Még nem késő: ha okosan vásárolsz, nem fog fájni a fejed jövőre

2018. december 20. 12:00

Már csak néhány nap és itt az ünnepi időszak, így nem csoda, ha a bevásárlóközpontokban is egyre nagyobb a tömeg és forgatag. Sokan ekkorra időzítik a nagyobb összegű műszaki cikkek beszerzését, amiket sokszor részletre vásárolnak meg inkább, hogy ne terhelje azonnal a családi költségvetést. Az ünnepi időszakban, mikor eleve több a háztartások kiadása, előnyös lehet, ha inkább hitelkártyával fizetik ki ezeket az ajándékokat. Fontos tudni a hitelkártya előnyeit, tudatosan használni, és ismerni a termék aranyszabályait, hiszen így akár plusz pénzhez is juthatnak a kártyabirtokosok a vásárlásdömping közepette.


Az év végi ünnepi időszak nem csak sok szervezést igényel, de a családi költségvetésen is meglátszik. Az OTP Bank ügyfelei például tavaly télen 28 százalékkal többször használták hitelkártyájukat az azt megelőző negyedévhez képest, és 29 százalékkal többet költöttek az egész éves átlaghoz viszonyítva. Ebben az időszakban szintén látványosan növekedett az elektronikai cikkek iránti kereslet, illetve az áruházak forgalma is jelentősen emelkedett az ezt megelőző hónapokhoz képest. Az ajándékozás mellett a karácsonyi nagybevásárlások, összejövetelek és utazások az átlagosnál magasabb összegű kiadásokhoz vezetnek az év utolsó hónapjában. A tudatos hitelkártya használattal a költségek úgy oszthatók be, hogy azok ne jelentsenek egyszerre túl nagy terhet, és a tudatosságnak hála a termék további előnyei is élvezhetők.De mik is ezek? Az OTP Bank szakértői most összegyűjtötték a legfontosabbakat.

1. Visszatérítés a vásárlások után

Ha a kártyabirtokosok hitelkártyával vásárolnak, minden egyes alkalom után a költések 1 százalékos visszatérítésével számolhatnak. Ezen felül az OTP Banknál például évszakonként változó kategóriájú vásárlásokból további 2 százalékos visszatérítést is kaphatnak. A téli időszakban a szórakozás és az éttermek állnak a fókuszban: ha ilyenkor például könyvesboltban vásárolnak, mozijegyet vesznek, vagy étteremben fizetnek, extra visszatérítésre számíthatnak.

2. Részletfizetési lehetőségek

Sokan nem gondolják, de a vásárlások során igénybe vett keret egy bizonyos összeg felett részletekben is visszafizethető a banknak. Ezzel a funkcióval a hitelkártya kamatánál kedvezőbb feltételekkel törleszthető a felhasznált összeg a kiválasztott futamidő alatt, fix, egyenlő havi részletekben. Arra is lehetőségük van, hogy 0 százalékos kamattal részletfizetést igényeljenek 10 hónapos futamidőre. A részletfizetésbe helyezett összeg elkülönül a többi hitelkártyás költéstől, csökkenti a felhasználható hitelkeretet, de a megmaradt keretből továbbra is szabadon gazdálkodhatnak. A részletfizetést beállíthatják a kártyabirtokosok vásárlásnál azonnal, vagy utólag is. Az Azonnali Részletfizetés esetén rögtön a POS terminálnál kiválasztható ez a lehetőség, míg az Utólagos Részletfizetésnél a számlazárás napjáig van lehetőségük a részletfizetési szándék módosítására interneten, telefonon keresztül, vagy akár a bankfiókban is. A kamatokról minden esetben érdemes előre tájékozódni, hiszen azok mértéke egyaránt függ a kártyatípustól, a felvett összeg nagyságától és az időszaktól is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

3. Kényelmes és gyors vásárlás

A hitelkártyához kapcsolódó Részletfizetési Szolgáltatások segítségével a megvásárolni kívánt terméket, szolgáltatást részletekben is kifizethetik a kártyabirtokosok. Ehhez nincs szükség további dokumentációra, hitelbírálatra, hiszen a már korábban, a hitelkártyához jóváhagyott hitelkeretből költenek. Ezzel értékes időt spórolhatnak meg a karácsonyi rohanás közepette.

+1 AMIT, JÓ TUDNI
A hitelkártyával történő vásárlások minden esetben kamatmentesek, ha a kijelölt, 45 napon belül visszafizetik a felhasznált és egyéb, a kártyahasználathoz kapcsolódó költségeket. Hitelkártya esetén létezik úgynevezett elszámolási és türelmi időszak. Az elszámolási időszakban történnek a vásárlások, ami 30 napot jelent, míg a türelmi időszakban a visszafizetések, amire általában 15 nap van. Abban az esetben lesz kamatmentes a teljes havi vásárlás, ha a türelmi időszak végéig a teljes tartozás - amely tartalmazza a felhasznált hitelösszeget és a kapcsolódó díjakat - visszafizetésre kerül.

Ha ismertek a hitelkártya előnyei, és tudatosan használják a kártyabirtokosok, odafigyelve a keretükre, a karácsony sem fogja megterhelni számlát és az ünnepi készülődés is nyugodtabban fog telni.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem