Mentőöv karácsonyra: ezzel az ajándékkal biztosan nem lősz mellé

2017. december 19. 13:00

Sokszor kényelmes lenne pénzt ajándékozni, hogy a megajándékozott megvehesse magának azt, amire igazán vágyik. Készpénzt adni azonban csak ritka esetben nem kínos, ezért szerencse, hogy már vannak erre szofisztikált megoldások. A legtöbb kereskedő az elmúlt években bevezette az úgynevezett ajándékkártyákat, amelyek egyre népszerűbbé válnak az ünnepi időszakban. Ma már tényleg elképesztő a választék, ezért adunk néhány tippet a vásárláshoz.

Egyszerű és praktikus ajándék, amivel 100 százalékig garantált az öröm, akár születésnapra, esküvőre vagy karácsonyra - ezt tudja az ajándékkártya, aminek egyenlege egy vagy több kiválasztott termékre váltható be (készpénzre nem). A napokban valószínűleg sokan gondolkodnak azon, hogy mivel lepjék meg szeretteiket, kollégáikat vagy üzletfeleiket. A felmérések szerint a legtöbben ruhának, kozmetikumnak, könyvnek vagy elektronikai kütyünek örülnének, de ezekkel sem megyünk biztosra, ha nem találjuk el az ajándékozott ízlését, igényeit. Elkerülhetjük az esetleges csalódást, ha ajándékkártyát vásárolunk, amiből az elmúlt 1-2 éven hatalmasra nőtt a választék.

Új kedvenc az ajándékpiacon

A hazai ajándékkártya piacról nem készült még felmérés, de több külföldi piackutatás megerősíti, hogy sikeres piaci szegmensről van szó. Az amerikai Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség (NRF) 2015-ben és 2016-ban több mint 7 000 amerikai fogyasztót kérdezett meg a karácsonyi ünnepek alatti ajándékvásárlási szokásairól. Az eredmények szerint az Egyesült Államokban évek óta a legkeresettebb ajándéktípusok közé tartozik az ajándékkártya.

A vásárlók többségét az motiválja, hogy a megajándékozott így szabadon kiválaszthatja ajándékát, valamint hogy ez a legkönnyebb és leggyorsabb módja a karácsonyi ajándékvásárlásnak.

A hazai üzletekben ugyan csak az elmúlt pár évben jelentek meg az ajándékkártyák, máris látszik a piac dinamikus növekedése. Ez a kis plasztikkártya praktikusabb, mint az ajándékutalvány, mert elfér a pénztárcában és nem gyűrődik, illetve egyre több esetben nemcsak előre meghatározott összeggel érhetőek el a kártyák, hanem tetszőleges összeggel is feltölthetők.

A legfontosabb előny azonban, hogy teljesen kockázatmentes, mert biztosítja a választás lehetőségét a megajándékozottnak. Nem véletlen, hogy egyre több kereskedő vezette be az ajándékkártyák árusítását az utóbbi néhány évben.

Milyen értékben vesszük?

A KIKA bútorláncnál az ajándékkártya 2016 óta van forgalomban. Azért döntöttek a bevezetés mellett, mert ezzel is nagyobb szabadságot akartak adni a vásárlóknak az ajándékozás terén. Mivel tetszőleges összeggel tölthető fel a kártya, a vásárló ilyen téren sincs korlátok közé szorítva. Valóban nagyon népszerű lett a lehetőség a vásárlók körében: a bevezetés óta több mint 7 000 ajándékkártya került forgalomba, amelyek értéke nagyon változó.

Az ünnepi időszakban általában körülbelül 20-25 ezer forint jellemző, az év többi részében a kisebbektől egészen a milliós tételekig minden előfordul. Utóbbi leginkább olyan cégeknél jellemző, amelyek különböző nyereményjátékokhoz használják az ajándékkártyát

- tudta meg a Pénzcentrum a bútorlánctól.

