18 °C Budapest

Indul a karácsonyi láz: mennyit és miből költenek idén a magyarok?

2014. november 20. 13:28

Idén november 21-ére esik a fekete péntek, azaz a karácsonyi bevásárlási szezon kezdete. A magyarok átlagosan 33 ezer forintot terveznek költeni szeretteik meglepetéseire, tizedük saját bevallása szerint valamivel többet, mint tavaly. Kétharmaduk úgy tervezi, hogy előre spórol az ajándékokra, míg 4 százalék hitelből fogja finanszírozni a fa alá kerülő csomagokat.

Szinte mindenki, a 18-69 éves korosztály kilenctizede tervez karácsonyra ajándékokat vásárolni szeretteinek. Ami a megajándékozottak számát illeti, a karácsonyi tervek nemigen különböznek a tavalyi ünneptől: 31 százalék 7 vagy több főt fog megajándékozni, közel ugyanennyien csak a legszűkebb körben (1-4 fő) osztják majd ki a csomagjaikat, míg 27 százalék 5-6 családtagnak, barátnak vesz majd meglepetést.

Bár a "hivatalos" vásárlási szezon csak november 21-én, a fekete pénteken indul, az ajándékozók 13 százaléka olyan előrelátó, hogy már ősszel el is kezdte a vásárlást. A legtöbben azonban novemberben (31%) és december első felében (25%) tervezik az ajándékok zömének beszerzését, ennél későbbre alig egynegyed hagyja, köztük is mindössze 4 százalék gondolja úgy, hogy az ünnepeket közvetlenül megelőző napokig ráér.

A legtöbben bevásárlóközpontba, plázába mennek majd a karácsonyi meglepetésekért (62%), míg 49 százalék hipermarketekből tervezi beszerezni a fa alá valót. Az internetet összességében a magyarok több mint egyharmada használja ajándékvásárlásra a Cofidis Hitel Monitor legfrissebb eredményei alapján.

Minden tizedik magyar többet költ majd, mint tavaly

A karácsonyi ajándékokra szánt összeg alig tér el az előző év adataitól,

személyenként átlagosan 6100 forintért terveznek ajándékot venni honfitársaink, összesen pedig körülbelül 33 ezer forintot költenek majd terveik szerint.

Az idősebbek és a gyermeket nevelők ennél valamivel többet szánnak a karácsonyfa alatti meglepetésekre. A többség (55%) úgy nyilatkozott, hogy idén sem költ majd többet, mint korábban, bár kevesebbet sem terveznek kiadni. Saját bevallása szerint minden tizedik magyar idén anyagilag is tud emelni az ünnep fényén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A karácsonyi kiadásokra az ajándékozni szándékozók több mint kétharmada takarékoskodik, köztük közel egyharmad (31%) már az őszi hónapokban félre is tett az ünnepekre. Az előre gyűjtögetők úgy tervezik, hogy a költségek több mint felét már december előtt összespórolják, de a többségnek aktuális havi jövedelmét (is) fel kell használnia az ünnepek előkészítésekor. Munkahelyi extra jövedelemben, jutalomban, utalványban összesen 18 százalék bízik, míg

a téli ünnepek kiadásait 4 százalék finanszírozná kölcsönből.

Szórakoztató elektronika és szépségápolás a sláger

Ami a tervezett beruházásokat illeti, a Cofidis Hitel Monitor adatai alapján a karácsony közeledtével nő a szépségápolási, IT- és szórakoztató elektronikai termékek, illetve az ajándék jellegű élelmiszerek iránti kereslet, párhuzamosan a családi eseményekre való költési tervekkel. Bár a megkérdezettek csak kis hányada vallott úgy, hogy kifejezetten ajándékvásárlási célból venne fel kölcsönt, a következő negyedévben összességében kisebb-nagyobb beruházásokhoz 22 százalék fordulna pénzintézethez segítségért. A beruházási, vásárlási tervek kapcsán felmerülő hiteligény jellemzően kisebb összegű: döntő többség (76%) félmillió alatti összeget igényelne, felük pedig 100 ezer forintnál kevesebbel is elégedett lenne.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm