiaci szereplők nagy részének darabonként 3-5 forintos veszteséget kell elkönyvelnie.

Ágazati számítások szerint a vállalkozásoknak most a legolcsóbb technológiával előállított M-es méretű, tízes dobozolású étkezési tojásokért is legalább 40 forint körüli darabonkénti árat kellene kapniuk ahhoz, hogy költségeik megtérüljenek és termelésükkel némi nyereségre tehessenek szert. Ezért az állattartók kérik a forgalmazókat és a kereskedőket, hogy áraikkal ismerjék el jelentős költségnövekedéseiket és járuljanak hozzá a magyar tojásszektor életben tartásához.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?