28 °C Budapest
Aprópara a magyar boltokban: simán visszadobhatják a forintérméket

Aprópara a magyar boltokban: simán visszadobhatják a forintérméket

2016. július 11. 10:35

Sokaknál gyűlik otthon a malacperselyben az aprópénz. Egy idő után azonban már nem könnyű tárolni a sok érmét, és a boltban sem túl kényelmes ezekkel fizetni. Mutatjuk, mihez kezdhetsz, ha már téged is ellep otthon az apró.

A napokban jelent meg a rendőrség honlapján az a hír, miszerint egy játékteremből csaknem másfélmillió forintot lopott el aprópénzben egy kecskeméti férfi. Az elkövetőt már el is kapták, aki a kihallgatásán mesélte el, hogy a hogy a táskák, amibe az aprópénzt pakolta egyenként több mint 50 kilót nyomtak. Azért is hagyta hátra az egyik táskát, mert már nem bírta cipelni a mázsányi pénzérmét - írja honlapján a Police.hu. Az esetet egy kamera is rögzítette:

Mihez lehet kezdeni ennyi aprópénzzel?

Az elkövető valószínűleg nem gondolt arra, hogy nem igazán tud majd a boltokban fizetni ennyi apóval, ha pedig beváltotta volna nagyobb címletekre a pénzt, akkor azért boros árat kellett volna fizetnie. Persze nem csak a játékteremből juthatunk tömérdek apróhoz, sokan gyűjtik otthon pénzérméket. Mutatjuk, hol és mennyiért lehet ezeket beváltani.

Mennyi apróval fizethetünk a boltokban?

Az első és talán legkézenfekvőbb ötlet, ha megszabadulnánk a sok aprótól, hogy a boltban azzal fizetünk. A készpénzes fizetések során pedig az a szabály, hogy minden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kibocsátott forintbankjegyet és érmét ésszerű keretek között névértéken el kell fogadni. Az észszerűség pedig azt jelenti, hogy például

visszautasítható a bankjegyek és érmék elfogadása, ha a kereskedő az áru értékénél aránytalanul nagyobb címletből nem tud visszaadni.

De egy automatánál sem elvárás az, hogy valamennyi címlet elfogadására alkalmas legyen.

Amennyiben egy vevő a vásárlás során - akár több címletből, összesen - 50 darabnál több érmével szeretne fizetni, a kereskedő nem köteles azt elfogadni

- válaszolta megkeresésünkre az MNB sajtóosztálya.

A kereskedők ugyanakkor saját üzletpolitikájuknak megfelelően dönthetnek úgy, hogy ennél több érmét is elfogadnak a vásárlásnál.

Hol lehet beváltani a pénzt?

Ha nem sikerül a boltban fizetnünk az aprópénzünkkel, akkor azokat a kijelölt postákban vagy a hitelintézeteknél válthatjuk be nagyobb címletekre. Azonban a címletváltást az intézetek akár bankszámla meglétéhez, vagy a postahivatal által nyújtott szolgáltatás igénybevételéhez is köthetik.

A jogszabályi előírás alapján a hitelintézetek és a postahivatalok a forgalomban lévő forintbankjegyeket és forintérméket - egy alkalommal legfeljebb 50 darabot - kötelesek más címletű forintbankjegyre, illetve - legfeljebb 100 darabig - forintérmére átváltani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A címletváltásért pedig a bankban és a postán is számíthatnak fel plusz díjat, ennek maximális mértéke:

  • forintbankjegyek címletváltása esetén az ügyfélnek kifizetésre kerülő forintbankjegy névértékének legfeljebb 5 százaléka, illetve az ügyfélnek kifizetésre kerülő forintérme névértékének 10 százaléka;

  • forintérmék címletváltása esetén az átváltott forintérme névértékének legfeljebb 10 százaléka lehet.
Akár ingyen is válthatunk!

A Magyar Posta kirendeltségein díjmentes lett idén májustól a pénzváltás meghatározott darabszám és értékhatárig.

A lakossági ügyfelek alkalmanként legfeljebb 200 ezer forint összeghatárig maximum 10 darab nagycímletű bankjegyet (20 ezer és 10 ezer forintos bankjegyek) legfeljebb 30 darab kisebb címletű bankjegyre (10 ezer, 5 ezer, ezer és 500 forintos címletekre) ingyenesen válthatnak át a postafiókokban.

Legfeljebb 4 ezer forint értékű bankjegy esetén, maximum 20 darab érméig (kizárólag 200 és/vagy 100 forintos érme) szintén díjmentes lett a váltás.

Miért kell az átváltásért fizetni?

A postának és a bankoknak is költséges a pénzváltás. Az átváltáskor felmerülő logisztikai költségeket például a szállítás, a tárolás, és a gépekkel való ellenőrzés miatt számítanak fel plusz díjakat.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 8. 09:43