Micsoda pazarlás a Tescóban: még a sör is a szemétben végzi

Micsoda pazarlás a Tescóban: még a sör is a szemétben végzi

2016. június 19. 13:05

Az elmúlt egy évben a Tesco közel 60 ezer tonna élelmiszert dobott ki, ami 4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A több kidobott élelmiszer többsége az alkoholos italok és pékáruk nagyobb arányú selejtezésének köszönhetők. A legtöbb kidobott étel viszont még mindig a kenyér és az előre csomagolt szendvicsek.

Az elmúlt egy évben 4 százalékkal több élelmiszert dobtak ki a Tescók, mint egy évvel korábban. Ennek köszönhetően összesen 59 400 tonna étel végezte a kukákban. Az emelkedés oka elsősorban

  • A sörök,
  • A borok,
  • A tömények és
  • A pékáruk

nagyobb arányú selejtezésének köszönhetőek - írja a Daily Mail.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a minden századik megrendelt áru végül nem a vásárlók kosarában, hanem a szeméttelepen végezte. A legtöbb kidobott termék a sütödéből került ki, de a friss gyümölcs és zöldség részleg, illetve az előre csomagolt áruk (szendvicsek, kevert saláták) is sokszor a szemétben végezték.

Hogyan küzdenek a pazarlás ellen?

Franciaországban egyébként nemrég vezették be azt a törvényt, ami megtiltja, hogy a boltok élelmiszereket dobjanak ki. Az üzletek egyébként erre törekszenek, a lejárathoz közeli termékeket leárazzák és kiemelt helyen árusítják, de akár arra is van lehetőség, hogy a rászorulók kapják meg ezeket.

Angliában egyébként a Tesco már megállapodott egy jótékonysági szervezettel, amely a lejárathoz közeli és az éppencsak lejárt (de még valószínűsíthetően még fogyasztásra alkalmas) élelmiszereket juttatja el a rászorulóknak. Emellett Magyarországon is egyre több kereskedő csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az igazán nagy újítást a briteknél egy okostelefonra is letölthető alkalmazás adja. Ebbe az este szortírozásra kerülő termékeket a boltok feltöltik, így:

  • A rászorulók maguk tudnak elmenni az ételért,
  • A karitatív szervezetek pedig ez alapján a termékek elszállításáról és szétosztásáról tudnak gondoskodni.

Elsősorban szegény és fogyatékos gyermekeknek hajléktalan szállóknak és menekülttáboroknak szállítanak így élelmiszereket.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?