A bankok kis trükkjei: így fizetsz rá a számlacsomagodra

2018. január 15. 05:45

Az internetnek köszönhetően manapság már jóval könnyebb helyzetben van az, aki ki akarja választani magának az ideális banki termékeket. Ettől függetlenül még mindig sokat kell kutakodnia annak, aki a lehető legjobb ajánlatot szeretné megkapni. Gondoljunk csak a számlacsomagokra: a hirdetésekből rögtön megtudjuk, hogy mondjuk adott esetben olcsó a számlavezetési díj. Ez sokaknak elegendő is, arra azonban már kevesebben gondolnak, hogy egyáltalán nem mindegy, ki hogyan bankol. Sokkal magasabb költségekkel számolhat ugyanis az, aki rendszeresen tranzaktál, mint az, aki csak minimálisan használja a számláját. Ez még akkor is igaz lehet, ha azonos számlacsomagban vannak. Az alábbiakban az ilyen eltéréseket mutatjuk be egy számolós példán keresztül.

Nemrégen mi is írtunk azzal kapcsolatban, milyen nagy jelentősége van a számunkra ideális bankszámlacsomag kiválasztásának. Évente sok ezer forintot spórolhatunk meg azzal, ha időnként szemügyre vesszük, hogy éppen milyen ajánlatok közül válogathatunk. Könnyen lehet, hogy az öt évvel korábban kiválasztott számlacsomagnál már találhatunk jobbat. Ennek egyfelől lehet az az oka, hogy a bankok ajánlatai változtak, másfelől a mi bankolási szokásaink is megváltozhattak.

Korábban hosszadalmasabb munka volt szétnézni a különböző banki ajánlatok között. Mostanra azonban az internet segítségével már jóval gyorsabban összehasonlíthatjuk a különböző banki ajánlatokat. Tagadhatatlan, hogy ezáltal sokkal könnyebbé vált számunkra a lehető legjobb lehetőségek kiválasztása. Azt azonban fontos figyelembe venni, hogy sok esetben az összegyűjtött ajánlatok közül csak a számlavezetési díjra, esetleg a bankkártyák éves díjára figyelnek oda az emberek.

Pedig a számláknak lehetnek egyéb, járulékos költségei is. Ezeket persze már nehezebb összevetni, hiszen ez erősen függ az egyéntől: míg valaki alig, más napi szinten tranzaktál. Röviden tehát erősen különbözhetnek a számlák felhasználási módjai.

Az alábbiakban néhány számlacsomagon keresztül mutatjuk be, hogy mekkora különbségeket jelent költségek szempontjából, ha egy számlacsomagot egy rendszeresen tranzaktáló, vagy pedig egy bankolási szempontból inaktív személy használ.

A tranzaktálónk

Tehát egy olyan ügyféllel számoltunk, akinek nettó 250 ezer forint érkezik be a számlájára minden hónapban. Ugyancsak minden hónapban utal 5 alkalommal (mindig bankon kívülre, belföldre, eseti átutalásokkal), összesen 100 ezer forint értékben, ezen felül még van 5 darab csoportos beszedési megbízása is, ezeket szintén havonta vonják összesen 50 ezer forint értékben. Ahol csak tud, kártyával fizet, és mindenről kér értesítést SMS-ben. Ez havonta 90 SMS-t jelent, ha napi 3-al számolunk.

Az ATM-es készpénzfelvételi lehetőségeket nem néztük, mivel a példában elképzelt személy minimális készpénzt használ. Amennyire szüksége van az bőven 150 ezer forint alatti összeg, tehát az ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozatnak hála a készpénzfelvételei ingyen vannak.

Ugyanakkor számoltunk a bankkártya éves díjával. Bár elterjedt gyakorlat a bankoknál, hogy az új ügyfelek számára az első évben nem, vagy nem teljes költséget számítanak fel, de a második évtől jellemzően már van díja a kártyának. A kártyáknál mindig a dombornyomottak árait vettük alapul. A számoláshoz a Pénzcentrum kalkulátora által összegyűjtött, legkedvezőbb számlacsomagokat vettük alapul.

A számok

Csak 7 522 forintos éves banki költséggel kell számolnunk a Gránit Banknál akkor, ha viszonylag keveset tranzaktálunk. Ugyanakkor az éves költségeink 8 290 forintig emelkednek, amennyiben napi szinten használjuk a számlát.

6 080 forintos éves költségre kell alapesetben számítanunk a Sberbanknál. A rengeteg tranzakciónak, valamint elsősorban a sok SMS-nek hála esetünkben az éves költségek 42 400 forintnál állnak meg. Alapvetően magas, éves 21 000 forintos költségünk lenne az UniCreditnél, azonban az év végéig ennek több mint a háromszorosát, 68 260 forintot fizetnénk ki a banknak.

Valamelyest alacsonyabb, de szintén magas költségéggel kellene számolnunk a Budapest Banknál, ahol 57 710 forintba kerülne az éves számlahasználatunk, miközben kevésbé aktív számlahasználat esetén 10 030 forintbólmegúsznánk az egészet. Kicsivel alacsonyabb, 52 140 forint az éves díjunk az MKB Banknál, szemben az inaktív számlatulajdonosok 21 540 forintos költségével.

Ebből a néhány példából is jól látszik, hogy milyen hatalmas eltérések lehetnek egy kevésbé aktív, valamint egy gyakran tranzaktáló személy költségei között. A legfőbb plusz kiadást az SMS-ek jelentik, amire mondhatnánk, hogy minek annyi üzenetet kérni. Csakhogy a szolgáltatásnak éppen ez a lényege: hogy mindig, minden mozgást figyelemmel tudjunk kísérni a számlánkon. Fontos még kiemelni, hogy a bankkártyás használat mindegyik esetben díjmentes.

Mindezzel nem azt akarjuk mondani, hogy ne lennének hasznosak az interneten fellelhető ajánlatokat összegyűjtő oldalak. Rendkívül hasznosnak tartjuk, hogy léteznek olyen összehasonlító honlapok, amelyek néhány pillanat alatt összegyűjtik számunkra az éppen aktuális ajánlatokat. Csupán arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy mindig érdemes megnézni a részleteket is, hiszen az egyéni igényektől függően komoly eltérések lehetnek az alapvető és a tényleges díjak között.

Kalkulációban partnerünk: Bank360.hu

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?