27 °C Budapest

Ne vedd meg a fenyőt, ha lepereg a levele! Vásárlási tippek

Pénzcentrum
2011. december 16. 09:01

A faiskolákban, ismerős árustól vásárolt fenyő általában nem okoz csalódást. A bevásárlóközpontok és a benzinkutak akciós - rendszerint előre csomagolt - fáinál már nagyobb a rizikó. A karácsonyfa-vásárláshoz annak könnyű tanácsot adni, aki ismeri a fenyőféléket és a tartási, tárolási hibáikat. A fa tartósságának előfeltétele, hogy minél később vágják ki, és nedves, párás helyen raktározzák - írja a Népszabadság.

A fenyővásárlást érdemes néhány nappal az ünnep előttre időzíteni; a legjobb helye az árusnál van. Igaz, ilyenkor már kisebb a választék. A kivágott fa levélhullatásának csökkentésére vagy megakadályozására kevés lehetőség kínálkozik. Nem érdemes bedőlni a kereskedők elmondásának, a most kínált fákat már rég kivágták. Amelyiket importálták, azok már hónapokat is tölthettek gúlában. A kivágott fenyők esetében a vásárlónak van némi esélye a levélhullással összefüggő frissesség megállapítására. A bátrabbaknak a fát meg kell markolniuk, a tönkjét a földhöz ütögetniük. Ha csomókban pereg a levél, akkor jobb másikat választani. Ha csúnyán nézi az eladó az ilyen tesztet, akkor van szolidabb módszer is. Egy átlagosnak mutatkozó fenyőlevelet le kell az ágról tépni, és meg kell hajlítani: ha mint a rugó, gyorsan kiegyenesedik, van esély, hogy legalább a szentestén nem lesz kopasz a fa, ha viszont a tű görbe marad, akkor új fát kell keresni. Ha megbukott a levélteszten az eladó, akkor nem érdemes nála másik fajtával próbálkozni, ugyanis a fajrokonokat általában egy időben, egy helyen vágták, és ilyenkor egyformán hullik a levél.

A kiszemelt fenyő szépsége mellett fontos az is, hogy miként viselkedik a lakásban. Egyre többen reménykednek abban, hogy a tűvesztéssel járó, látványos fenyőhalál megelőzése földlabdás példánnyal sikerül, de arra valójában kevés az esély, hogy túléli az ünnepet, és a kertbe kiültetve majd pompás fává növekszik.

Sokan tartják megoldásnak, hogy a kivágott fát szentestéig egy vödör vízbe állítva tárolják. A fenyők között talán az egyetlen a luc, amelyik frissen vágottan képes vizet felvenni, ezért száraz levegőjű lakásban érdemes vízzel töltött karácsonyfatalpba állítani. Az ezüstfenyőt nem érdemes vizezni, tűi így is, úgy is megszáradnak és lehullanak. A nordmann fenyő levelei az ágon maradnak még megszáradva is. A duglászfenyő narancsillatú levelei megszáradva sem hullanak le. A hosszú levelűek többsége kis faként nem mutat jól, de legalább nem hullik.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?