3 °C Budapest

Gyomorforgató képek: ezt akarták megetetni velünk húsvétkor

Pénzcentrum
2012. április 5. 10:24

Szarvason több tonna romlott húst foglaltak le a szakhatóságok egy vállalkozás telephelyén, a cég tevékenységét az élelmiszerlánc-biztonsági szakhatóság felfüggesztette. A húsvéti ellenőrzéseken eddig 20 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, és összesen 9,5 millió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Szarvasi Rendőrkapitányság eljárást folytat rossz minőségű termék forgalomba hozatala bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, aki a rendelkezésre álló adatok szerint egy élelmiszer kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás keretében nagy tételben lejárt szavatosságú terméket hoz forgalomba. A húsról a bejelentést a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc - Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága tette.

Fotó: Szarvasi Rendőrkapitányság

A hatóságok tegnap tartottak házkutatást a cég Szarvas külterületén lévő telephelyén, illetve a vállalkozás által bérelt hűtőraktárban, valamint a kiskereskedelmi üzletükben.

Mindhárom helyszínen nagyobb mennyiségben foglaltak le olyan hústermékeket, melyek eredete, és szavatossága kétséges. A szakhatóságok olyan mértékű higiéniás szabálysértéseket tártak fel a vállalkozás telephelyén, hogy a cég működését felfüggesztették.

Húsvét után is folytatják az ellenőrzéseket

Az előző évekhez hasonlóan a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (korábban MgSzH) szakmai irányítása mellett, a húsvétot megelőző időszakban kiemelt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő országos ellenőrzésekre kerül sor.

Fotó: Szarvasi Rendőrkapitányság

A hivatal a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta: a Tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés keretében külön hangsúlyt kap a gasztronómiai hagyományokhoz kapcsolódó élelmiszerek, a szezonálisan jellemző élelmiszerek és tevékenységek ellenőrzése a várhatóan nagyobb mértékű termelés, illetve megnövekedett forgalom miatt.

Az ez évi vizsgálatok célterülete: a hús és húskészítmények, édesipari termékek, borászati termékek, előállítása és forgalmazása, a tojáscsomagolás forgalmazás, zöldség- és gyümölcs-értékesítés, illetve takarmány előállítás és forgalmazás, az élőállat szállítások és az élelmiszerhulladékok kezelése.

A kiemelten ellenőrzött termékek a friss hús; a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítmények (különösen a sonka); a tojás; az édesipari termékek; a különféle borok; a szezonális zöldség-gyümölcs.

Fotó: Szarvasi Rendőrkapitányság

Eddigi tapasztalatok alapján általánosan elmondható, hogy leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó, illetve higiéniai hiányosságokat, valamint a termékek minőségével és összetételével kapcsolatos szabálytalanságot állapítottak meg a szakemberek, jellemzően nagyobb arányban az élelmiszer-forgalmazó helyeken, mint az előállító létesítmények ellenőrzésénél.

Az akció első időszakában, március 19-30. között országosan összesen 2 832 ellenőrzést végeztek a hatósági szakemberek. Ebből élelmiszer előállító helyen 396, az élelmiszer-forgalmazásban 1 826 ellenőrzés történt, továbbá 91 esetben takarmány, 519 alkalommal pedig állatszállítmány ellenőrzésére került sor.

Fotó: Szarvasi Rendőrkapitányság


A feltárt szabálytalanságok miatt 74 alkalommal figyelmeztetést, 136 esetben bírság kiszabását alkalmazták szankcióként. Eddig összesen 9 546 415 Ft bírságot szabott ki a hatóság. Az ellenőrzések alkalmával összesen 19 730 hazai és külföldi élelmiszer tételt vizsgáltak meg, melynek eredményeként 20,5 tonnát kivontak a forgalomból, leggyakrabban jelölési hiba, és a fogyaszthatósági, illetve minőség megőrzési idő lejárta miatt.

A Tavaszi kiemelt élelmiszerlánc ellenőrzés idén április 9-ig, húsvét hétfőig tart. Az akció vége nem jelenti azt, hogy ezt követően az üzleteknek nem kell ellenőrzésre számítaniuk.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38