31 °C Budapest

Az életedbe kerülhet a karácsonyi vásárlás

2016. november 17. 12:00

Kevesebb, mint hat hét van még karácsonyig, az üzleteket pedig már világszerte ellepték a vásárlók. Az ünnep előtti vásárlás óriási stresszt jelent az embereknek, arra viszont csak most derült fény, hogy mekkora egészségügyi kockázatai is vannak. 

Fáradtság, szívritmuszavar, egekbe szökű pulzus. Egy friss kutatás szerint a karácsonyi vásárlás akkora stresszt okozhat a szervezetnek, mint a maratoni futás. Már csak néhány hét van karácsonyig, és indul a nagy ünnepi vásárlási roham. Éppen ezért érdemes már most kicsit végiggondolni az idei vásárlás módját, hogy az adventi hetek ne az "idegbajról" szóljanak, és a karácsonyfa alatt ne egy teljesen kifáradt, ünnepgyűlölő ember bámulja az ajándékokat. A jó hír, hogy van megoldás a problémára.

Készült egy tanulmány az eBay megbízásából, amely során a vásárlók fiziológiai reakcióikat figyelték egy 60 perces vásárlás során. 

Forrás: eBay

A megfigyelésben 100 londoni vett részt, és egy Lightwave hordozható készüléket viseltek, ami figyeli a pulzuszámot, a vérnyomást, a bőr hőmérsékletet, és egyéb változásait, például az izzadást, és a mozgást. Az eredmények azt mutatták, hogy 

a vásárlók 60 százalékánál már 32 perc után fáradtság észlelhető, és ezzel egy időben csökken az érdeklődésük szintje is. A vérnyomás is növekedett 33 százalékkal a kísérlet során. Az egyik legmegdöbbentőbb eredmény pedig az, hogy a vásárlók 88 százaléka tapasztalt szívritmuszavart.

A tanulmány készítői azt javasolják, hogy a fenti problémák elkerülése érdekében több rövid vásárlással kellene beszerezni a karácsonyi ajándékokat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A shopping sport?

Egyre népszerűbbek a nagy intenzitású intervallum edzések, ami azért nagyon hatékony, mert a gyakorlat pillanatában száz százalékos az erőfeszítés, gyors, intenzív és pörgős, majd ezt egy rövid pihenés követ. A vásárlás ugyan nem tekinthető sportnak, még ha néhányan sportot is űznek belőle, az viszont tény, hogy a szervezetünkre sok esetben hasonló hatást gyakorol. 

A tanulmány azt mutatja, hogy a rövid vásárlások kevesebb stresszt okoznak, és átgondoltabbak a döntéseink is. Tehát ez lehet a megoldás: ne akarjunk egyszerre mindent megvenni, inkább több, kisebb periódusban bonyolítsuk le a vásárlást. Így kevésbé lesz megterhelő a szervezetünknek és talán az idegrendszerünknek is.

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem