29 °C Budapest
Beütött a csoki-katasztrófa Magyarországon: minden 4. nyuszi ottmaradt a polcokon

Beütött a csoki-katasztrófa Magyarországon: minden 4. nyuszi ottmaradt a polcokon

2021. március 30. 11:53

Brutálisan visszaesett a húsvéti üreges csokifigurák értékesítése 2020-ban. A gyártók szerint a tavalyi horror-év volt, viszont a keresletcsökkenésért nem csak a pandémia felelős, más is áll a háttérben. Üdvözítendő ugyanakkor, hogy egyre több a boltok polcán a minőségi csokoládé, azt viszont már most látni, hogy a 2019-es eladási számokat idén sem fogják elérni Magyarországon.

Mi azt láttuk, hogy a tavalyi év horrorisztikus volt, hiszen éppen a húsvét előtt hirdették ki a veszélyhelyzetet, úgyhogy a nagy vásárlási hullámokból az édességek jócskán kimaradtak az év ezen szakaszán

- mondta el Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke a szervezet március 30-án tartott sajtótájékoztatóján. A szakember konkrét számokról is beszélt: a tavalyi húsvéti időszakban kb. 822 tonnára esett vissza az eladott csokoládék (üreges figurák) száma, a korábbi évben mért 1 050 tonnáról.  A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy

minden 4-5. csokitojás, csokinyuszi ott maradt a boltok polcain.

Sánta Sándor szerint a számok egyértelműen mutatják, hogy 2020. április-májusban a csokoládé rengeteg bevásárlói kosárból kimaradt. Emiatt nem véletlen, hogy óriási készletek maradtak a gyártókon, úgyhogy nagymértékű volt a csokoládé-jótékonyság ebben az időszakban. 

Az elnök beszélt arról is, hogy a tavalyi 822 tonna értékesített mennyiség, körülbelül azt jelenti, hogy minden magyarra jut 1-1 csokitojás vagy csokinyuszi. A szakember a húsvéti időszakkal kapcsolatban kiemelte azt is, hogy ezek a hónapok bár jelentősek, de azért például a karácsonyi édességdömpingtől jócskán elmaradnak. 

Volumenben ez körülbelül azt jelenti, hogy míg a karácsonyi időszak a teljes édességeladás 25 százalékát kiszakítja egy évben, addig a húsvétnál ez csupán 5 százalék körül mozog. A húsvéti ünnep jelentőségének szép fokozatos elvesztéséről beszélt a sajtóeseményen Némethné Szabó Aliz, a Metro édesség és cukrászati kategória menedzsere is. A szakember elmondta, hogy az ünnep a koronavírus-járványtól függetlenül is évről-évre veszít a varázsából, 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

csökken az értékesítés húsvétkor, egyre kevésbé vannak jelen a tradíciók, a családok sok esetben elutaznak, inkább kirándulnak, nincsen annyi locsolkodás, így nincs annyi csokitojás sem.

A sajtóeseményen elhangzott az is, hogy az üreges csokifigurák-piacán üdvözítendő változás, hogy a boltokban már alig kapni bevonó masszás édességeket. Sokan ezen felül a minőségibb termékeket is keresik, akár csak a cukormenteseket, biokat, vegánokat. E termékekből évről-évre egyre több jelenik meg a piacon. 

A sajtóeseményen a szakértők beszéltek arról is, hogy a Magyarországon megvásárolható üreges csokoládék zöme Magyarországon is készül, lévén, hogy az egyik nagy multinacionális gyártónak hazánkban van a székhelye. Emiatt az itthon készült termékek része aránya igen nagy az országban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 5. 09:00