24 °C Budapest

7 alig ismert praktika, amikkel tízezreket is megspórolhatsz havonta

2016. október 25. 16:58

Sokszor olyan dolgokért is pénzt adunk ki, amit ingyenesen, vagy legalábbis fillérekért megkaphatnánk, legfeljebb némi utánajárás kellene hozzá. Ha nem vennénk meg ezeket, hanem másként szereznénk be őket, akár tízezreket is megspórolhatunk a családnak havonta, amit akár lakáscélra, nyugdíjra vagy más célra félretehetnénk.

Víz

Sokan ragaszkodnak a palackozott vízhez, pedig, ha az egész család ezt fogyasztja, az jelentős kiadás lehet. Egy négy fős család, fejenként egy másfél literes palackot fogyasztva naponta egy hónapban 12 ezer forintot is megspórolhat ezzel (100 forintos árral számolva). Az elfogyasztott víz helyett pedig fogyaszthatunk csapvizet, amely Magyarország területén jó minőségű, sőt sok esetben aránylag magas az ásványi anyag tartalma.

Könyvek

Az új könyv illata összetéveszthetetlen, azonban antikváriumokban a több ezer forintos könyvekhez akár pár száz forintért is hozzáférhetünk bármikor. Ha nincs szükség az adott könyv megvásárolására, akkor akár a helyi könyvtárban olvasójegyet váltva ténylegesen ingyen olvashatunk.
Persze erre már innovatív megoldások is akadnak, egy e-book olvasóval szintén csak pár száz forint egy könyv beszerzése. Magyarországon a könyvcserét pedig már telefonos applikációval is intézhetjük.

Háziállatok

Sokan tízezreket adnak ki egy-egy fajtiszta kutyáért vagy macskáért, pedig egy menhelyre ellátogatva ingyen is hazavihetjük az állatokat, sőt még az is előfordul, hogy fajtiszta példányt találunk.

Banki költségek

A Pénzcentrumon számos cikket írunk arról, hogy melyik bank mekkora költségeket számít fel. A magyarok jelentős része havi szinten több száz forintot is megtakaríthatna azzal, hogy egy olcsóbb bankszámlára vált, a lakáshiteleknél pedig akár milliókat is megspórolhatunk, ha az olcsóbb bankot választjuk.

A megtakarítások és hitelek rossz menedzselése

Sokszor ésszerű egyszerre megtakarítani és hitelt felvenni. Ha viszont a kifizetett hitelkamat jelentősen magasabb, mint a megtakarításon elérhető hozam, akkor érdemes lehet a megtakarításba fektetett pénzt inkább a kölcsön törlesztésére fordítani. Ez különösen egy bankbetét-hitelkártya tartozás párosnál igaz, ahol a kamat különbsége bőven 30 százalék feletti.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonnali házhozszállítás

Sokan szeretik az online rendelt árukat azonnal megkapni, így az azonnali kiszállítást választják. Ugyan csábító, hogy minél előbb megkapjuk a csomagunkat, azonban, ha nem sürgősen van szükségünk rá, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy inkább a lassabb, de olcsóbb, vagy akár ingyenes szállítási lehetőséget válasszuk.

Gyerekek balesetbiztosítása

A gyerekek eleve ingyenes balesetbiztosítást kapnak az államtól, így a plusz életbiztosítás nem feltétlenül fontos számukra. A biztosítások egyébként jellemzően valamilyen jövedelem kiesése esetén nyújthatnak védelmet, de mivel a gyerekek nem dolgoznak, ezért ez a fajta biztosítás kevésbé lényeges esetükben.

NEKED AJÁNLJUK
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 27. szerda
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. szeptember 27. 14:34
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM