9 °C Budapest
Pokémon Go: inged-gatyád is rámehet a játékra

Pokémon Go: inged-gatyád is rámehet a játékra

Pénzcentrum
2016. július 14. 17:32

Bombaként robbant a Pokémon Go, kevesebb mint egy hét alatt a valaha volt legnépszerűbb okostelefonos játékká nőtte ki magát. Ugyan még csak pár napja játszanak vele az emberek, de már most látszik: akár tízezreket is költhet erre a szenvedélyére egy átlagos felhasználó. Aki pedig teljesen rákattan, annak inge-gatyája rámehet a játékra.

A legújabb mobiltelefonos őrület a Pokémon Go, ami már a legtöbb széleskörűen elterjedt alkalmazásnál is népszerűbb, pedig sok országban hivatalosan be sem mutatták. Ennek ellenére már Magyarországon is hozzá lehet jutni a játékhoz némi ügyeskedéssel. Az alkalmazás maga ingyenes, viszont (ahogy a legtöbb játéknál megszokhattuk) alkalmazáson belüli vásárlásra van lehetőség.

Mennyibe kerül ez nekünk?

Az alkalmazáson belül lehetőségünk van többféle tárgyat vásárolni, de vehetünk Pokécoinokat, amelyek egyfajta univerzális fizetőeszközként szolgálnak a játékon belül. Ezek viszont sokszor elég borsos áron vehetőek meg:

  • 100 coinhoz 360 forintért juthatunk,
  • 550 coin 1800 forintba kerül,
  • 1200 coint kapunk 3600 forintért,
  • 2500 coinhoz juthatunk 7200 forintért,
  • 5200 coinhoz 14500 forintért kell fizetni, míg
  • A legnagyobb csomagban 36 ezer forintba kerül 14,5 ezer Pokécoin.

Persze a játékot a vásárlások nélkül is lehet élvezni, azonban ahogy az más mobilos játéknál is előfordul, egy idő után csak ezekkel a vásárlásokkal marad élvezhető az alkalmazás. Ennek oka, hogy a fejlesztők ingyen adják a játékot, de mivel nekik is meg kell valamiből élniük, így ezzel veszik rá a játékosokat, hogy minél több pénzt fizessenek nekik.


Érdemes megjegyezni, hogy minél nagyobb csomagot veszünk, a Pokécoin árfolyama annál kedvezőbb. A legolcsóbb csomagnál 3,6 forintba, a legdrágábbnál pedig 2,5 forintba kerül egy Pokécoin.

A mobil adatforgalom is bánja

Az eddigi magyar felhasználó tapasztalatok alapján napi egy óra játék 20-30 MB adatforgalmat generál, vagyis egy hónapban 600-900 MB adatot is elhasználhat a telefonunk. Ez viszont többe kerül, mint gondolnánk, ráadásul a tipikus felhasználó ennél többet "pokémonozik" egy nap, így a napi 50 MB adatforgalom sem kizárt, ami havi szinten 1,5 GB-ot jelent.

Ugyan a telefonos csomag mellé gyakran jelentős mennyiségű adatforgalmat is kapunk, azonban ha másra is szeretnénk használni a telefonunkat, akkor jó eséllyel plusz forgalmat kell vásárolnunk a szolgáltatónktól. A szolgáltató ajánlatait böngészve azt láthatjuk, hogy 1 GB plusz internet (amit az alap csomagon felül kapunk) 1500 forintba, a 3 GB-os csomagok pedig 2,5 ezer forintba kerülnek.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ez alapján havonta kétezer forintot költhet egy Pokémon Go játékos csak a mobilinternetére.

Aki viszont nagyon sokat játszik, annak megérheti akár a korlátlan adatforgalmi előfizetés is, ezek viszont több tízezer forintba kerülnek.

Nem árt azzal számolni, hogy a telefonunk akkumulátorát igénybe veszi a játék, emiatt szinte biztos, hogy be kell szereznünk egy hordozható töltőt, ami további egyszeri 5-10 ezer forintos kiadás.

Mennyibe kerül havonta?

Ha nem számoljuk a játékon belüli költéseket, akkor is legalább pár ezer forintba kerülhet a játék, de ahogy írtuk, akik sokat játszanak jellemzően az alkalmazáson belül is vásárolnak. Ez viszont a szerencsejátékhoz hasonlóan függőséghez is vezethet, vagyis nem kizárt, hogy több tízezret költ valaki havonta a "pokémonozásra".

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40