2 °C Budapest

Itt a régi-új átverés: százezreket bukhatnak a hiszékenyek

Pénzcentrum
2012. november 7. 11:43

Úgy tűnik, nem nyugszanak a hírhedt nigériai csalók: az elmúlt napokban, hetekben ismét megtalálták a magyar postafiókokat átverős leveleikkel.

"Kedves barátom,

Régóta nem hallottunk már egymásról. Ahogy mondják, az árulás a remény szándékos lemészárlása. Én pedig, barátom, elárultalak már attól a pillanattól fogva, amikor válaszoltál az e-mailemre, és amikor elfogadtad a lottónyereményről szóló értesítésemet, és amikor elküldted nekem a neved, telefonszámod és számlaadataidat.

Már abban a pillanatban elárultalak, amikor azt választottad, hogy megbízol bennem. Kisajátítottam a nyereményt. Nagyon sajnálom, hogy annyi pénzt elvesztettél, hogy magadénak tudhasd a nyereményt.

Nagyon rossz egészségi állapotban vagyok, és lehet, hogy meg is halok, mielőtt a fiam elküldené ezt a levelet, de kérlek, fogadd ez ezt a 760 000 dollárt az ellened elkövetett bűneim kompenzációjaként! Vedd fel a kapcsolatot a jogi képviselőmmel, Barr Charlesszal Malajziában, mert utasítottam, hogy juttassa el ezt a pénzösszeget számodra, amilyen hamar csak lehet.

Az e-mail címén, amely xxxx(kukac)lawyer.com, elérheted. Csak hivatkozz a GUMTU992-es kódra, és át fogja utalni az összeget 48 órán belül. És kérlek, bocsáss meg, csak ennyit kérhetek. Küldd el az ügyvédnek a személyi adataidat és címedet, ellenőrzés és a kifizetés intézése céljából.

A lelkem a mennybe jut, ha elfogadod tőlem ezt a kiengesztelést.

Üdvözlettel,
GUMTU992"

A fenti levél az elmúlt hetekben sok magyar postaládába megérkezhetett, azonban érdemes vele vigyázni - hívják fel a figyelmet a G Data Magyarország szakértői, akik szerint továbbra is rengeteg "419-es" csalást (a nigériai büntető törvénykönyv megfelelő szakaszára utal a szám) kísérelnek meg. A legnépszerűbbek a lottónyereménnyel kecsegtetőek, a mesés örökségek egy részét vagy egyszerűen csak életünk szerelmét ígérőek.

Egyvalami közös bennük: a címzettnek minden esetben kapcsolatba kell lépni valakivel, majd kötelezően fizetnie kellene egy összeget, hogy hozzájusson az ígért mesés vagyonhoz. Néha különleges történetekkel próbálnak célt érni, mint például a fentiekben taglalt, megbánásra épülő sztori is.

Csak óvatosan!

A szakértők szerint az ismeretlen feladótól érkező e-maileket mindig kezeljük gyanakvással! A gyanús leveleket figyelmen kívül hagyhatjuk, törölhetjük, de semmiképpen ne nyissuk meg a mellékletüket vagy kattintsunk rá a benne szereplő linkekre. Soha ne is válaszoljunk ezekre! A válasz mindig jelzi a bűnözőknek, hogy az e-mail cím, ahová véletlenszerűen írtak, egy létező. Soha ne adjuk ki személyes és banki adatainkat, se e-mailben, se egy weboldalon. Soha ne utaljunk pénzt egy ismeretlennek. Soha ne tegyük nyilvánossá elsődleges e-mail címünket egy fórumon vagy vendégkönyvben, mert a csalók ott könnyen rátalálnak. Érdemes készíteni egy másodlagos címet ilyen célra.

Egy teljes körű biztonsági megoldás, integrált spamszűrővel, hatékony védelmi szűrőként szolgálhat számítógépünk számára, hogy megóvja az ilyen beérkező e-mailektől. A gyanús e-mailek mellékleteit mindig meg kell vizsgáltatni egy antivírusprogrammal megnyitás előtt, ha szükséges, töröljük ki megnyitás nélkül.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?