8 °C Budapest

Nem nyereséges az Auchan Magyarországon

MTI
2012. március 26. 16:08

Az Auchan Magyarország Kft. a jelentős adóterhek, valamint a magas amortizáció miatt 7,6 milliárd forint veszteséggel zárta a tavalyi évet, ha azonban jövőre valóban megszűnik a válságadó, 2014-ben már pozitív eredményt könyvelhet el, nagy szerencsével pedig már 2013-ban megközelítheti ezt a célkitűzést - mondta Dominique Ducoux vezérigazgató hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A cég vesztesége 2010-ben közel 7 milliárd forint volt.

Az árak mérséklése érdekében a vállalat tovább csökkentette a működési költségeket, például a csomagolóanyagokét 6, az energiaköltségeket pedig 7 százalékkal sikerült visszaszorítani, de így sem sikerült a megnövekedett terheket - köztük a 4 milliárd forintnyi válságadót - kompenzálni - ismertette a vezérigazgató.

Az Auchan Magyarország tavaly 230 milliárd forintos, az előző évinél 2,3 százalékkal magasabb forgalmat ért el, ami 1,6 százalékkal alacsonyabb az éves inflációnál, és néhány milliárd forinttal elmarad az eredeti célkitűzéstől. A vásárlók száma az előző évhez viszonyítva enyhén (0,59 százalékkal) emelkedett, miközben az eladott termékek száma kis mértékben (1,1 százalékkal) csökkent, ami a vezérigazgató szerint azt mutatja, hogy a vásárlók a korábbinál nehezebb helyzetben vannak, jobban meggondolják, hogy mit vásárolnak.

Az élelmiszereladás nagyjából megfelelt a várakozásoknak, a műszaki termékek eladása az év végén a válság dacára szépen alakult, a lakásfelszerelés szektor és a diszkont pont osztály kiemelkedően eredményes volt, a tervezettnél nagyobb forgalmat ért el, míg a bazár kategória visszafejlődött.

A vezérigazgató kiemelte, hogy az Auchan Magyarország tavaly exportáló céggé vált, zöldséget és gyümölcsöt szállított a romániai Auchan áruházakba. Az idén 600 millió forintos exportot terveznek.

Az idei év sem lesz könnyű

Dominique Ducoux arra számít, hogy a vásárlóerő csökkenése és a munkaerőpiaci helyzet miatt az idei év sem lesz könnyű. Elmondta, az idén a termékválasztás bővítését, az árak alacsonyan tartását és a szolgáltatások fejlesztését tekintik prioritásnak. A prémium termékekre összpontosítanak, a teljes áruválasztékot felülvizsgálják - mondta.

A Győrben már hosszabb ideje tervezett beruházásra vonatkozó kérelmeket benyújtotta a cég. A vezérigazgató úgy vélekedett, a városnak is érdeke fűződik ahhoz, hogy a fejlesztés, amihez 30 millió euró értékű kiegészítő beruházás kapcsolódik megvalósuljon, mert amellett, hogy megrendeléseket jelent az építőiparnak, munkalehetőségeket is teremt a környéken. A cég nem folytatott ennek érdekében lobbitevékenységet, de érveiket elmondta a városvezetésnek - mondta Dominique Ducoux.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Biztosan megveszik a Corát

A vezérigazgató szerint nem fenyeget az a veszély, hogy a versenyhatóság nem engedélyezi a Cora felvásárlását. Nincsenek monopolhelyzetben, még domináns pozícióban sem, a két áruházlánc együttes forgalma sem éri el azt a kritikus tömeget, ami miatt aggódni kellene - válaszolta arra a kérdésre, mi lesz, ha Brüsszel nem engedélyezi valamennyi áruház megvásárlását. Ha ez mégis előfordulna, az eladóval megvizsgálják a lehetőségeket - tette hozzá.

Úgy vélekedett, vannak területek, amelyeken a Cora jobban működött - ezek között említette a friss élelmiszerek jobb választékát, a bazár szektort és a hűségkártyát -, amiből érdemes tanulni. A vezérigazgató ismét megerősítette, hogy átveszik a Cora munkatársait. Kiemelte, hogy a Cora áruházlánc olyan településeken - Debrecen, Szeged, Szolnok - is jelen van, amelyeken az Auchan eddig nem tevékenykedett. Az Auchan 12 áruházat üzemeltet Magyarországon, közülük 9 Budapesten és környékén, további három vidéken (Székesfehérvár, Kecskemét, Miskolc) működik. A cég jelenleg teljes munkaidőre számítva 5600 munkavállalót foglalkoztat.

Az Auchan csoport és a Louis Delhaize csoport tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy az Auchan Magyarország felvásárolja a Magyar Hipermarket hét magyarországi Cora hipermarketét, a hozzájuk tartozó üzletsorokat, parkolókat, amihez a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása szükséges. Az Auchan benyújtotta az iratokat a brüsszeli hatóságnak, egy hete a magyar hatóság is megkapta, most véleményezik. Az első két hónapban kiegészítő információkat kértek, a hivatalos eljárás március 1-jével indult - ismertette a vezérigazgató.

A megtérülés a hipermarketek esetében 7-10 év; az, hogy stagnáló forgalom mellett is növekvő beruházásokban gondolkodnak, a csoport hosszú távú elkötelezettségét mutatja - hangsúlyozta - Dominique Ducoux.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem