5 °C Budapest
Jönnek a mini-diszkontok Magyarországon? Itt az ALDI nagy döntése

Jönnek a mini-diszkontok Magyarországon? Itt az ALDI nagy döntése

2019. március 27. 16:45

Vészmegoldásként ugyan, de sorra nyitja Nyugat-Európában a mini-üzleteket az ALDI. Mivel a plázastop-törvény jelenenleg gátat szab az expanziónak, így kíváncsaik voltunk, tervezi-e a diszkontlánc, hogy idehaza is meghonosítja a bolttípust. Hivatalos válaszuk cikkünk végén.

Sorra nyitja Nyugat-Európában a mini-üzleteket az ALDI. Tavaly a németországi Frankfurt-Bockenheimben nyitottak egy 500 négyzetméternél kisebb egységet - erről a Stern.de számolt be elsőként; most pedig a Daily Mail hívta fel a figyelmet, hogy a dél-nyugat-londoni Balhamben nyitotta meg első mini-egységét a diszkontlánc.

Ezen boltok sajátossága, hogy méretük nagyjából a fele a hagyományos ALDI-áruházakénak, és a szolgáltatások köre, illetve a termékpaletta is jóval karcsúbb. Nincs például helyben sült pékáru ezekben az egységekben, a polcok is jóval zsúfoltabbak, és a termékek elhelyezése és más logikát követ, mint a hagyományos, bő 1000 négyzetméteres egységekben. Az Aldi vezetése tavaly a Lebensmittelzeitung szaklapnak cáfolta, hogy ez a kisebb bolt valamiféle koncepcióváltással függne össze.

Vészmegoldásnak nevezték a frankfurti üzletet.

Mivel a plázastop intézménye kapcsán itthon is felmerül a vészmegoldás kérdése, így kíváncsiak voltunk, az áruházlánc hazai leánya lát-e potenciált a hasonló bolttípusban (itthon 400 négyzetméter alá kellene menniük - lásd keretes írásunkat), illetve vizsgálják-e annak lehetőségét, hogy hamarosan itthon is meghonosítják-e a németeknél, illetve a szigetországban mostanában debütáló modellt?

Mi az a Plázastop-törvény?

A Plázastop néven elhíresült törvény az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi törvény módosítása. A törvénymódosítás lényege rendkívül egyszerű volt: megtiltották Magyarországon a 300 nm-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmények (üzlet és bevásárlóközpont) építését, ill. 300 nm-nél nagyobb területűre való bővítését. A 2012 januárjától hatályos módosítás eredetileg 2014. december 31-én került volna kivezetésre, a parlament végül - az uniós kötelezettségszegési eljárás ellenére - mégis a moratórium meghosszabbításáról döntött. Az 2015-től hatályos új Plázastop-törvényben ugyanakkor könnyítést jelentett, hogy az eredetileg 300 nm-es határt kitolták 400 nm-re. Továbbá, ahogy az eredeti törvényben, úgy az új szabályozásban is hagytak egy kiskaput: 2014-ig a kereskedelemért felelős miniszter adhatott felmentést a törvény alól; 2015-től pedig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője jár el országos illetékességgel a felmentésért folyamodók ügyében.

Nos, mint azt a Pénzcentrum megkeresésére az áruházlánc elárulta: "Az ALDI folyamatosan vizsgálja annak lehetőségét, hogy minél több magyar vásárlóval megismertesse kiváló minőségű és folyamatosan alacsony árú kínálatát, éppen ezért keres kereskedelmi célú ingatlanokat az ország több pontján is."

A vállalat a Dailymail cikkében megjelent mini-áruházak koncepcióját azonban jelenleg nem tervezi Magyarországon megvalósítani.

- válaszolták a Pénzcentrum megkeresésére.

NEKED AJÁNLJUK
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10