6 °C Budapest

Ez fájni fog a magyar családoknak: brutális drágulás jön a boltokban

2018. július 2. 12:06

Hosszútávon a bolti árakat sem fogja kímélni a forint újabb gyengülési hulláma. Vajon tehetnek valamit a kereskedők annak érdekében, hogy lent tartsák az árakat?


Legtöbb esetben a kereskedők tehetetlenek, ha a beszerzési árat a szállító megemeli: az import iparcikkeknél a közeljövőben, az élelmiszerpiacon legkorábban a késő őszi, tél eleji hónapokban indulhat drágulásnak a külföldről behozott portéka. 320-325 forint közötti euró árfolyam mellett az egyes termékcsoportok között eltérő nagyságú lesz a drágulás - számolt be a Blokkk.com.

A forint-euró árfolyam május 14-én lépte át a 315 forintos határt, azóta folyamatosan gyengül. Június 11-én 320, 21-én pedig a 325 forint fölé csúszott, miközben 2018 korábbi hónapjaiban stabilan 310 forint körül mozgott. Június 29-én pedig járt már 330 forint felett is az árfolyam. Ez egy 20 forintos nagyságrendű sávot jelent, amiben a forint eddig mozgott és gyengült. 2010-ig visszatekintve is gyengült a forint, 2017-ig az éves átlagokat nézve 34 forinttal. Hétfő reggel ismét 330 fölé gyengült a forint az euróval szemben.

Lesz drágulás, de mérsékelt ütemben

Sokféle elemzés látott napvilágot arról, mi várható forint árfolyam terén a jövőben. Egyben az elemzők többsége egyetért: várhatóan gyengébb szinten stabilizálódik a forint, így könnyen lehet, hogy a jövőben 320 forint feletti forint-euró árfolyamhoz kell hozzászoknunk. Ugyan a korábbi években is volt már ehhez hasonló, mérséklődő infláció mellett, most azonban úgy tűnik,

drágulás is várható a forint gyengülés következtében, főként az import és a magas importhányadú termékek körében.

A várható, jelenleg még visszafogottabb mértékűre becsülhető kereskedelmi drágulás oka az, hogy más költségek is emelkedtek, így a beszállítók és a kereskedők mozgástere az árképzésben szűkülhet. Az egyik költségtényező, hogy 2016-tól a gazdaság növekedésénél nagyobb a bérek, keresetek emelkedésének üteme: 2017-ben 10 százalék feletti volt, és 2018-ban is megközelítheti ezt a szintet.

A másik költség, ami emelkedett, a szállítás díja, ráadásul egyes mezőgazdasági termékek, alapanyagok világpiaci ára is elmozdulhat felfelé, ami további bizonytalansághoz vezethet. A gabonatermesztők és a tejtermelők már jeleztek áremelkedést.

Kevés a drágulás elleni recept

A kiskereskedelmi árképzésében a döntő tényező a beszerzési ár. A tízezer milliárdos éves árbevétel mindössze a negyede a kereskedőé, a többi a beszállítóé és az adó. Tehát csak az árréssel (a beszerzési és az eladási ár különbségével) tud számolni, ám ez is szűk mozgásteret jelent, és ha nagyobb a drágulási hullám, azt csillapítani kényszerül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyes fejlesztések is átütemezhetők, elnyújthatók. Ám az egyre drágább munkaerő költségnövekedését ellensúlyozó beruházásokra viszont feltétlenül szükség van (például önkiszolgáló pénztárak beállítása). A technológiafejlesztés, az innováció csak szűk mezsgyén halogatható.

Emellett pedig mindenki keresni fogja az olcsóbb beszerzést. Egy nagyobb forintgyengülésnél az élelmiszerpiacon

előnyhöz jutnak a hazai termékek, ha csak nem exportálnak annyit, hogy kevés marad itthonra,

mert a kivitelnek nagyon is jó a gyenge forint. A láncok erősíthetik a saját márkás kínálatukat, hiszen a drágább import márkák kereslete megtorpanhat. És erősödhet a diszkont minta is, mint egyébként eddig: kisebb készletekkel, szűkebb választékelemekkel kell dolgozni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem