5 °C Budapest

Ezek az idei karácsony slágerkönyvei: itt a kedvencek toplistája

2015. december 10. 12:00

Egy átlag magyar család 50 ezer forintot költ el idén karácsonykor; az egyik legnagyobb sláger pedig várhatóan ezúttal is a könyv lesz. Mutatjuk, melyek a 2015-ös kedvencek.

Habár nagy az eltérés a magyar családok anyagi helyzete között, gyakorlatilag tényként lehet kezelni, hogy a karácsonyi készülődés jelentősen megterheli minden családi költségvetést. Mi sem igazolja ezt jobban, hogy a kiskereskedelmi statisztikák szerint hagyományosan az év utolsó hónapjára koncentrálódik a háztartások (napi fogyasztási cikkeket érintő) kiadásának mintegy 10 százaléka. A kimutatások alapján decemberben hozzávetőlegesen 20 ezer forinttal többet költ csak ilyen termékre az átlag magyar.

A Gfk előzetes felmérése szerint idén egy magyar család átlagosan 50 ezer forintot költ majd a karácsonyi szezonban. Ebben az összegben benne van a karácsonyfa, a szaloncukor, az ünnepi menü, a készülődés járulékos költségei, valamint az ajándékok is. Szakértők szerint az ajándékok köre idén sem változik; a karácsony közeledtével hagyományosan nő a szépségápolási, IT- és szórakoztató elektronikai termékek, az ajándék jellegű élelmiszerek, a gyermekjátékok, és a ruhafélék iránti kereslet. Mindezek mellett

idén is az egyik legnagyobb sláger várhatóan a könyv lesz.

A Pénzcentrum értesülései szerint habár idén a könyvek iránti forgalom jelentős növekedést mutat, nagyobb volumenű piaci változásra egyetlen piaci szereplő sem számít az karácsonyi szezonban.

Nem tudunk, nem számítunk olyan változásra, ami alapjaiban rengetné meg a karácsonyi szezont. Azt látjuk már most, hogy a novemberi forgalom nagyjából 30 százalékkal magasabb volt, mint az első 10 hónap átlaga, ami már nem elhanyagolható különbség. A legerősebb hónap kimagaslóan azonban minden bizonnyal a december lesz, amikor kb. négyszeres forgalomnövekedést várunk. A teljes éves forgalom kb. negyede zajlik le a karácsony előtti 3 hétben, a legnagyobb terhelést december 15-24. között kapja a bolthálózat

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Kovács Péter, a Libri-Shopline Nyrt. társ-vezérigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pénzcentrum iparági értesülései szerint ugyan az idei évben is nehéz egy-egy slágerkönyvet kiemelni - a karácsonyi szezonban gyakorlatilag minden könyv érdeklődésre tarthat számot -, trendszerűen azonban várhatóan a gyerekkönyveket, a szórakoztató irodalmat és a szakácskönyveket keresik majd nagyobb számban.

Kovács Péter szerint minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthatnak számot a Star Wars filmekhez kapcsolódó könyvek és termékek, illetve a több mint 125 millió olvasót elérő Grey - A szürke ötven árnyalatának legújabb kötete is. A novemberi eladások pedig jól mutatják, Frei Tamás Agrárbárók című új regényét is sokan keresik majd. De nemcsak az újdonságok fogynak majd várhatóan nagyobb számban. Sokan ugyanis ilyenkor szerzik be az év közben megjelent bestsellereket is. Ilyenek lehetnek többek között Borbás Marcsi szakácskönyve, Gárdos Péter Hajnali láz, illetve Leiner Laura Hullócsillag c. regénye is.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?