Injekciózott húskészítmény vagy hagyományos parasztsonka?

2012. március 27. 12:08

A sonkákat kiemelten ellenőrzi az élelmiszerbiztonsági hatóság húsvétig - hangzott el a Magyar Húsiparosok Szövetségének mai sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) most indított zöld számán (06-80/263-244) a fogyasztók közvetlenül tudják bejelenteni a vásárolt élelmiszerekkel kapcsolatos panaszaikat.

Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer szakértője szerint ma Magyarországon 60 ezer féle élelmiszerrel találkozhat a vásárló, ezért fontos, hogy minél szélesebb körű információhoz jussanak a fogyasztók a gyártási folyamatokról, az összetételről. A szezonális fogyasztási kérdésekről szólva a szakértő elmondta: érdemes figyelni a különféle sonkák közötti különbségre. Ha gyorspácolt terméket választunk, ügyeljünk a szavatossági időre is. Lehetőleg onnan vásároljunk, ahol ismerős a hely, az eladó. A termékek csomagolásán megtalálhatjuk az összetételt is - érdemes óvatosnak lenni, ha a termék túl sok adalékanyagot tartalmaz.

Dömölki Lívia felhívta a figyelmet arra, hogy a húsvéti családi - elsősorban húskészítményekre alapozott- étkezések során sem szabad megfeledkezni a zöldségekről sem.

Zsarnóczay Gabriella, a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület elnöke elmondta: a sonka egy termékcsoport neve is, azaz pácolással és füstöléssel előállított húskészítményt nevezünk sonkának. Alapvetően megkülönböztetjük a

- hagyományosan pácolt/füstölt, maximum 7 százalékos sótartalmú parasztsonkát,

- a nyers sonkákat (szintén maximum 7 százalékos sótartalommal). Ez darabolt vagy kötözött, és látnunk kell a csomagolásán, hogy nyersen vagy füstölve fogyasztandó,

- a hőkezelt sonkákat, amik előre meg vannak főzve. Sótartalma maximum 4,5%, és nem csak sertésből, hanem akár szárnyasból is készülhet,

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- formában vagy bélben hőkezelt (gép)sonkák. Ezek hígított húspépből készülnek, minimum 55 százalék húsból.

Az elmúlt évek egyik legfontosabb trendje a gyorspácolás: ezen eljárás során fecskendőkkel juttatják a páclevet a termékekbe, állományjavítókkal, ízfokozókkal kezelik a húskészítményt. A gyorspácolt termékek színe a hagyományos sonkához képest halványabb, rózsaszínűbb, a termék levet enged. A hagyományos főtt sonkánál az összetevők (a húson kívül) konyhasó és nátrium-nitrit lehet, míg a gyorpácolt terméknél akár tucatnyi összetevővel, adalékanyaggal is találkozhatunk. Egy hagyományos sonka akár 6 hónapig is eláll, a gyorspácoltak szavatossági ideje néhány hét.

Nehéz helyzetben a húsipar

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke elmondta: a magyar ár évek óta követi az EU-tendenciákat. A magyar élősertés-ár nem alacsonyabb, mint az európai átlagár, a hazai húsipar ugyanakkor képtelen a növekvő önköltségeket érvényesíteni a fogyasztói árban. Azaz hiába kerül többe például a takarmány, a gyártók nem tudják a megemelkedett költségeket áthárítani a fogyasztókra.

Az elnök az elmúlt évek egyik legjelentősebb problémájaként az ágazatra rakódó terhek növekedését, valamint a feketegazdaság terjedését jelölte meg. A következő hónapok egyik legnagyobb veszélye a jelenleg tapasztalható aszályos időszak, aminek következtében jelentősen drágulhat a takarmány. Éder Tamás megjegyezte, ezzel együtt figyelemre méltó, hogy egyes áruházakban már 600-700 forintos kilogrammonkénti áron kaphatóak húskészítmények.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem