20 °C Budapest
Ki nem találod, melyik európai országban készül a legtöbb fagyi

Ki nem találod, melyik európai országban készül a legtöbb fagyi

2018. augusztus 14. 16:55

A jégkrém szó hallatán sokaknak az olasz fagylalt jut először eszébe. Lehet, hogy az olasz fagyi a legfinomabb, ám az előállított mennyiség szempontjából már nem ők Európa legjobbjai. Mutatjuk az EU legnagyobb fagyigyártóit, illetve azt is, hogy Magyarország hol található ezen a listán.

Bár a jégkrémről sokaknak Olaszország jut eszébe, 2017-ben mégsem a mediterrán ország volt az Európai Unió legnagyobb fagylaltgyártója, hanem Németország. A németek 517 millió liter fagylaltot gyártottak egy év leforgása alatt, amely a 16,5 százaléka volt a teljes, az EU-ban előállított mennyiségnek. Olaszország csak a második lett (511 millió liter, 16,3%), míg a dobogó harmadik fokára Franciaország került (466 millió liter, 14,8%).

A Magyarországon megtermelt mennyiség nem meglepő módon jóval elmarad az élbolytól: közel 28 millió litert készítettek hazánkban, ami a teljes mennyiség - 3 138 873 061 liter - 1 százalékát sem teszi ki.

Más a helyzet azonban, ha az egy főre eső termelés mértékét nézzük. Ebben az esetben a németek már elveszítik vezető helyüket, hiszen egy németországi lakosra csak 6,22 liter előállított jégkrém jutott, míg például Olaszországban 8,43 litert állítottak elő egy főre lebontva. Sőt, ebből a szemszögből nézve már a franciák is verik a németeket a maguk 6,95 liter/fő előállított jégkrémükkel. Magyarország viszont így sem tekinthető fagyinagyhatalomnak, hiszen hazánkban csak 2,83 litert állítottak előre egy főre vetítve.

Azonban a hazai adatok sem tűnnek annyira kicsinek, amennyiben a környező országok eredményeivel vetjük őket össze. A Magyarországnál területileg és népességileg is nagyobb Romániában például fejenként csak 2,41 liter jégkrémet állítottak elő, míg Ausztriában ennél is jóval kevesebbet, mindössze 0,25 litert.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?