27 °C Budapest
Shot of a supermarket aisles with variety of products on shelves. Grocery store with products in racks.

Élelmiszer árstop: nem tilos mennyiségi korlátozást bevezetni, több boltlánc is gondolkodik rajta

2022. január 31. 15:31

Nem tilos mennyiségi korlátozást bevezetni a boltokban, a járvány korábbi időszakaiban is volt erre példa - közölte a Pénzcentrum kérdésére Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az intézkedés azt a célt szolgálja, hogy mindenkinek jusson az árstopos termékekből, ki tudják szolgálni a családi vásárlásokat, ne legyen felhalmozás. A szakember szerint az sem feltétlenül igaz, hogy az üzletek a korlátozott árak miatti bevételcsökkenést a többi árucikk drágításával kompenzálnák.

A magyar kiskereskedelmi üzletek készen állnak a február elsejéttől életbelépő árstop-rendeletben foglaltak alkalmazására, mindenhol be fogják tartani a megszabott ármaximumokat - közölte a Pénzcentrum kérdésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Azonban sok boltban nem csak az ár, hanem az egyszerre vásárolható mennyiség is korlátozva lesz: mint azt a hétvégén megírtuk, a Lidl Magyarország az élelmiszer árstop hatálya alá tartozó tartós élelmiszerekre vonatkozóan mennyiségi korlátozást vezet be február 1-től, és kérdésünkre az Aldi is azt közölte, hogy vizsgálják a lehetőséget, a Spar pedig egyelőre nem tervez korlátozni.

Ennek kapcsán a főtitkár most arról beszélt, nem tilos mennyiségi korlátozást bevezetni, több piaci szereplő is vizsgálja a kérdést. Emlékeztetett arra is, hogy ilyenre a járvány korábbi szakaszaiban is volt már példa:

Ez azt a célt szolgálja, hogy a családi vásárlásokat biztonsáosan ki tudják szolgálni, ne legyen túlzott felvásárlás, jusson mindenkinek az érintett termékekből.

A szakember szerint az az állítás sem állja meg feltétlenül a helyét, hogy a hatósági áras termékek miatti veszteséget az üzletek áremeléssel "behozzák" a többi árucikken.

Mindenki maga dönt, hogy elhalaszt-e egy beruházást, vagy keres egy olcsóbb beszállítót, minden cég a maga módján kezeli a helyzetet, amit nem kötnek a többiek orrára. Nincs általános recept, hogy "na én majd most akkor minden mást drágábban adok". Miután a magyar vásárlók igencsak árérzékenyek, ezt nagyon nehéz is lenne megcsinálni

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- vázolta Vámos György. A főtitkár kérdésünkre kifejtette, a kisebb üzleteknek nehezebb dolga lehet az árstoppal.

Itt ugye arról van szó, hogy mindenkinek kötelezően le kell mondania az árbevétel egy részéről, hiszen az októberi árak alacsonyabbak voltak. Minél kisebb egy bolt, annál nehezebb neki ezt kigazdálkodni

- mondta a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?