8 °C Budapest

Injekciózott húskészítmény vagy hagyományos parasztsonka?

2012. március 27. 12:08

A sonkákat kiemelten ellenőrzi az élelmiszerbiztonsági hatóság húsvétig - hangzott el a Magyar Húsiparosok Szövetségének mai sajtótájékoztatóján. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) most indított zöld számán (06-80/263-244) a fogyasztók közvetlenül tudják bejelenteni a vásárolt élelmiszerekkel kapcsolatos panaszaikat.

Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer szakértője szerint ma Magyarországon 60 ezer féle élelmiszerrel találkozhat a vásárló, ezért fontos, hogy minél szélesebb körű információhoz jussanak a fogyasztók a gyártási folyamatokról, az összetételről. A szezonális fogyasztási kérdésekről szólva a szakértő elmondta: érdemes figyelni a különféle sonkák közötti különbségre. Ha gyorspácolt terméket választunk, ügyeljünk a szavatossági időre is. Lehetőleg onnan vásároljunk, ahol ismerős a hely, az eladó. A termékek csomagolásán megtalálhatjuk az összetételt is - érdemes óvatosnak lenni, ha a termék túl sok adalékanyagot tartalmaz.

Dömölki Lívia felhívta a figyelmet arra, hogy a húsvéti családi - elsősorban húskészítményekre alapozott- étkezések során sem szabad megfeledkezni a zöldségekről sem.

Zsarnóczay Gabriella, a Magyar Élelmiszer-tudományi és Technológiai Egyesület elnöke elmondta: a sonka egy termékcsoport neve is, azaz pácolással és füstöléssel előállított húskészítményt nevezünk sonkának. Alapvetően megkülönböztetjük a

- hagyományosan pácolt/füstölt, maximum 7 százalékos sótartalmú parasztsonkát,

- a nyers sonkákat (szintén maximum 7 százalékos sótartalommal). Ez darabolt vagy kötözött, és látnunk kell a csomagolásán, hogy nyersen vagy füstölve fogyasztandó,

- a hőkezelt sonkákat, amik előre meg vannak főzve. Sótartalma maximum 4,5%, és nem csak sertésből, hanem akár szárnyasból is készülhet,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- formában vagy bélben hőkezelt (gép)sonkák. Ezek hígított húspépből készülnek, minimum 55 százalék húsból.

Az elmúlt évek egyik legfontosabb trendje a gyorspácolás: ezen eljárás során fecskendőkkel juttatják a páclevet a termékekbe, állományjavítókkal, ízfokozókkal kezelik a húskészítményt. A gyorspácolt termékek színe a hagyományos sonkához képest halványabb, rózsaszínűbb, a termék levet enged. A hagyományos főtt sonkánál az összetevők (a húson kívül) konyhasó és nátrium-nitrit lehet, míg a gyorpácolt terméknél akár tucatnyi összetevővel, adalékanyaggal is találkozhatunk. Egy hagyományos sonka akár 6 hónapig is eláll, a gyorspácoltak szavatossági ideje néhány hét.

Nehéz helyzetben a húsipar

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke elmondta: a magyar ár évek óta követi az EU-tendenciákat. A magyar élősertés-ár nem alacsonyabb, mint az európai átlagár, a hazai húsipar ugyanakkor képtelen a növekvő önköltségeket érvényesíteni a fogyasztói árban. Azaz hiába kerül többe például a takarmány, a gyártók nem tudják a megemelkedett költségeket áthárítani a fogyasztókra.

Az elnök az elmúlt évek egyik legjelentősebb problémájaként az ágazatra rakódó terhek növekedését, valamint a feketegazdaság terjedését jelölte meg. A következő hónapok egyik legnagyobb veszélye a jelenleg tapasztalható aszályos időszak, aminek következtében jelentősen drágulhat a takarmány. Éder Tamás megjegyezte, ezzel együtt figyelemre méltó, hogy egyes áruházakban már 600-700 forintos kilogrammonkénti áron kaphatóak húskészítmények.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?