13 °C Budapest

Jönnek a mini-diszkontok Magyarországon? Itt az ALDI nagy döntése

2019. március 27. 16:45

Vészmegoldásként ugyan, de sorra nyitja Nyugat-Európában a mini-üzleteket az ALDI. Mivel a plázastop-törvény jelenenleg gátat szab az expanziónak, így kíváncsaik voltunk, tervezi-e a diszkontlánc, hogy idehaza is meghonosítja a bolttípust. Hivatalos válaszuk cikkünk végén.

Sorra nyitja Nyugat-Európában a mini-üzleteket az ALDI. Tavaly a németországi Frankfurt-Bockenheimben nyitottak egy 500 négyzetméternél kisebb egységet - erről a Stern.de számolt be elsőként; most pedig a Daily Mail hívta fel a figyelmet, hogy a dél-nyugat-londoni Balhamben nyitotta meg első mini-egységét a diszkontlánc.

Ezen boltok sajátossága, hogy méretük nagyjából a fele a hagyományos ALDI-áruházakénak, és a szolgáltatások köre, illetve a termékpaletta is jóval karcsúbb. Nincs például helyben sült pékáru ezekben az egységekben, a polcok is jóval zsúfoltabbak, és a termékek elhelyezése és más logikát követ, mint a hagyományos, bő 1000 négyzetméteres egységekben. Az Aldi vezetése tavaly a Lebensmittelzeitung szaklapnak cáfolta, hogy ez a kisebb bolt valamiféle koncepcióváltással függne össze.

Vészmegoldásnak nevezték a frankfurti üzletet.

Mivel a plázastop intézménye kapcsán itthon is felmerül a vészmegoldás kérdése, így kíváncsiak voltunk, az áruházlánc hazai leánya lát-e potenciált a hasonló bolttípusban (itthon 400 négyzetméter alá kellene menniük - lásd keretes írásunkat), illetve vizsgálják-e annak lehetőségét, hogy hamarosan itthon is meghonosítják-e a németeknél, illetve a szigetországban mostanában debütáló modellt?

Mi az a Plázastop-törvény?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Plázastop néven elhíresült törvény az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi törvény módosítása. A törvénymódosítás lényege rendkívül egyszerű volt: megtiltották Magyarországon a 300 nm-nél nagyobb alapterületű kereskedelmi létesítmények (üzlet és bevásárlóközpont) építését, ill. 300 nm-nél nagyobb területűre való bővítését. A 2012 januárjától hatályos módosítás eredetileg 2014. december 31-én került volna kivezetésre, a parlament végül - az uniós kötelezettségszegési eljárás ellenére - mégis a moratórium meghosszabbításáról döntött. Az 2015-től hatályos új Plázastop-törvényben ugyanakkor könnyítést jelentett, hogy az eredetileg 300 nm-es határt kitolták 400 nm-re. Továbbá, ahogy az eredeti törvényben, úgy az új szabályozásban is hagytak egy kiskaput: 2014-ig a kereskedelemért felelős miniszter adhatott felmentést a törvény alól; 2015-től pedig a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal vezetője jár el országos illetékességgel a felmentésért folyamodók ügyében.

Nos, mint azt a Pénzcentrum megkeresésére az áruházlánc elárulta: "Az ALDI folyamatosan vizsgálja annak lehetőségét, hogy minél több magyar vásárlóval megismertesse kiváló minőségű és folyamatosan alacsony árú kínálatát, éppen ezért keres kereskedelmi célú ingatlanokat az ország több pontján is."

A vállalat a Dailymail cikkében megjelent mini-áruházak koncepcióját azonban jelenleg nem tervezi Magyarországon megvalósítani.

- válaszolták a Pénzcentrum megkeresésére.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem