22 °C Budapest

Micsoda pazarlás a Tescóban: még a sör is a szemétben végzi

2016. június 19. 13:05

Az elmúlt egy évben a Tesco közel 60 ezer tonna élelmiszert dobott ki, ami 4 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A több kidobott élelmiszer többsége az alkoholos italok és pékáruk nagyobb arányú selejtezésének köszönhetők. A legtöbb kidobott étel viszont még mindig a kenyér és az előre csomagolt szendvicsek.

Az elmúlt egy évben 4 százalékkal több élelmiszert dobtak ki a Tescók, mint egy évvel korábban. Ennek köszönhetően összesen 59 400 tonna étel végezte a kukákban. Az emelkedés oka elsősorban

  • A sörök,
  • A borok,
  • A tömények és
  • A pékáruk

nagyobb arányú selejtezésének köszönhetőek - írja a Daily Mail.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a minden századik megrendelt áru végül nem a vásárlók kosarában, hanem a szeméttelepen végezte. A legtöbb kidobott termék a sütödéből került ki, de a friss gyümölcs és zöldség részleg, illetve az előre csomagolt áruk (szendvicsek, kevert saláták) is sokszor a szemétben végezték.

Hogyan küzdenek a pazarlás ellen?

Franciaországban egyébként nemrég vezették be azt a törvényt, ami megtiltja, hogy a boltok élelmiszereket dobjanak ki. Az üzletek egyébként erre törekszenek, a lejárathoz közeli termékeket leárazzák és kiemelt helyen árusítják, de akár arra is van lehetőség, hogy a rászorulók kapják meg ezeket.

Angliában egyébként a Tesco már megállapodott egy jótékonysági szervezettel, amely a lejárathoz közeli és az éppencsak lejárt (de még valószínűsíthetően még fogyasztásra alkalmas) élelmiszereket juttatja el a rászorulóknak. Emellett Magyarországon is egyre több kereskedő csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az igazán nagy újítást a briteknél egy okostelefonra is letölthető alkalmazás adja. Ebbe az este szortírozásra kerülő termékeket a boltok feltöltik, így:

  • A rászorulók maguk tudnak elmenni az ételért,
  • A karitatív szervezetek pedig ez alapján a termékek elszállításáról és szétosztásáról tudnak gondoskodni.

Elsősorban szegény és fogyatékos gyermekeknek hajléktalan szállóknak és menekülttáboroknak szállítanak így élelmiszereket.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 3. kedd
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM