17 °C Budapest

A gatyád is rámehet a Húsvétra: méregdrága áruk a boltokban

Pénzcentrum
2012. április 7. 07:47

Mélyebben kell idén a zsebükbe nyúlniuk azoknak a vásárlóknak, akik 2012-ben is az ilyenkor hagyományosnak számító élelmiszerek fogyasztásával (sonka, tojás csokinyuszi) szeretnék ünnepelni a Húsvétot. A tojás ugyanis elképesztő mértékben drágult húsvét előtt és kisebb mértékben ugyan, de emelkedett a csokoládéféleségek ára is. Sonkát viszont ugyanolyan áron vásárolhatunk, mint tavaly.

Reménykedve várják a hazai kereskedők a Húsvétot. Ilyenkor ugyanis mindig fellendül a forgalmuk. Sőt. A karácsony és az őszi iskolakezdés után ez a harmadik legfontosabb időszak számukra, hiszen a kiskereskedelmi ágazat összbevétel ilyenkor 35-40 milliárd forinttal nő meg az év első két hónapjához képest.

Az idei húsvéti szezon legnagyobb kérdése ugyanakkor az, vajon lesz-e ekkora növekedés, azaz lesz-e elegendő vevő. Az átlagfogyasztó pénztárcája ugyanis a kedvezőtlen gazdasági körülmények miatt sokat vékonyodott, miközben az árak emelkedtek.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség adatai szerint csak az év első két hónapjában átlagosan 5-6 százalékkal kell többet fizetni a termékek java részéért, mint az előző év hasonló időszakában. Például a sertéshús ára 10, a cukor, továbbá a csokoládéféleségek ára pedig közel 20 százalékkal emelkedett.

Olcsó sonkának híg a leve

A drágulás szerencsére a húsvéti sonkát vásárlók nem érzik. Ez a termék ugyanis a Húszövetség adatai szerint a tavalyi árakon, azaz kilónként 900 és 3 ezer forint közötti összegért vásárolható meg. Persze akadnak a piacon ennél olcsóbb, kilónként 600-700 forintba kerülő sonkafélék is, ám ezek minősége már sokszor nem tökéletes.

A válság miatt a fogyasztók kevesebb húst tudnak venni és az olcsóbb termékeket keresik. Igaz, hogy a sertéstartók és a vágóhidak költségei is nőttek ugyan az elmúlt hónapokban, ám a drágulást a gyérebb fogyasztói érdeklődés miatt nem tudják áthárítani a vevőkre. Ezért nem drágul idén a húsvéti sonka sem. Így talán e termékből idén is elfogyhat úgy 6-6,5 ezer tonna.

Csokinyuszi, te drága

Ezzel azonban vége is a jó híreknek. A csokinyuszik idén ugyanis többe kerülnek, mint tavaly, méghozzá kilónként úgy 130 forinttal. Ennek oka, hogy bevezetésre került a népegészségügyi termékadó, amely 10-15 százalékos drágulást okozott. Az édességgyártók attól tartanak, hogy a drágulás miatt körülbelül 10 százalékkal kevesebb fogy majd a húsvéti édességekből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A csokinyulszik minőségét illetően nem túl rózsás a helyzet. A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 18 különféle csokinyuszit tesztelt. A tesztben 40 és 100 gramm közötti termékeket vizsgáltak a csomagoláson feltüntetett és a főbb fogyasztóvédelmi információk alapján. A vizsgálat során nem találtak olyan terméket, amely minden, az általunk felállított feltételeknek teljesen megfelelt volna. Például minden nyuszi tartalmazott adalékanyagot.

A TVE szerint a különböző összetételű csokoládényulak ára igen széles skálán mozog. A legolcsóbb mindössze ezer forint kilónként, de ennek a tízszereséért is lehet bioterméket kapni. Az átlagár 5 ezer forint körül alakul kilónként. Az olcsóbb termékek legnagyobb hátránya, hogy nem kizárólag kakaóból készülnek, hanem kakaós tej-, ritkábban étbevonó masszából, amelyek táplálkozásbiológiai értéke kisebb, mint a csokoládéé.

Luxus cikk a pirostojás?

A végére hagytuk a legrosszabb hírt. A Húsvétkor amúgy i dráguló tojás ára az elmúlt hetekben robbanásszerűen nőtt és nem csak Magyarországon. Az Európai Unióban A statisztikák szerint átlagosan 55 százalékkal nőttek az árak a 2011-hez képest. A Baromfi terméktanács tájékoztatása szerint a budapesti piaci árak mintegy 72,41 százalékkal nőttek (29 forintról 50 forintra), a vidékiek pedig 69,16 százalékkal (26,75 forintról 45,25 forintra) emelkedtek. Legkisebb változás az áruházlánci árakban következett be, itt az árak 14,13 százalékkal, 36,87 forintról 42,08 forintra emelkedtek.

A drágulást egy uniós állatvédelmi szabály okozta, amely értelmében nagyobb teret és másfajta ketreceket kell biztosítani a tojótyúkok számára. Az átalakítás többletköltségét a gazdák jelentékeny része nem tudta kigazdálkodni, így a termelés 10-15 százalékkal csökkent. A spórolni vágyó hölgyek tehát idén akkor döntenek jól, ha nem festett főtt tojással, hanem csokitojással jutalmazzák meg locsolóikat.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem