Itt lehet a leggyorsabban eladni egy lakást Magyarországon: panelek előnyben

Itt lehet a leggyorsabban eladni egy lakást Magyarországon: panelek előnyben

2020. március 8. 10:57

Egy friss rangsor megmutatja, hogy egyes ingatlantípusok hol kelnek el a leggyorsabban Magyarországon. A nagyvárosok ranglistáját ezúttal is Budapest vezeti, de Szeged és Debrecen is a top ötben szerepel. Országos átlagban 69 nap alatt lehet eladni egy panellakást. Mindez azt mutatja, hogy töretlen az ingatlantípus iránti kereslet, vagyis a korábbiakhoz hasonlóan a panellakások pörögnek a leggyorsabban a piacon.

A régióközpontokban két hónapon belül új tulajdonosa lesz egy panellakásnak, míg egy kisvárosban ez egy kicsivel hosszabb időt, három hónapot vesz igénybe

- ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője a cég tavalyi adatait. Soóki-Tóth Gábor elmondta, Budapesten a budai oldalon ugyancsak elég volt két hónap az értékesítéshez, csak a belső kerületekben tapasztaltak három hónapos eladási időt. 

A panelek népszerűsége nem újdonság, áruk még mindig kedvező a piacon, másrészt a lakóközösségek befektetései, illetve az államilag támogatott programoknak köszönhetően mára sok panellakás szigetelése megújult, sőt ezek az épületek sok helyen kívül és belül egyaránt megszépültek. Az is erősíti a vásárlói bizalmat, hogy az élettartamra vonatkozó korábbi félelmek megdőltek, a panelházak rendszeres karbantartás esetén igenis hosszú távú lakhatást tudnak biztosítani. A panellakások felértékelődése azzal is magyarázható, hogy gyorsan eladhatóak, a tulajdonosnak vagy befektetőnek nem kell attól tartania, hogy az ingatlan beragad a piacon, és pénze sokáig az ingatlanban áll. 

A legfrisebb kimutatások szerint a XVI. kerületben keltek el a legrövidebb idő alatt a panellakások, itt gyakorlatilag egy hónap elég volt ahhoz, hogy új tulajdonosa legyen az ingatlannak (32 nap). Szegeden kicsivel tovább tart az értékesítés (40 nap), míg a kategóriában tavaly a veszprémi (90 nap) és a IX. kerületi lakások találtak a leglassabban (100 nap) gazdára. 

A téglalakások értékesítése ennél tovább tart, országos átlagban majdnem három hónap (87 nap). A leggyorsabban a megyei jogú városokban keltek el a téglalakások (80 nap), míg legtöbbet a kistelepüléseken élőknek kellett várniuk a sikeres értékesítésre (125 napot). A gyorsasági rangsort Csepel vezeti a téglalakások esetében (44 nap), vidéken Salgótarjánban pörög a leggyorsabban a piac (53 nap). Nyilván összefügg a magas, egymillió forintos belvárosi négyzetméterárakkal, hogy Budapest V. kerületben lehet a leglassabban eladni egy téglalakást, a sikeres üzletre átlagosan több mint négy hónapot (122 napot) kell várnia az eladónak, míg vidéken Pécs a gyorsasági lista utolsó helyezettje (117 nappal). 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakások értékesítésében egyértelműen megfigyelhető trend, hogy az olcsóbb városokban és kerületekben jelentősen rövidebb időt vesz igénybe az értékesítés, mint a felkapottabb és drágább területeken kínált ingatlanok esetében

- összegezte az OC forgási sebesség alapján összeállított rangsorát Soóki-Tóth Gábor. Az elemzési vezető megjegyezte, ez alól csak az olyan, rosszabb közbiztonságú területek jelentik a kivételt, ahová az emberek az ingatlan olcsósága ellenére sem szívesen költöznek. 

A tavalyi tranzakciók alapján összeállított rangsor szerint a piacon a családi házak értékesítéséhez kell a legtöbb idő. Az országos átlag 172 nap, ám a különböző településtípusok jelentősen eltérhetnek egymástól. A fővárosban kelnek el a legrövidebb idő alatt a családi házak: Budán és külső Pesten mindössze négy hónap alatt, míg a 25 ezer főnél kisebb települések esetében az értékesítési idő továbbra is fél éven túl nyúlik. A megyei jogú városokban ez az idő öt-öt és fél hónapra tehető.

NEKED AJÁNLJUK
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 17. 20:55