10 °C Budapest
Dr. Tóth megmondta, mi a baj a magyar gyerekekkel

Dr. Tóth megmondta, mi a baj a magyar gyerekekkel

2014. november 6. 11:05

A helytelen táplálkozás a leggyakoribb halálok világszerte. Ezért is lenne fontos, hogy már gyerekkorban odafigyeljünk a gyerekek helyes táplálkozására. A reggeli hiánya sok esetben túlsúlyhoz vezethet. Ez komoly probléma Magyarországon, a fiatalkorúak 25 százaléka ugyanis valamilyen testtömeg többlettel rendelkezik.

A legfrissebb tudományos eredmények szerint felnőttkori egészségi állapotunkért a gyermekkori táplálkozási szokások nagymértékben felelősek - derült ki a Magyar Dietetikus Országos Szövetsége szakmai felügyeletével és a Nestlé támogatásával frissen elkészült kutatásból. A kutatás a 4-10 éves gyermekek táplálkozási és fizikai aktivitási szokásait vizsgálta háromnapos táplálkozási feljegyzés típusú kérdőívvel. Az eredményeket egy sajtótájékoztatón ismertették.

A vezető halálokok a fejlett társadalmaban nagyrészt a táplálkozással függnek össze. A gyermekkor az az időszak, amikor még befolyásolhatjuk a későbbi táplálkozási szokásokat. Szülőként nagy a felelősség.

- mondta el Dr. Tóth Tamás obezitológus (az elhízás okaival foglalkozó), a Dr. Tóth című műsor műsorvezetője

Már gyermekkorban kedvezőtlenek az egészségügyi mutatók. A kisikolások nagy része reggeli nélkül indul el otthonról, és így legelőször csak tízóraizni fog. A szülők szerint vagy azért, mert nincs rá idő, vagy mert a gyerek nem éhes.

Aki pedig reggelizik, sokszor ő sem megfelelően, csak a reggelizők 15 százalékának étrendjben található teljes kiőrlésű gabona, zöldség és gyümölcs pedig csak csak egyharmadukéban. Kálciumot sem fogyasztanak eleget, vagy pedig nem zsírszegényet választanak nekik a szülők.

-  ismertette a kutatás eredményeit Kiss-Tóth Bernadett, a Nestlé dietetikusa.

A vizsgált oktatási intézmények úgy lettek kiválasztva, hogy a középréteg gyermekeit vizsgálják meg. Ezen családok legnagyobb része valamilyen szinten egészségtudatos volt, így az eredmények még rosszabbak lehetnek a kevésbé tehetős, illetve nem szándékosan egészségesen táplálkozók körében.

Már a tíz évvel ezelőtti felmérések is azt mutatják, hogy a gyerekek 30 százaléka reggeli nélkül megy el az iskolába. Az ekkora gyerekek kalóriabeviteli igénye majdnem már megegyezik a felnőttekével, így nekik is 2000 kalóriát kellene fogyasztaniuk, ebből 400-at reggelire. Öt étkezésben kellene elosztani ezt a kalóriamennyiséget. Vitaminoknak, ásványi anyagoknak, és teljes kiőrlésű termékeknek kellene kitenniük az étrend nagy részét, változatosan.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ha nem kap a szervezet elegendő mennyiségű táplálékot reggel, és a gyerekek étlen ülnek be az iskolapadba, csökken a koncentrációs képességük és rossz lesz a közérzetük. Ezt szokják meg, a napirendből egész életében hiányozni fog minden valószínűség szerint a reggeli, és ez pedig elhízáshoz, krónikus betegségekhez vezethet.

A magyar gyerekek 25 százaléka valamilyen testtömeg többlettel rendelkezik, ez vezet számos betegséghez. Mindig lehet és kell időt szakítani a reggelire, ez a szülő felelőssége.

- összegezte Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.


A címlapkép forrása: rtl.hu

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?