9 °C Budapest

Ne vedd meg a fenyőt, ha lepereg a levele! Vásárlási tippek

Pénzcentrum
2011. december 16. 09:01

A faiskolákban, ismerős árustól vásárolt fenyő általában nem okoz csalódást. A bevásárlóközpontok és a benzinkutak akciós - rendszerint előre csomagolt - fáinál már nagyobb a rizikó. A karácsonyfa-vásárláshoz annak könnyű tanácsot adni, aki ismeri a fenyőféléket és a tartási, tárolási hibáikat. A fa tartósságának előfeltétele, hogy minél később vágják ki, és nedves, párás helyen raktározzák - írja a Népszabadság.

A fenyővásárlást érdemes néhány nappal az ünnep előttre időzíteni; a legjobb helye az árusnál van. Igaz, ilyenkor már kisebb a választék. A kivágott fa levélhullatásának csökkentésére vagy megakadályozására kevés lehetőség kínálkozik. Nem érdemes bedőlni a kereskedők elmondásának, a most kínált fákat már rég kivágták. Amelyiket importálták, azok már hónapokat is tölthettek gúlában. A kivágott fenyők esetében a vásárlónak van némi esélye a levélhullással összefüggő frissesség megállapítására. A bátrabbaknak a fát meg kell markolniuk, a tönkjét a földhöz ütögetniük. Ha csomókban pereg a levél, akkor jobb másikat választani. Ha csúnyán nézi az eladó az ilyen tesztet, akkor van szolidabb módszer is. Egy átlagosnak mutatkozó fenyőlevelet le kell az ágról tépni, és meg kell hajlítani: ha mint a rugó, gyorsan kiegyenesedik, van esély, hogy legalább a szentestén nem lesz kopasz a fa, ha viszont a tű görbe marad, akkor új fát kell keresni. Ha megbukott a levélteszten az eladó, akkor nem érdemes nála másik fajtával próbálkozni, ugyanis a fajrokonokat általában egy időben, egy helyen vágták, és ilyenkor egyformán hullik a levél.

A kiszemelt fenyő szépsége mellett fontos az is, hogy miként viselkedik a lakásban. Egyre többen reménykednek abban, hogy a tűvesztéssel járó, látványos fenyőhalál megelőzése földlabdás példánnyal sikerül, de arra valójában kevés az esély, hogy túléli az ünnepet, és a kertbe kiültetve majd pompás fává növekszik.

Sokan tartják megoldásnak, hogy a kivágott fát szentestéig egy vödör vízbe állítva tárolják. A fenyők között talán az egyetlen a luc, amelyik frissen vágottan képes vizet felvenni, ezért száraz levegőjű lakásban érdemes vízzel töltött karácsonyfatalpba állítani. Az ezüstfenyőt nem érdemes vizezni, tűi így is, úgy is megszáradnak és lehullanak. A nordmann fenyő levelei az ágon maradnak még megszáradva is. A duglászfenyő narancsillatú levelei megszáradva sem hullanak le. A hosszú levelűek többsége kis faként nem mutat jól, de legalább nem hullik.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm