Bejelentették: kivonják a forgalomból a húszezreseket

Bejelentették: kivonják a forgalomból a húszezreseket

2016. április 25. 10:10

2016. december 31-ig használhatóak a régi 20 ezer forintos bankjegyek - jelentette be az MNB.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az idei év végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bevonja a készpénzforgalomból a 2015 előtt kibocsátott régi 20 ezer forintos bankjegyeket. A bevonás napjáig, azaz 2016. december 31-ig használhatóak a vásárlások során a régi bankjegyek.

  • A vásárlások során érdemes régi 20 ezresekkel fizetni az év végéig, így a rendelkezésre álló régi bankjegyek a természetes készpénzforgalmi folyamat során cserélődnek le.
  • A bevonás napját követően a hitelintézetek a posta pénztárai még három évig, az MNB pedig még 20 évig cseréli névértéken (díjmentesen) törvényes fizetőeszközre a régi 20 ezer forintosokat.

Az új húszezresek bevezetését követően rövid idő alatt 31 százalékra emelkedett az új bankjegyek aránya a régiek között. Jelenleg összesen 38 millió új 20 ezer forintos bankjegy van forgalomban.

Hamarosan jön az új 5 ezres és 2 ezres

A cél az, hogy 2018-ra azt az állapotot érjük el, hogy minden egyes forgalomban lévő címletből már csak egy a megújított változat legyen forgalomban

- mondta el a sajtótájékoztatón Pataki Tibor, Készpénzlogisztikai igazgató (MNB).

Az igazgató a Pénzcentrum kérdésre elmondta, hogy a következő bankjegycsere egy ütemben valósul meg: egyszerre fogják lecserélni az 5 ezer és a 2 ezer forintos bankjegyeket. A nehezén már túl van a jegybank, ugyanis ezekből a kisebb bankjegyekből már jóval kevesebb van forgalomban. A 10 és 20 ezresek váltásával már a készpénzcsere 70 százalékán túl vagyunk - tette hozzá Pataki Tibor.

Ezket az új bankjegyeket leghamarabb a jövő év első negyedévében foghatjuk a kezünkben.

- tudta  meg a Pénzcentrum.

Az 5 forintosok maradnak

Kérdésünkre megerősítette az igazgató, hogy az vásárlói szokások - amit folyamatosan figyelnek - nem teszik szükségessé az 5 forintos pénzérme kivonását a forgalomból.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?