8 °C Budapest

Fillérekből újíthatod fel a lakást: szakemberre sem kell várnod és költened

2019. július 10. 12:00

Egy lakásfelújítás stresszes és drága dolog. Sokan időzítik nyárra, de aki most keresne szakembert, az már elkésett: óriási a munkaerőhiány, már nem is csak az a kérdés, mennyiért, hanem inkább az, hogy ki és mikor tudja elvégezni a munkát. Nem kell azonban feltétlenül szakikra várni, fillérekből felújíthatjuk mi magunk is a lakást: manapság már a lakberendezési áruházakban is rengeteg ötletet találhatunk ehhez.

A nyár a lakásfelújítás szezonja: sokan vannak, akik utazás helyett az otthonuk újragondolásával, csinosítgatásával töltik a szabadságukat. A magyarok jó része személyi hitelből finanszírozza a kiadásokat. Ez derült ki legalábbis körképünkből, melyben arra kerestük a választ, mit tapasztalnak a magyar bankok, melyek a legjellemzőbb hitelcélok. A Budapest Banknál, a Cetelemnél, a K&H-nál, az MKB-nál, az UniCreditnél és a Raiffeisennél is azt a választ kaptuk, hogy az ügyfelek körében az egyik legnépszerűbb cél a lakásfelújítás.

Aki azonban most kapna észbe és próbál szakembert találni a munkálatokhoz, az már elkésett. Az építőiparban továbbra is hiány van a jól képzett szakmunkásokból és mérnökökből, épp ezért szinte lehetetlen olyan szakit találni, aki belátható időn belül elvállalná a fürdőszoba felújítását, az ablakcserét vagy a festést.

Nem kell azonban emiatt lemondanunk arról, hogy nyáron kicsit felújítsuk a lakást. Sok mindent mi magunk is elvégezhetünk, nincs szükség szakemberre, ráadásul bizonyos munkák néhány óra alatt meg is vannak úgy, hogy látványosan megújul az otthonunk.

1. Rendezd át a lakást!

Időről időre jót tesz a lakásnak és a közérzetünknek is, ha átrendezzük a bútorokat. Némi odafigyeléssel és pár órás munkával ugyanis máris elérhetjük, hogy ne érezzük túlzsúfoltnak a lakást, néhány trükkel szellősebbé és barátságosabbá tehetjük az otthonunkat.

Első lépésként rendet kell tenni, és szortírozni kell, megválni a már nem használt, régi vagy tönkrement dolgoktól

- válaszolta a Pénzcentrum kérdésére a KIKA áruház. Arra a kérdésre, ha kicsi a lakás, mire figyeljünk a bútorok átrendezésénél, azt javasolták, érdemes világos színű ülőgarnitúrát és étkezőszékeket is választani, a világos árnyalatok ugyanis optikailag tágítják, a sötétek viszont zsugorítják a teret.

Már néhány díszpárna és ülőpárna is sokat jelent. A lakberendezésnél vigyázzunk arra is, hogy a szőnyeg ugyan jól mutat, de fontos a méret: egy kicsi lakásban a kevesebb több. Optikailag az is növeli a teret, ha például van egy világos színű szőnyeg a dohányzóasztal alatt, de az csak kicsivel nagyobb, mint maga az asztal és az ülőgarnitúra vagy a fotelek már a járólapon vannak

 - javasolta az áruházlánc. Ha új bútorokat szereznénk be, érdemes vékony lábakkal felszerelt darabokat választani, így plusz tárolóhelyet nyerhetünk, hiszen pakolhatunk alá, és a takarítás is könnyebb - írta megkeresésünkre a KIKA, amely megjegyezte, ahová csak lehet, érdemes tükröket is felszerelni a falra, mert a visszatükröződéssel a nagyobb tér illúzióját keltjük.

