16 °C Budapest

Itt a régi-új átverés: százezreket bukhatnak a hiszékenyek

Pénzcentrum
2012. november 7. 11:43

Úgy tűnik, nem nyugszanak a hírhedt nigériai csalók: az elmúlt napokban, hetekben ismét megtalálták a magyar postafiókokat átverős leveleikkel.

"Kedves barátom,

Régóta nem hallottunk már egymásról. Ahogy mondják, az árulás a remény szándékos lemészárlása. Én pedig, barátom, elárultalak már attól a pillanattól fogva, amikor válaszoltál az e-mailemre, és amikor elfogadtad a lottónyereményről szóló értesítésemet, és amikor elküldted nekem a neved, telefonszámod és számlaadataidat.

Már abban a pillanatban elárultalak, amikor azt választottad, hogy megbízol bennem. Kisajátítottam a nyereményt. Nagyon sajnálom, hogy annyi pénzt elvesztettél, hogy magadénak tudhasd a nyereményt.

Nagyon rossz egészségi állapotban vagyok, és lehet, hogy meg is halok, mielőtt a fiam elküldené ezt a levelet, de kérlek, fogadd ez ezt a 760 000 dollárt az ellened elkövetett bűneim kompenzációjaként! Vedd fel a kapcsolatot a jogi képviselőmmel, Barr Charlesszal Malajziában, mert utasítottam, hogy juttassa el ezt a pénzösszeget számodra, amilyen hamar csak lehet.

Az e-mail címén, amely xxxx(kukac)lawyer.com, elérheted. Csak hivatkozz a GUMTU992-es kódra, és át fogja utalni az összeget 48 órán belül. És kérlek, bocsáss meg, csak ennyit kérhetek. Küldd el az ügyvédnek a személyi adataidat és címedet, ellenőrzés és a kifizetés intézése céljából.

A lelkem a mennybe jut, ha elfogadod tőlem ezt a kiengesztelést.

Üdvözlettel,
GUMTU992"

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti levél az elmúlt hetekben sok magyar postaládába megérkezhetett, azonban érdemes vele vigyázni - hívják fel a figyelmet a G Data Magyarország szakértői, akik szerint továbbra is rengeteg "419-es" csalást (a nigériai büntető törvénykönyv megfelelő szakaszára utal a szám) kísérelnek meg. A legnépszerűbbek a lottónyereménnyel kecsegtetőek, a mesés örökségek egy részét vagy egyszerűen csak életünk szerelmét ígérőek.

Egyvalami közös bennük: a címzettnek minden esetben kapcsolatba kell lépni valakivel, majd kötelezően fizetnie kellene egy összeget, hogy hozzájusson az ígért mesés vagyonhoz. Néha különleges történetekkel próbálnak célt érni, mint például a fentiekben taglalt, megbánásra épülő sztori is.

Csak óvatosan!

A szakértők szerint az ismeretlen feladótól érkező e-maileket mindig kezeljük gyanakvással! A gyanús leveleket figyelmen kívül hagyhatjuk, törölhetjük, de semmiképpen ne nyissuk meg a mellékletüket vagy kattintsunk rá a benne szereplő linkekre. Soha ne is válaszoljunk ezekre! A válasz mindig jelzi a bűnözőknek, hogy az e-mail cím, ahová véletlenszerűen írtak, egy létező. Soha ne adjuk ki személyes és banki adatainkat, se e-mailben, se egy weboldalon. Soha ne utaljunk pénzt egy ismeretlennek. Soha ne tegyük nyilvánossá elsődleges e-mail címünket egy fórumon vagy vendégkönyvben, mert a csalók ott könnyen rátalálnak. Érdemes készíteni egy másodlagos címet ilyen célra.

Egy teljes körű biztonsági megoldás, integrált spamszűrővel, hatékony védelmi szűrőként szolgálhat számítógépünk számára, hogy megóvja az ilyen beérkező e-mailektől. A gyanús e-mailek mellékleteit mindig meg kell vizsgáltatni egy antivírusprogrammal megnyitás előtt, ha szükséges, töröljük ki megnyitás nélkül.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem