Itt a régi-új átverés: százezreket bukhatnak a hiszékenyek

Pénzcentrum
2012. november 7. 11:43

Úgy tűnik, nem nyugszanak a hírhedt nigériai csalók: az elmúlt napokban, hetekben ismét megtalálták a magyar postafiókokat átverős leveleikkel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"Kedves barátom,

Régóta nem hallottunk már egymásról. Ahogy mondják, az árulás a remény szándékos lemészárlása. Én pedig, barátom, elárultalak már attól a pillanattól fogva, amikor válaszoltál az e-mailemre, és amikor elfogadtad a lottónyereményről szóló értesítésemet, és amikor elküldted nekem a neved, telefonszámod és számlaadataidat.

Már abban a pillanatban elárultalak, amikor azt választottad, hogy megbízol bennem. Kisajátítottam a nyereményt. Nagyon sajnálom, hogy annyi pénzt elvesztettél, hogy magadénak tudhasd a nyereményt.

Nagyon rossz egészségi állapotban vagyok, és lehet, hogy meg is halok, mielőtt a fiam elküldené ezt a levelet, de kérlek, fogadd ez ezt a 760 000 dollárt az ellened elkövetett bűneim kompenzációjaként! Vedd fel a kapcsolatot a jogi képviselőmmel, Barr Charlesszal Malajziában, mert utasítottam, hogy juttassa el ezt a pénzösszeget számodra, amilyen hamar csak lehet.

Az e-mail címén, amely xxxx(kukac)lawyer.com, elérheted. Csak hivatkozz a GUMTU992-es kódra, és át fogja utalni az összeget 48 órán belül. És kérlek, bocsáss meg, csak ennyit kérhetek. Küldd el az ügyvédnek a személyi adataidat és címedet, ellenőrzés és a kifizetés intézése céljából.

A lelkem a mennybe jut, ha elfogadod tőlem ezt a kiengesztelést.

Üdvözlettel,
GUMTU992"

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fenti levél az elmúlt hetekben sok magyar postaládába megérkezhetett, azonban érdemes vele vigyázni - hívják fel a figyelmet a G Data Magyarország szakértői, akik szerint továbbra is rengeteg "419-es" csalást (a nigériai büntető törvénykönyv megfelelő szakaszára utal a szám) kísérelnek meg. A legnépszerűbbek a lottónyereménnyel kecsegtetőek, a mesés örökségek egy részét vagy egyszerűen csak életünk szerelmét ígérőek.

Egyvalami közös bennük: a címzettnek minden esetben kapcsolatba kell lépni valakivel, majd kötelezően fizetnie kellene egy összeget, hogy hozzájusson az ígért mesés vagyonhoz. Néha különleges történetekkel próbálnak célt érni, mint például a fentiekben taglalt, megbánásra épülő sztori is.

Csak óvatosan!

A szakértők szerint az ismeretlen feladótól érkező e-maileket mindig kezeljük gyanakvással! A gyanús leveleket figyelmen kívül hagyhatjuk, törölhetjük, de semmiképpen ne nyissuk meg a mellékletüket vagy kattintsunk rá a benne szereplő linkekre. Soha ne is válaszoljunk ezekre! A válasz mindig jelzi a bűnözőknek, hogy az e-mail cím, ahová véletlenszerűen írtak, egy létező. Soha ne adjuk ki személyes és banki adatainkat, se e-mailben, se egy weboldalon. Soha ne utaljunk pénzt egy ismeretlennek. Soha ne tegyük nyilvánossá elsődleges e-mail címünket egy fórumon vagy vendégkönyvben, mert a csalók ott könnyen rátalálnak. Érdemes készíteni egy másodlagos címet ilyen célra.

Egy teljes körű biztonsági megoldás, integrált spamszűrővel, hatékony védelmi szűrőként szolgálhat számítógépünk számára, hogy megóvja az ilyen beérkező e-mailektől. A gyanús e-mailek mellékleteit mindig meg kell vizsgáltatni egy antivírusprogrammal megnyitás előtt, ha szükséges, töröljük ki megnyitás nélkül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06