Az Auchan áruházlánc 2011 decemberében vezette be Magyaroszágon az ajándékkártya vásárlásának lehetőségét. Évente több 10 ezer ajándékkártyát állítanak ki, egy átlagos kártya névértéke pedig körülbelül 10 ezer forint. A Rossmann Magyarország tavaly, szintén pont a karácsonyi időszak előtt indította el az ajándékkártya-értékesítést, és azóta be is bizonyosodott, hogy jó döntést volt. A szolgáltatás bevezetésétől 2017 március végéig (kb. fél év) több mint tízezer kártyát töltöttek fel átlagosan 5 500 forinttal a vásárlók, az elmúlt évben pedig összesen 150 ezer darab került forgalomba.

A drogériahálózat szerint ez a termék szolgáltatatói oldalról is nagyon előnyös, mert beruházás és az adminisztrációs terhek növekedése nélkül bővíti a forgalmat. Nem véletlen, hogy a nagyobb kereskedők többsége forgalmaz ajándékkártyát, illetve kezdenek előretörni a multibrand, vagyis a szolgáltatás-, és márkafüggetlen kártyák, mint például az AJI alkalmi ajándékkártyák, amelyeknél nem korlátozódik egy adott területre a felhasználás, vagyis ez az igazi jolly jokere az ajándékozásnak.

Mutatunk néhány jó ajánlatot

Az ajándékkártya igazi mentőöv lehet azoknak, akik még nem tudták eldönteni, hogy mivel lepjék meg a szeretteiket karácsonyra, vagy kifejezetten praktikus ajándékot szeretnének adni. Mutatunk néhány vonzó lehetőséget a legnépszerűbb ajándékkategóriákban:

KIKA

 • Összeg: tetszőleges
 • Érvényességi idő: a kiállítás dátumától 5 év
 • Vásárlás: a bútorlánc üzleteiben a pénztáraknál
 • Extra: december 21-22-23-án 10 ezer forint értékű ajándékkártya vásárlásonként plusz ezer forint feltöltés jár ajándékba

Libri

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 • Összeg: tetszőleges
 • Érvényességi idő: a feltöltés dátumától 12 hónap
 • Igénylés: a bolthálózat üzleteiben vagy a libri.hu-n
 • Extra: online vásárlásnál is felhasználható, és különböző karácsonyi mintákban elérhető

Extreme Digital

 • Összeg: tetszőleges összeg 10 ezer és 200 ezer forint között
 • Érvényesség: a feltöltéstől számított 1 éven belül
 • Igénylés: bármelyik szaküzletben, vagy akár otthonról is
 • Extra: a szaküzleteken kívül az online áruházban is levásárolható

Rossmann

 • Összeg: tetszőleges összeg 1000 és 100 ezer forint között, de csak kerek ezer forintos címletenként
 • Érvényesség: a kártya feltöltésétől számított 12 hónapig

Decathlon

 • Összeg: tetszőleges összeg 2000 és 50 ezer között
 • Érvényesség: a kiállítás dátumától számított 2 év
 • Igénylés: bármelyik Decathlon-áruházban
 • Extra: online rendelésnél is felhasználható

Auchan

 • Összeg: tetszőleges összeg 1 000 és 99 999 forint között
 • Érvényesség: a feltöltéstől számított 1 éven belül
 • Igénylés: online igénylehető, a fizetés beérkezésétől számított 5 munkanapon belül díjmentes kiszállítással

H&M

 • Összeg: tetszőleges összeg 1 000 és 50 ezer forint között
 • Érvényesség: a vásárolás dátumától számított 2 év
 • Igénylés: a H&M üzleteiben

Feldobox

 • Összeg: 5 000, 7 550, vagy 9 950 forint
 • Érvényesség: a jelenleg megvásárolható utalványok 2018. december 31-ig érvényesek
 • Igénylés: online, telefonon, vagy személyes vásárlással
 • Extra: 100 szabadidős, wellness és gasztronómiai program közül választhat a megajándékozott

AJI Kártya

 • Összeg: 5/10 ezer forint, vagy tetszőleges összeg 5 és 250 ezer forint között
 • Érvényesség: a vásárlástól számított 1 év
 • Igénylés: online rendelhető plasztikkártya vagy e-kártya formájában (előbbi postán, utóbbi emailben érkezik)
 • Extra: az AJI támogatja az UNICEF-et, így a kártyavásárlás nemcsak a megajándékozottnak okoz örömet, hanem a rászoruló gyerekeknek is

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm