6 °C Budapest

Fotó: ez most a legmenőbb pénz a világon

Pénzcentrum
2012. szeptember 20. 17:07

Az elmúlt években Magyarországon is elterjedtek a helyi pénzek, mint a soproni kékfrank, vagy a rábaközi tallér. Nagy-Britanniában ezt (is) sokkal stílusosabban csinálják.

Helyi pénzt bocsátottak ki az angliai Bristol városában. A bristoli font (Bristol Pound) 1, 5, 10, és 20 fontos bankjegyekben található meg, és csak a városban költhető el, helyi kereskedőknél. Az ötletgazdák a helyi gazdaság, kereskedelem fellendülését várják az új fizetőeszköztől.

A bristoli font érdekessége, hogy helyiek tervezték, és a bankókon bristoli alkotók, köztük a legendás angol graffity és street-art művész, Banksy rajzai szerepelnek. Banksy a bristoli underground szcénából nőtte ki magát, ahol művészek és zenészek dolgoztak együtt.

Fotó: thesun.co.uk


A személyazonosságát gondosan őrző művésznek egyébként művészileg is van köze a fonthoz: 2004 augusztusában nagy mennyiségű hamis és parodisztikus 10 fontos bankjegyet gyártott le, ahol a királynő arcát Diána walesi hercegné képmásával cserélte ki, és a feliratot is megváltoztatta "Bank of England"-ről "Banksy of England"-re.

A világ leghíresebb utcaművészének idén ősszel Budapesten, a Műcsarnokban nyílik kiállítása.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?