Távozik Magyarországról a világhírű márka - a termék mégis marad

Pénzcentrum
2013. január 23. 14:04

Az mmonline információi szerint leépítheti magyarországi irodáját a Red Bull. A társaság vélhetően a csökkenő fogyasztás és a chipsadó miatt redukálja minimálisra magyarországi jelenlétét, az energiaitalt továbbra is értékesítik majd hazánkban.

A Marketing & Média értesülése szerint leépítheti magyarországi érdekeltségét a Red Bull. Úgy tudjuk, hogy az erős árverseny miatt igencsak megcsappant a kereslet a cég termékei iránt, így piaci részesedésük a lap információi szerint három százalék alá csökkent, továbbá jelentős népegészségügyi termékadót is kellene fizetnie a cégnek.

A Red Bullnál a lapnak azt mondták, hogy a cég nem vonul ki, a cég termékei tehát továbbra is kaphatóak lesznek hazánkban.

A Red Bull "visszavonulásának" egyik előjele az volt, hogy január elején a Telenor megszüntette a még 2010-ben piacra dobott Red Bull Mobile márkanevű tarifacsomagját. Szintén január elején jelentették be azt is, hogy az energiaitalos cégtől távozik Büttl Krisztián marketingvezető. A szakember jelenleg már a Samsungnál dolgozik. A távozásával kapcsolatban érdekes momentum volt, hogy nem neveztek ki senkit az utódjául, írja a lap. Ez arra utal, hogy a cég a magyarországi marketinggel és szponzorációs tevékenységgel is felhagyhat a közeljövőben.

Az osztrák anyacég 100 százalékos tulajdonában lévő Red Bull Hungaria Kft. 2011-ben 2,69 milliárd forintos nettó árbevételt ért el, ami 670 millió forintos csökkenést jelent a korábbi évhez képest, s már 2011-et is veszteséggel zárta a cég. A társaság tavaly Magyarországon 35 főt foglalkoztatott. (Az energiaitalt nem nálunk gyártják, hanem Ausztriából importálták).

A Red Bull Hungaria Kft. tavalyi árbevételéről nincsenek még információk, de sokat sejtető az egyik konkurens tavaly év végi nyilatkozata. A Bomba forgalmazójának elmondása szerint ugyanis 2012-ben 15-20 százalékkal esett az energiaitalok forgalma. Ráadásul a fogyasztók jelentős része az olcsóbb árkategóriájú energiaitalok felé fordult.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A chipsadónak is nevezett népegészségügyi termékadó pedig jelentős többletköltségeket jelent a magas koffeintartalmú italokat értékesítő cégeknek. A piacvezető Hell néhány nappal ezelőtt kiadott közleményében úgy kalkulált, hogy a chipsadó 400 millió forintos adóterhet ró rájuk, de közölték: ennek ellenére folytatják a meglévő koffeinszinttel a termékeik gyártását.

Nem példa nélküli, hogy egy italos cég visszavonulót fúj a magyar piacról. 2011-ben a Bacardi-Martini számolta fel a helyi képviseletét. Ezt akkor a fogyasztás visszaesésével és jövedéki adó emelésével indokolták. Az italgyár ugyan megszüntette a saját tulajdonú cégét, de forgalmazókon keresztül elérhető maradt a kínálatuk a magyar piacon.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16