2. Cseréld le a beltéri ajtókat!

A beltéri ajtók cseréjéhez a legtöbb esetben nincs szükség szakemberre, mi magunk is el tudjuk végezni. Mielőtt azonban kiválasztanánk az ideális ajtókat, érdemes átgondolni a következőket:

  • az ajtót inkább a padló, a fal, a hangsúlyosabb építészeti elemek alapján érdemes választani, nem a berendezési tárgyakkal kell feltétlenül harmonizálnia,
  • ha az egyszerűséget és a funkcionalitást szeretnénk előtérbe helyezni, akkor olyan ajtót kell választani, ami illik a környezetbe, színben és stílusban is harmonizál a szobákkal,
  • ha fel szeretnénk dobni a lakást, találhatunk olyan beltéri ajtót, ami egyedi, stílusos, figyelemfelkeltő,
  • ha kisgyerek vagy kisállat van a lakásban, érdemesebb strapabíróbb darabot választani,
  • észben kell tartani, milyen helyiségeket választ el az ajtó, a vizes helyiségekbe, mint a fürdőszoba vagy a vécé, olyan ajtó kell, ami ellenáll a víznek, a nedvességnek, a párának,
  • a hangszigetelésre is gondolni kell, a hálószobákba például jobb hangszigetelésű ajtó jobb választás lehet.

3. Alakítsd át a vécét és a fürdőszobát!

Nem kell feltétlenül kád vagy csempe cserére gondolni. A vécé vagy a fürdőszoba viszonylag kevés pénzből is felújítható.

Elég egy új WC-ülőke, falra szerelhető kiegészítők, új zuhanycsaptelep vagy mosdócsaptelep, esetleg zuhanyszett. Ezeket bárki fel tudja szerelni, de nagyon feldobja a lakást

- írták a KIKA lakberendezési szakértői.

4. Fesd át a szekrényeket!

Lecserélni a bútorokat anyagilag eléggé megterhelő. Viszont ma már hobbiboltokban is lehet kapni festéket, amellyel átfesthetjük a szekrényeket. Érdemes először kisebb, kevésbé hangsúlyos darabokkal kezdeni, például a cipősszekrénnyel vagy a dohányzóasztallal.

Vásárolhatunk akár új fogantyúkat is, amelyek passzolnak a szekrényekhez.

Ezek sem kerülnek sokba, mégis jelentős változást idéznek elő a lakásban, és elég a művelethez egy csavarhúzó és néhány szabad óra

 - adta a tippet a lakberendezési lánc.

5. Fesd le az ablakpárkányt

Nem igényel annyi időt és pénzt, mintha a falat festenéd le, ha az ablakkeretet fested le, viszont nagyon feldobja a lakást!

6. Cseréld le a lámpákat

Sokan talán nem is gondolnák, mennyire meghatározóak a lakásban a lámpák: a fénye hatással van a hangulatunkra, épp ezért nagyon nem mindegy, a különböző helyiségekbe milyen lámpát választunk.

Ha a mennyezet alacsonyan van, akkor az alacsony mennyezeti lámpa vagy a teret nagyobbnak mutató spotok a kézenfekvő választás, de a nagyobb, magasabb mennyezetű helyiségekben jól mutathat egy méretesebb csillár. Fontos, hogy a lámpa dekorációs eszköz, egy különleges darab vonzza a tekinteteket, és fontos, hogy az adott darab harmonizáljon a helyiség többi berendezési tárgyával

 - tudtuk meg az áruházlánc szakértőitől, akik hozzátették: ha inkább letisztult, egyszerű formák dominálnak a szobában, modernebb, letisztultabb stílusú darabot érdemes választani, míg ha inkább régies bútoraink vannak, akkor rusztikusabb, akár ólomüvegből készült lámpa is jól mutathat.

"Érdemes szakember segítségét kérni akár a lámpaosztályon akár a megfelelő izzó kiválasztásában is, hiszen a fények minősége, mennyisége és hőmérséklete kihat közérzetünkre, befolyásolja hangulatunkat" - javasolta a KIKA. Ha valaki mostanában szeretne belefogni a felújításba, érdemes ellátogatnia a bútoráruházba, mert sokat spórolhatunk: július 12-én, 13-án és 14-én mindent 15 százalék kedvezménnyel lehet megvásárolni.

Támogatott tartalom
A cikk megjelenését a KIKA Magyarország támogatta.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem