12 °C Budapest
Még nem késő: ha okosan vásárolsz, nem fog fájni a fejed jövőre

Még nem késő: ha okosan vásárolsz, nem fog fájni a fejed jövőre

2018. december 20. 12:00

Már csak néhány nap és itt az ünnepi időszak, így nem csoda, ha a bevásárlóközpontokban is egyre nagyobb a tömeg és forgatag. Sokan ekkorra időzítik a nagyobb összegű műszaki cikkek beszerzését, amiket sokszor részletre vásárolnak meg inkább, hogy ne terhelje azonnal a családi költségvetést. Az ünnepi időszakban, mikor eleve több a háztartások kiadása, előnyös lehet, ha inkább hitelkártyával fizetik ki ezeket az ajándékokat. Fontos tudni a hitelkártya előnyeit, tudatosan használni, és ismerni a termék aranyszabályait, hiszen így akár plusz pénzhez is juthatnak a kártyabirtokosok a vásárlásdömping közepette.


Az év végi ünnepi időszak nem csak sok szervezést igényel, de a családi költségvetésen is meglátszik. Az OTP Bank ügyfelei például tavaly télen 28 százalékkal többször használták hitelkártyájukat az azt megelőző negyedévhez képest, és 29 százalékkal többet költöttek az egész éves átlaghoz viszonyítva. Ebben az időszakban szintén látványosan növekedett az elektronikai cikkek iránti kereslet, illetve az áruházak forgalma is jelentősen emelkedett az ezt megelőző hónapokhoz képest. Az ajándékozás mellett a karácsonyi nagybevásárlások, összejövetelek és utazások az átlagosnál magasabb összegű kiadásokhoz vezetnek az év utolsó hónapjában. A tudatos hitelkártya használattal a költségek úgy oszthatók be, hogy azok ne jelentsenek egyszerre túl nagy terhet, és a tudatosságnak hála a termék további előnyei is élvezhetők.De mik is ezek? Az OTP Bank szakértői most összegyűjtötték a legfontosabbakat.

1. Visszatérítés a vásárlások után

Ha a kártyabirtokosok hitelkártyával vásárolnak, minden egyes alkalom után a költések 1 százalékos visszatérítésével számolhatnak. Ezen felül az OTP Banknál például évszakonként változó kategóriájú vásárlásokból további 2 százalékos visszatérítést is kaphatnak. A téli időszakban a szórakozás és az éttermek állnak a fókuszban: ha ilyenkor például könyvesboltban vásárolnak, mozijegyet vesznek, vagy étteremben fizetnek, extra visszatérítésre számíthatnak.

2. Részletfizetési lehetőségek

Sokan nem gondolják, de a vásárlások során igénybe vett keret egy bizonyos összeg felett részletekben is visszafizethető a banknak. Ezzel a funkcióval a hitelkártya kamatánál kedvezőbb feltételekkel törleszthető a felhasznált összeg a kiválasztott futamidő alatt, fix, egyenlő havi részletekben. Arra is lehetőségük van, hogy 0 százalékos kamattal részletfizetést igényeljenek 10 hónapos futamidőre. A részletfizetésbe helyezett összeg elkülönül a többi hitelkártyás költéstől, csökkenti a felhasználható hitelkeretet, de a megmaradt keretből továbbra is szabadon gazdálkodhatnak. A részletfizetést beállíthatják a kártyabirtokosok vásárlásnál azonnal, vagy utólag is. Az Azonnali Részletfizetés esetén rögtön a POS terminálnál kiválasztható ez a lehetőség, míg az Utólagos Részletfizetésnél a számlazárás napjáig van lehetőségük a részletfizetési szándék módosítására interneten, telefonon keresztül, vagy akár a bankfiókban is. A kamatokról minden esetben érdemes előre tájékozódni, hiszen azok mértéke egyaránt függ a kártyatípustól, a felvett összeg nagyságától és az időszaktól is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

3. Kényelmes és gyors vásárlás

A hitelkártyához kapcsolódó Részletfizetési Szolgáltatások segítségével a megvásárolni kívánt terméket, szolgáltatást részletekben is kifizethetik a kártyabirtokosok. Ehhez nincs szükség további dokumentációra, hitelbírálatra, hiszen a már korábban, a hitelkártyához jóváhagyott hitelkeretből költenek. Ezzel értékes időt spórolhatnak meg a karácsonyi rohanás közepette.

+1 AMIT, JÓ TUDNI
A hitelkártyával történő vásárlások minden esetben kamatmentesek, ha a kijelölt, 45 napon belül visszafizetik a felhasznált és egyéb, a kártyahasználathoz kapcsolódó költségeket. Hitelkártya esetén létezik úgynevezett elszámolási és türelmi időszak. Az elszámolási időszakban történnek a vásárlások, ami 30 napot jelent, míg a türelmi időszakban a visszafizetések, amire általában 15 nap van. Abban az esetben lesz kamatmentes a teljes havi vásárlás, ha a türelmi időszak végéig a teljes tartozás - amely tartalmazza a felhasznált hitelösszeget és a kapcsolódó díjakat - visszafizetésre kerül.

Ha ismertek a hitelkártya előnyei, és tudatosan használják a kártyabirtokosok, odafigyelve a keretükre, a karácsony sem fogja megterhelni számlát és az ünnepi készülődés is nyugodtabban fog telni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?