36 °C Budapest
Az életedbe kerülhet a karácsonyi vásárlás

Az életedbe kerülhet a karácsonyi vásárlás

2016. november 17. 12:00

Kevesebb, mint hat hét van még karácsonyig, az üzleteket pedig már világszerte ellepték a vásárlók. Az ünnep előtti vásárlás óriási stresszt jelent az embereknek, arra viszont csak most derült fény, hogy mekkora egészségügyi kockázatai is vannak. 

Fáradtság, szívritmuszavar, egekbe szökű pulzus. Egy friss kutatás szerint a karácsonyi vásárlás akkora stresszt okozhat a szervezetnek, mint a maratoni futás. Már csak néhány hét van karácsonyig, és indul a nagy ünnepi vásárlási roham. Éppen ezért érdemes már most kicsit végiggondolni az idei vásárlás módját, hogy az adventi hetek ne az "idegbajról" szóljanak, és a karácsonyfa alatt ne egy teljesen kifáradt, ünnepgyűlölő ember bámulja az ajándékokat. A jó hír, hogy van megoldás a problémára.

Készült egy tanulmány az eBay megbízásából, amely során a vásárlók fiziológiai reakcióikat figyelték egy 60 perces vásárlás során. 

Forrás: eBay

A megfigyelésben 100 londoni vett részt, és egy Lightwave hordozható készüléket viseltek, ami figyeli a pulzuszámot, a vérnyomást, a bőr hőmérsékletet, és egyéb változásait, például az izzadást, és a mozgást. Az eredmények azt mutatták, hogy 

a vásárlók 60 százalékánál már 32 perc után fáradtság észlelhető, és ezzel egy időben csökken az érdeklődésük szintje is. A vérnyomás is növekedett 33 százalékkal a kísérlet során. Az egyik legmegdöbbentőbb eredmény pedig az, hogy a vásárlók 88 százaléka tapasztalt szívritmuszavart.

A tanulmány készítői azt javasolják, hogy a fenti problémák elkerülése érdekében több rövid vásárlással kellene beszerezni a karácsonyi ajándékokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A shopping sport?

Egyre népszerűbbek a nagy intenzitású intervallum edzések, ami azért nagyon hatékony, mert a gyakorlat pillanatában száz százalékos az erőfeszítés, gyors, intenzív és pörgős, majd ezt egy rövid pihenés követ. A vásárlás ugyan nem tekinthető sportnak, még ha néhányan sportot is űznek belőle, az viszont tény, hogy a szervezetünkre sok esetben hasonló hatást gyakorol. 

A tanulmány azt mutatja, hogy a rövid vásárlások kevesebb stresszt okoznak, és átgondoltabbak a döntéseink is. Tehát ez lehet a megoldás: ne akarjunk egyszerre mindent megvenni, inkább több, kisebb periódusban bonyolítsuk le a vásárlást. Így kevésbé lesz megterhelő a szervezetünknek és talán az idegrendszerünknek is.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?