31 °C Budapest
Pokémon Go: inged-gatyád is rámehet a játékra

Pokémon Go: inged-gatyád is rámehet a játékra

Pénzcentrum
2016. július 14. 17:32

Bombaként robbant a Pokémon Go, kevesebb mint egy hét alatt a valaha volt legnépszerűbb okostelefonos játékká nőtte ki magát. Ugyan még csak pár napja játszanak vele az emberek, de már most látszik: akár tízezreket is költhet erre a szenvedélyére egy átlagos felhasználó. Aki pedig teljesen rákattan, annak inge-gatyája rámehet a játékra.

A legújabb mobiltelefonos őrület a Pokémon Go, ami már a legtöbb széleskörűen elterjedt alkalmazásnál is népszerűbb, pedig sok országban hivatalosan be sem mutatták. Ennek ellenére már Magyarországon is hozzá lehet jutni a játékhoz némi ügyeskedéssel. Az alkalmazás maga ingyenes, viszont (ahogy a legtöbb játéknál megszokhattuk) alkalmazáson belüli vásárlásra van lehetőség.

Mennyibe kerül ez nekünk?

Az alkalmazáson belül lehetőségünk van többféle tárgyat vásárolni, de vehetünk Pokécoinokat, amelyek egyfajta univerzális fizetőeszközként szolgálnak a játékon belül. Ezek viszont sokszor elég borsos áron vehetőek meg:

  • 100 coinhoz 360 forintért juthatunk,
  • 550 coin 1800 forintba kerül,
  • 1200 coint kapunk 3600 forintért,
  • 2500 coinhoz juthatunk 7200 forintért,
  • 5200 coinhoz 14500 forintért kell fizetni, míg
  • A legnagyobb csomagban 36 ezer forintba kerül 14,5 ezer Pokécoin.

Persze a játékot a vásárlások nélkül is lehet élvezni, azonban ahogy az más mobilos játéknál is előfordul, egy idő után csak ezekkel a vásárlásokkal marad élvezhető az alkalmazás. Ennek oka, hogy a fejlesztők ingyen adják a játékot, de mivel nekik is meg kell valamiből élniük, így ezzel veszik rá a játékosokat, hogy minél több pénzt fizessenek nekik.


Érdemes megjegyezni, hogy minél nagyobb csomagot veszünk, a Pokécoin árfolyama annál kedvezőbb. A legolcsóbb csomagnál 3,6 forintba, a legdrágábbnál pedig 2,5 forintba kerül egy Pokécoin.

A mobil adatforgalom is bánja

Az eddigi magyar felhasználó tapasztalatok alapján napi egy óra játék 20-30 MB adatforgalmat generál, vagyis egy hónapban 600-900 MB adatot is elhasználhat a telefonunk. Ez viszont többe kerül, mint gondolnánk, ráadásul a tipikus felhasználó ennél többet "pokémonozik" egy nap, így a napi 50 MB adatforgalom sem kizárt, ami havi szinten 1,5 GB-ot jelent.

Ugyan a telefonos csomag mellé gyakran jelentős mennyiségű adatforgalmat is kapunk, azonban ha másra is szeretnénk használni a telefonunkat, akkor jó eséllyel plusz forgalmat kell vásárolnunk a szolgáltatónktól. A szolgáltató ajánlatait böngészve azt láthatjuk, hogy 1 GB plusz internet (amit az alap csomagon felül kapunk) 1500 forintba, a 3 GB-os csomagok pedig 2,5 ezer forintba kerülnek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez alapján havonta kétezer forintot költhet egy Pokémon Go játékos csak a mobilinternetére.

Aki viszont nagyon sokat játszik, annak megérheti akár a korlátlan adatforgalmi előfizetés is, ezek viszont több tízezer forintba kerülnek.

Nem árt azzal számolni, hogy a telefonunk akkumulátorát igénybe veszi a játék, emiatt szinte biztos, hogy be kell szereznünk egy hordozható töltőt, ami további egyszeri 5-10 ezer forintos kiadás.

Mennyibe kerül havonta?

Ha nem számoljuk a játékon belüli költéseket, akkor is legalább pár ezer forintba kerülhet a játék, de ahogy írtuk, akik sokat játszanak jellemzően az alkalmazáson belül is vásárolnak. Ez viszont a szerencsejátékhoz hasonlóan függőséghez is vezethet, vagyis nem kizárt, hogy több tízezret költ valaki havonta a "pokémonozásra".

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?