Csak az akciókban reménykednek a magyar vásárlók

2012. március 27. 10:08

A válság kezdetén tapasztalt szintre süllyedt a fogyasztói bizalom 2011-ben - hangzott el kedden a GfK Hungária Piackutató Intézet sajtótájékoztatóján. Egyre kevesebbet járunk boltokba, keressük az akciós és a sajátmárkás termékeket. Senki nem tudott akkora növekedést elérni, mint a diszkontok.

Idén sem tér magához a kiskereskedelem és a háztartások fogyasztása - mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária Piackutató Intézet igazgatója. Ennek a egyik legfontosabb oka, hogy jelentős bizalmi hiány mutatkozik a vállalatok és vállalatok, valamint a vállalatok és fogyasztók között. A szakember úgy látja, idén nem lesz trendforduló a fogyasztásban.

Vella Rita, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta: a devizahitelek, a végtörlesztés, az üzemanyag árának emelkedésének terhe miatt a háztartások fogyasztása a jövedelemadó változásoknak betudható reálbér-szint növekedés ellenére sem emelkedik. Ugyanakkor míg a háztartások korábban úgy spóroltak, hogy kevesebb terméket vásároltak, 2011-ben már egyértelműen jelentkezett az elmozdulás az olcsóbb termékek irányába. A magas benzinár miatt látványos a visszaesés az autóval bonyolított nagybevásárlások terén is.

Jól látszik, hogy csökken a vásárlási gyakoriság: míg 2010-ben 308 alkalommal tért be egy háztartás valamilyen üzletbe, addig 2011-ben ez a szám 294-re csökkent. Csökken a látogatott üzletek száma is, a vásárlók elmozdulnak az olcsóbb termékek felé. Ez csökkenti a vásárlási értéket is.

Az elmúlt év egyik fontos piaci trendje, hogy a környező országokhoz képest nálunk magasabb a sajátmárkás termékek aránya, több leértékelt árucikket is veszünk: a magyar fogyasztó 100-ból 26 forintot akciós termékekre költ el. Az is egyértelmű, hogy intenzíven megjelennek olyan eszközök, pénzkímélő stratégiák, amelyekkel kedvezményesen vásárolhatunk: népszerűek a magyar családok körében például a kuponok. A felhalmozást is visszafogják a fogyasztók, egyre többet költünk használt termékekre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2010-ről 2011-re jelentős forgalomcsökkenés mutatkozik az élvezeti cikkekben, kényszerűségből lemondunk például egyes alkoholtartalmú italokról, desszertekről.

A számok azt mutatják, hogy a diszkontok éve volt 2011: míg visszaesett a vásárlási gyakoriság, a diszkont volt az egyetlen csatorna, ahol növekedett a vásárlási gyakoriság, sőt, ezekben az üzletekben több pénzt is hagytunk, mint 2010-ben.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?