12 °C Budapest

Különleges 50 forintos került forgalomba: talán már nálad is van egy

2019. július 8. 19:00

A Magyarországon megrendezésre kerülő FIE Vívó-Világbajnokság alkalmából az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank. A különleges fémpénz 2 millió példányban kerül forgalomba a mai naptól - közölte az MNB.

A kibocsátásra kerülő 50 forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 50 forintos érmecímletével, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a párbajtőr összecsapás egyik klasszikus mozdulata, a tus pillanata elevenedik meg. Felső félköriratban a "VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG" szerepel, melyet a szöveg ívét követő, egy helyen kissé megszakadó vonal határol el a vívójelenettől. A jelenet alatt a pástot is szimbolizáló vízszintes vonalak húzódnak, köztük középre rendezve a pénzérmék kötelező alaki kelléke a "MAGYARORSZÁG" felirat, mint kibocsátó, illetve az alsó vonal alatt, szintén középre rendezve a "2019" verési évszám olvasható. Az érmeoldalt gyöngysor szegélyezi.

Az új 50-es hátlapja. Fotó: MNB.

Az érme tematikus oldalát Kósa István tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt 50 Ft-os érmékkel: réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 7,70 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima.

Az 50 forintos forgalmi érme emlékváltozata 2 millió példányban készül, amellyel a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd. A forgalomba nem került, verdefényes érmékhez a gyűjtők a készlet erejéig a Magyar Pénzverő Zrt. Budapest, V. ker. Báthory u. 7. sz. alatti éremboltjában névértéken juthatnak hozzá.

A kibocsátást követő három hónapban az MNB a lakossági pénztárában (Budapest, V. ker. Kiss Ernő utca 1.) - korlátozott mennyiségben - címletváltás keretében is biztosítja az érméhez való hozzájutást.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem