16 °C Budapest
Hoppá! Ez a 9 élelmiszer olcsóbb, mint 10 éve

Hoppá! Ez a 9 élelmiszer olcsóbb, mint 10 éve

2019. október 16. 08:16

Minden hónapban hallani, hogy folyamatosan nagyot emelkednek a fogyasztói árak, és valószínűleg a vásárlók is észreveszik, hogy évről-évre egyre több pénzt hagynak ott a boltokban, vagy ugyan annyi pénzből kevesebb terméket tudnak a kosárba rakni. Az áremelkedésben vannak egészen extrém esetek is: egyes élelmiszerek ára akár kétszeresére, háromszorosára nőtt az elmúlt években, ugyanakkor vannak olyan termékek is, melyek stabilan tartják az árukat, esetleg még olcsóbbak is lettek. A HelloVidék a KSH éves fogyasztói átlagárakat végigböngészte, és kigyűjtötte, melyek azok az élelmiszerek, amelyek kevesebbe kerülnek most, mint 10 éve.

A KSH adatait böngészve szembetűnő, hogy bár összességében emelkednek az árak, mégis vannak olyan élelmiszerek, melyeknek az ára nemhogy felkúszott volna, hanem kevesebbet kell értük fizetni most a boltokban, mint 10 éve - írja a lap.

Azt gondolhatnánk, hogy az áfacsökkentéssel érintett termékcsoportok ára lett kedvezőbb, de ez nem egészen így van, ugyanis az áfacsökkentések nem minden esetben érték el maradéktalanul a hozzájuk fűzött reményeket.

Idén az UHT és az ESL tejek adóját csökkentették, tavaly a friss tej, valamint a hal adója csökkent 5 százalékra. 2017-ben a tojás és a baromfihús, 2016-ban pedig a sertéshús áfáját csökkentették le 27-ről 5 százalékra. Mindezek ellenére a sertéshús ára például az áfacsökkentést követő fél éven belül meredek emelkedésnek indult a nemzetközi áremelkedések miatt, sőt az afrikai sertéspestis megjelenése miatt a sertéshús ára már olyannyira emelkedik, hogy akár meg is haladhatja a marhahús árát - hozza példaként a portál. Ezzel szemben viszont a 

a bontott csirke, a csirkecomb és a csirkeszárny ára olyanannyira lecsökkent, hogy olcsóbban kínálják a boltokban, mint 10 éve.

A következő tétel, ami nemcsak hogy megtartotta az árát, hanem még alacsonyabb lett, az a sertészsír. Az 500 grammos kiszerelésű sertészsír 2008-ban még 440 forintba került, majd egy nagyobb áremelkedés következett: a következő évben már 564 forintot kértek fél kilóért. Az ára azonban mérséklődött, 2016-ban elérte a 331 forintos mélypontot is, tavaly pedig 389 forintot kértek érte, ami 31 százalékkal alacsonyabb, mint a 10 évvel ezelőtti, 2009-es ár. Ha többi, évtizedes távlatban is csúcsolcsó termék is érdekel, a teljes cikket elolvashatod aHelloVidék oldalán.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?