17 °C Budapest
Megtalálták a kiskaput a nyugdíjasok vámszedői

Megtalálták a kiskaput a nyugdíjasok vámszedői

Pénzcentrum
2014. szeptember 23. 06:02

Hiába a szigordó szabályozás, így is könnyen csal néhány termékbemutatós. Méghozzá úgy, hogy kijátszották a vásárlástól való elállás jogát. Azaz lehetetlenné tették, hogy bárki visszakérje a termék árát, ha elégedetlen vele, vagy meggondolta magát.

Idén nyáron új fogyasztóvédelmi szabályozás lépett életbe. A változások értelmében a fogyasztó sokkal könnyebben tehet panaszt, ha vásárlása során átverik, és könnyebben érvényesítheti a jogait, ha szorult helyzetbe kerül - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzcentrumot.

Így kiemelt védelmet kaptak többek között azok a vásárlók, akik a vállalkozások székhelyén, telephelyén kívül kötnek szerződést.

Tipikusan ilyenek a házaló kereskedés egyes fajtái, a(z utazással egybekötött) termékbemutatók, melyek számtalan problémát és komoly anyagi nehézségeket okozhatnak hazánkban elsősorban az idősebb korosztály számára.

Az újítás részeként ezen vásárlásokra vonatkozóan is

meghosszabbították a korábbi 8 munkanapos elállási határidőt 14 napra.

Azaz ha valaki mégsem tart igényt az adott termékre, visszakérheti annak árát a vásárlástól számított 14 naptári napon belül. Ha valakit nem tájékoztatnak erről a vásárlás során, akkor ez a határidő tizenkét hónappal hosszabbodik meg.

Azonban hiába a védelem, így is van olyan szervező, aki ki tudja játszani a rendszert, és el tudja érni, hogy ne kelljen visszafizetnie a termék árát, ha a vásárló meggondolja magát. Egy olvasónk mesélte el, őt hogyan verték át. Meghívót kapott egy termékbemutatóra egy étterembe. Itt 30 ezer forintos ajándékcsomaggal és ebéddel várták, no meg a termékismertetővel.

Később kiderült, hiába az elállástól való jog, ebben az esetben nem érvényes. Ugyanis az adott cég elintézte, hogy az étterem legyen telephelyként megjelenítve a hivatalos iratokban annak ellenére, hogy ez nem kézenfekvő a cég tevékenységi köre alapján. Így már nem él a kiemelt védelem, hiszen a vásárlás nem tartozik a telephelyen kívüli szerződéskötés kategóriájába.

A termékbemutatót lebonyolító cég a vásárlástól való elállás jogával trükközött ebben az esetben, amikor azt az adott éttermet, amit az esemény színhelyéül választott, jogilag a telephelyévé tette.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Így támadhatatlanná vált a vásárlás. Ebben az esetben nem érvényes az elállási jog, hiszen nem az üzleten kívül kötött szerződésről van szó. Tehát jogilag védett a helyzet.

- mondta el a Pénzcentrum kérdésére Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) sajtószóvivője.

Olvasónk abban az esetben léphetne fel a céggel szemben, ha kiderülne, hogy az adott vállalkozásnak vaj van a fején, és vitatható volna például az étterem mint telephely ténye, például oly módon, hogy a vendéglátáson túl nincs valamilyen gazdasági tevékenysége. Ebben az esetben olvasónk beperelhetné az adott vállalkozást.

Ezért is érdemes nagyon alaposan elolvasni a szerződést, amit aláíratnak a vásárlókkal - tanácsolja Fülöp Zsuzsanna. Ebben az esetben valószínűleg abban szerepelt, hogy az étterem a telephely, így a vásárló nem gondolhatja meg magát a termékkel kapcsolatban. Ezek az információk gyakran nem egyértelműen szerepelnek a szerződésben.

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?