Fotó: ez most a legmenőbb pénz a világon

Pénzcentrum
2012. szeptember 20. 17:07

Az elmúlt években Magyarországon is elterjedtek a helyi pénzek, mint a soproni kékfrank, vagy a rábaközi tallér. Nagy-Britanniában ezt (is) sokkal stílusosabban csinálják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Helyi pénzt bocsátottak ki az angliai Bristol városában. A bristoli font (Bristol Pound) 1, 5, 10, és 20 fontos bankjegyekben található meg, és csak a városban költhető el, helyi kereskedőknél. Az ötletgazdák a helyi gazdaság, kereskedelem fellendülését várják az új fizetőeszköztől.

A bristoli font érdekessége, hogy helyiek tervezték, és a bankókon bristoli alkotók, köztük a legendás angol graffity és street-art művész, Banksy rajzai szerepelnek. Banksy a bristoli underground szcénából nőtte ki magát, ahol művészek és zenészek dolgoztak együtt.

Fotó: thesun.co.uk


A személyazonosságát gondosan őrző művésznek egyébként művészileg is van köze a fonthoz: 2004 augusztusában nagy mennyiségű hamis és parodisztikus 10 fontos bankjegyet gyártott le, ahol a királynő arcát Diána walesi hercegné képmásával cserélte ki, és a feliratot is megváltoztatta "Bank of England"-ről "Banksy of England"-re.

A világ leghíresebb utcaművészének idén ősszel Budapesten, a Műcsarnokban nyílik kiállítása.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09