Jönnek a mini-diszkontok Magyarországon? Itt az ALDI nagy döntése

2019. március 27. 16:45

Vészmegoldásként ugyan, de sorra nyitja Nyugat-Európában a mini-üzleteket az ALDI. Mivel a plázastop-törvény jelenenleg gátat szab az expanziónak, így kíváncsaik voltunk, tervezi-e a diszkontlánc, hogy idehaza is meghonosítja a bolttípust. Hivatalos válaszuk cikkünk végén.

Sorra nyitja Nyugat-Európában a mini-üzleteket az ALDI. Tavaly a németországi Frankfurt-Bockenheimben nyitottak egy 500 négyzetméternél kisebb egységet - erről a Stern.de számolt be elsőként; most pedig a Daily Mail hívta fel a figyelmet, hogy a dél-nyugat-londoni Balhamben nyitotta meg első mini-egységét a diszkontlánc.

Ezen boltok sajátossága, hogy méretük nagyjából a fele a hagyományos ALDI-áruházakénak, és a szolgáltatások köre, illetve a termékpaletta is jóval karcsúbb. Nincs például helyben sült pékáru ezekben az egységekben, a polcok is jóval zsúfoltabbak, és a termékek elhelyezése és más logikát követ, mint a hagyományos, bő 1000 négyzetméteres egységekben. Az Aldi vezetése tavaly a Lebensmittelzeitung szaklapnak cáfolta, hogy ez a kisebb bolt valamiféle koncepcióváltással függne össze.

Vészmegoldásnak nevezték a frankfurti üzletet.

Mivel a plázastop intézménye kapcsán itthon is felmerül a vészmegoldás kérdése, így kíváncsiak voltunk, az áruházlánc hazai leánya lát-e potenciált a hasonló bolttípusban (itthon 400 négyzetméter alá kellene menniük - lásd keretes írásunkat), illetve vizsgálják-e annak lehetőségét, hogy hamarosan itthon is meghonosítják-e a németeknél, illetve a szigetországban mostanában debütáló modellt?

Mi az a Plázastop-törvény?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Plázastop néven elhíresült törvény az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi törvény módosítása. A törvénymódosítás lényege rendkívül egyszerű volt: megtiltották Magyarországon a 300 nm-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmények (üzlet és bevásárlóközpont) építését, ill. 300 nm-nél nagyobb területűre való bővítését. A 2012 januárjától hatályos módosítás eredetileg 2014. december 31-én került volna kivezetésre, a parlament végül - az uniós kötelezettségszegési eljárás ellenére - mégis a moratórium meghosszabbításáról döntött. Az 2015-től hatályos új Plázastop-törvényben ugyanakkor könnyítést jelentett, hogy az eredetileg 300 nm-es határt kitolták 400 nm-re. Továbbá, ahogy az eredeti törvényben, úgy az új szabályozásban is hagytak egy kiskaput: 2014-ig a kereskedelemért felelős miniszter adhatott felmentést a törvény alól; 2015-től pedig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője jár el országos illetékességgel a felmentésért folyamodók ügyében.

Nos, mint azt a Pénzcentrum megkeresésére az áruházlánc elárulta: "Az ALDI folyamatosan vizsgálja annak lehetőségét, hogy minél több magyar vásárlóval megismertesse kiváló minőségű és folyamatosan alacsony árú kínálatát, éppen ezért keres kereskedelmi célú ingatlanokat az ország több pontján is."

A vállalat a Dailymail cikkében megjelent mini-áruházak koncepcióját azonban jelenleg nem tervezi Magyarországon megvalósítani.

- válaszolták a Pénzcentrum megkeresésére.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem