16 °C Budapest
Beautiful young woman with red protective face mask choosing fresh red paprika on street market on sunny summer day

Ennyit a filléres nyári zöldségekről: hiába várják a vásárlók az árcsökkenést?

2021. augusztus 19. 10:02

Augusztus második felére esik hagyományosan a magyar lecsószezon. Nemcsak azért, mert ilyenkor érik nagy tömegben a paprika és a paradicsom, hanem azért is, mert ilyenkor megy le az alapanyagok ára a piacokon. Idén viszont úgy fest, hiába várnak a magyarok az árcsökkenésre, még mindig drágák a zöldégek.

Bár folyamatosan csökken a paradicsom piaci ára, még mindig sokkal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában - írja a Napi.hu. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai alapján a Budapesti Nagybani Piacon 6-32 százalékos emelkedést tapasztalhatunk a paradicsomfajták egy évvel ezelőtti termelői áraihoz képest. A költségek a legtöbb esetben csökkennek ugyan, azonban pár hetet még várni kell, hogy elérjék a mélypontjukat.

A Budapesti Nagybani Piacon ugyan egyre olcsóbb a paradicsom, de az ár továbbra is lényegesen magasabb, mint volt tavaly ugyanilyenkor. A koktélparadicsom termelői ára ráadásul emelkedett is a közelmúltban, a többi paradicsomfajta költségei viszont némi visszaesést mutatnak az előző hetekhez viszonyítva. 

Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a paradicsom különböző fajtái 6-32 százalékos drágulást mutatnak 2020 azonos időszakához képes. Jelenleg a koktélparadicsom bruttó termelői ára a Nagybanin közel háromszorosa a gömb- és a fürtös paradicsomok árának. Amíg a szezon előrehaladtával az utóbbiak termelői ára némileg csökkent, addig a koktélparadicsom díjszabása kissé emelkedett.

Az előző évhez hasonlóan idén is a szezon végére, legkésőbb szeptemberre várják a szakértők, hogy az árak elérik a mélypontjukat.

A paradicsomszezon idehaza jellemzően júniustól októberig tart, azonban az üvegházi termesztés miatt ez az időszak jelentősen kitolódhat mindkét irányba. Nagypéter Sándor, a Délalföldi Kertészek Szövetkezete elnöke korábban arról számolt be, hogy a januári, februári fényszegény időszak befolyásolta a növények fejlődését, és kissé csúszott a termés, így az év elején kevesebb áru tudott bekerülni az üzletekbe. A szakember a zöldségfogyasztási trendekről is beszélt:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pandémia hozadékaként a 2020 márciusi felvásárlási láz alatt érezhetően megnőtt az igény a magyar és elsősorban a csomagolt termékekre. Utóbbi egyébként idén is jellemző, a csomagolt termékek az összes forgalmazott frisspiaci termékeink felét teszik ki.

Emellett népszerűek a különlegesebb zöldségek is: a paradicsomból van már például sárga vagy éppen csokoládészínű is. A különlegességeket itthon egyelőre egy szűkebb réteg keresi és drágábbak is mint a hagyományos verziók.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 12:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem