16 °C Budapest

Így fosztanak ki két perc alatt nyaraláskor: észre sem veszed, és elúszott a pénzed

2019. július 17. 17:31

Hiába próbálunk nyaralás alatt digitális detoxot tartani, óhatatlanul szembesülünk azzal, hogy pihenés alatt is szükségünk van információkra: mit érdemes megnézni a környéken, milyen lesz az időjárás - ezekre a kérdésekre az interneten találjuk meg legkönnyebben a választ. De vajon biztonságban vannak-e az adataink egy hotel vagy étterem WiFi hálózatán? Sajnos nem. Itt jönnek képbe a virtuális magánhálózatok, ám ezek sem veszélytelenek: sokszor akár a kínai állam kezébe is kerülhetnek személyes információink.

Beköszöntött a nyaralószezon, amikor mindenki azt tervezi, hogy hanyagolja a számítógépet és az okostelefont, és tényleg csak a családra, a fürdésre és a városnézésre fog koncentrálni. Óhatatlanul szembesülünk azonban azzal, hogy ilyenkor is szükségünk van információkra: nyitvatartási idők, belépőjegyek, időjárás, éttermek és kávézók keresése, koncertek, és még sorolhatnánk.

Lecserélnéd a régi mobilt, számítógépet? Személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Egy átlagos egyhetes nyaralás során körülbelül 100-120 között van az internetes keresések száma, ezeket pedig jellemzően a szállás WiFi hálózatán, vagy a városban kóborolva, egy étteremben vagy közterületen elérhető nyilvános szolgáltatón keresztül intézzük - írja közleményében a Quadron. Ezek a nyilvános hálózatok azonban veszélyeket hordoznak.

Ne bízzunk meg a WiFi hálózatokban!

Amint felcsatlakozunk a kiszemelt hálózatra - függetlenül attól, hogy az jelszóval védett-e -, az internetes forgalmunk annak tulajdonosa kezében lesz, aki így megfigyelheti a webfelületen elküldött jelszavainkat, érzékeny adatainkat, vagy akár bele is olvashat a levelezésünkbe. A helyzet azonban nem ilyen vészes, ha a hálózaton titkosított az adatforgalom - ennek feltörése már kihívást okoz a támadóknak. A közbeékelődéses támadások (Man-in-the-middle) viszont ennél is veszélyesebbek, ilyenkor ugyanis valójában nem a kívánt kiszolgálóval, hanem a támadóval kommunikálunk, aki csak közvetíti a kapcsolatot. Ezt onnan vehetjük észre, hogy a WiFi-re való csatlakozás után egy tanúsítványt kell elfogadnunk és letöltenünk az eszközünkre. Ebben az esetben a kapcsolat valójában nem titkosított, mert a támadó megismerheti az adatforgalmat.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy idegen hálózaton vagyunk, publikus WiFi kapcsolat esetében a bekapcsolt fájlmegosztás is kockázatos lehet az adatainkra nézve, ezért csatlakozás után érdemes például a Windows rendszerű gépeken a "nyilvános hálózat" beállítást választani, mert ilyenkor a számítógép többek között bekapcsolja a tűzfalat, valamint kikapcsolja a hálózati felfedezést és a fájl- és nyomtatómegosztást. A vírusok és egyéb kártevők terjesztésére is hasznos ez a csatorna, illetve volt már rá példa, hogy egy hotel belső WiFi-jén keresztül, alkalmazásfrissítéseknek álcázva törték fel a vendégek eszközeit

- részletezi Molnár Levente, a QUADRON Kibervédelmi Kft. információbiztonsági szakértője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Virtuális magánhálózat teszi biztonságosabbá az internetezést?

Ahhoz, hogy egy nyilvános WiFi hálózaton keresztül ne lopják el az adatainkat, érdemes úgynevezett VPN (Virtuális magánhálózat - Virtual Private Network) szolgáltatásokat használnunk. Ebben az esetben a végpont - okostelefon vagy számítógép - és a VPN szolgáltató között titkosított kapcsolat van, ami megakadályozza, hogy például a strandon elérhető nyilvános WiFi hálózaton keresztül ellopják a belépési adatainkat. Ez nagyon jól hangzik, de mi a helyzet magukkal a VPN szolgáltatókkal? Náluk mennyire van biztonságban az adatforgalmunk? A rossz hír, hogy egyre kevésbé.

Az ingyenes magánhálózat adatforgalma sokszor Kínában végzi?

A top10vpn.com friss felmérése szerint a 29 legnépszerűbb ingyenes VPN szolgáltatás több mint fele köthető kínai tulajdonoshoz. Ami ennél is ijesztőbb, hogy 86 százalékuk elfogadhatatlan adatkezelési tájékoztatóval rendelkezik, például hiányosak a naplózási rendek és az alapvető szabályok - vagy egyáltalán nincs szabályzatuk -, egyesek pedig követik a felhasználói aktivitást, amit harmadik féllel vagy éppen a kínai állammal is megosztanak. A szolgáltatók 64 százalékának nincs dedikált weboldala, több mint felüket pedig csak személyes postafiókon lehet elérni (Gmail, Hotmail, Yahoo). A szolgáltatók 83 százaléka nem is válaszolt a feltett kérdésekre. A Quadron szakértője azt tanácsolja:

De akkor mit tehetünk? Válogassuk meg a VPN szolgáltatónkat az alábbi szempontok szerint: lehetőleg óvakodjunk az ingyenes szolgáltatóktól, ugyanis ezeknek is ára van - vagy az adatainkkal fizetünk, vagy limitált szolgáltatást kapunk. Érdemes a felhasználási célhoz megfelelő szolgáltatást keresni, és elolvasni a felhasználási feltételeket. Létezik kifejezetten médiasugárzásra vagy például fájlcserélésre használható VPN is. Nyugati országokban igen népszerű a NordVPN szolgáltatása, feltehetően azért, mert abban a régióban sokkal tudatosabbak az internetezők a digitális magánszférájukkal kapcsolatban. Egyszerű, ám ingyenes megoldás lehet a sokak által használt ProtonMail VPN szolgáltatása, a ProtonVPN is.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem