19 °C Budapest
Egyre kevésbé félnek a magyarok: sokan már az interneten is így fizetnek

Egyre kevésbé félnek a magyarok: sokan már az interneten is így fizetnek

MTI
2018. június 20. 08:30

Bátrabban használják bankkártyáikat internetes vásárlásoknál a magyarok: az első negyedévben 40 százalékkal nőtt a belföldi és a külföldre irányuló tranzakciók összértéke. Változatlanul erős a növekedés a hagyományos kereskedelemben is - írja a Világgazdaság.

A Magyar Nemzeti Bank friss pénzforgalmi statisztikái szerint 2018 első negyedévében összesen 262,8 milliárd forint értékben hajtottak végre tranzakciókat internetes megrendelésekhez kapcsolódóan az itthon kibocsátott plasztikokkal, ami 40,4 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

A végrehajtott tranzakciók száma is dinamikusan nőtt: az első három hónapban meghaladta a 24,4 milliót, ami 42,5 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A jegybanki statisztikák szerint változatlanul erős a növekedés a fizikai kereskedőknél keletkező forgalomban is. A belföldön és külföldön együttesen végrehajtott kártyás vásárlások értéke január eleje és március vége között megközelítette az 1079 milliárd forintot, ami 22,2 százalékkal több az egy évvel korábbi 882,5 milliárdnál. 

A tranzakciók számában még nagyobb - 27,1 százalékos - emelkedést tükröznek az MNB számai, ami arra utal, hogy a boltokban gyakrabban kerülnek elő kisebb összegű vásárlásoknál is a bankkártyák. Ebben nyilvánvalóan szerepet játszik az érintéses technológia népszerűségének növekedése: a jegybank adatai szerint a hazai elfogadói hálózatban a belföldi kibocsátású kártyákkal lebonyolított érintéses tranzakciók számának bővülése az első negyedévben mintegy 41 százalék volt az előző év azonos időszakához képest. 2018 első negyedévében a kártyás vásárlási forgalomnak darabszám alapján 76, értékben pedig 64 százaléka az új technológia segítségével bonyolódott le.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?