27 °C Budapest

Ezt nem árt, ha tudod mielőtt karácsonyi ajándékot vennél

Pénzcentrum
2011. december 12. 13:37

A karácsonyi ajándékvásárlás kapcsán sokakban merülhet fel a kérdés, mit tehetünk akkor, ha problémák merülnek el szeretteinknek választott termékkel. Mit tehetünk például, ha hibás a mobiltelefon, vagy olyan ruhaneműt vettünk, aminek nem jó a mérete? Hogy elkerüljük a felesleges bosszankodást érdemes még a vásárlás előtt tájékozódnunk jogainkról, illetve a boltok - kötelezőn felüli - vállalásairól.

Az év végi vásárlás során sokszor nem a termékek minősége és a terméktájékoztatók alapján választunk, hanem az ára vagy kinézete alapján vásároljuk meg az ajándékot. A látszat pedig csal, így csak az ünnepek után szembesülünk azzal, hogy valójában mire is költöttünk - hívja fel a figyelmet a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség. A későbbi problémák elkerülése érdekében, őrizzük meg az összes, vásárlást bizonyító blokkot, nyugtát, számlát - a reklamációkat csak akkor köteles a kereskedő kezelni, ha ezekkel bizonyítjuk, hogy üzletében vásároltuk a terméket.

Akkor, ha nem jó színben vagy nem jó méretben vásároltunk, a kereskedő döntheti el, hogy milyen üzletpolitikát választ panaszunk kezelésére, a csere nem kötelező hibátlan termék esetében. Kizárólag a kötelező jótállás alá eső, hibás termékekre vonatkozik - és a hibátlan termékekre sosem - az a szabály, hogy ha a vásárlástól (üzembe helyezéstől) számított három munkanapon belül érvényesítjük csereigényünket, a kereskedő nem hivatkozhat arra, hogy a terméket javítani tudja, hanem köteles kicserélni, ha a hiba a rendeltetésszerű használatot akadályozza.

Ha a termék hibás és jótállási, szavatossági időn belül jelezzük a hibát, a kereskedőnek jegyzőkönyvet kell felvennie panaszunkról, nyilatkoznia kell a kifogás rendezésének módjáról, arról, hogy mikor kerül sor a termék javítására, cseréjére, árleszállításra vagy a vételár visszafizetésére. Ha a kereskedő felajánlja, hogy a vásárlás értékében mást lehet választani az üzletben - vagyis le lehet vásárolni a vételárat - döntésünkön múlik, hogy ezt elfogadjuk, vagy ragaszkodunk az előbbiekben említett jogszabályi lehetőségekhez, és a terméket meghibásodás esetén a vásárlás helyére, vagy a szervizbe visszavisszük. Leértékelt terméknél is ugyanezek a jogok illetnek meg minket, kivéve, ha a helyszínen a kereskedő felhívja figyelmünket a termék valamely hibájára, amely a leértékelés oka, így ezzel a hibával kapcsolatban nem élhetünk minőségi kifogással.

Abban az esetben, ha nem üzletben vásárolunk (pl. internetes vásárlás, termékbemutató), speciális jogaink vannak, így - egyebek között - a termék kézhezvételétől számított nyolc munkanapon belül indoklás nélkül elállhatunk a szerződéstől, így akkor is, ha a termék hibátlan. Ebben az esetben mindössze a termék visszaszolgáltatásának költségét kell kifizetnünk, a vételárat a kereskedőnek harminc napon belül vissza kell fizetnie.

A karácsonyi vásárlás sem ad lehetőséget több igényérvényesítésre, ugyanazok a jogaink vannak, mint máskor - akár nyáron, akár az ünnepek alatt vásárolunk hibás terméket, a vállalkozás azonos helytállásra köteles. A kereskedő jogszabályi kötelezettsége, hogy magyar nyelven, közérthetően és egyértelműen tájékoztassa vásárlóit a termék rendeltetésszerű használatáról, felhasználásának, eltarthatóságának és kezelésének módjáról. Így még a nagy kapkodásban is szánjuk időt a vásárlás előtti tájékozódásra - megéri. Vigyünk magunkkal továbbá elegendő szatyrot, használjunk textilből készült táskákat, így nem kell költeni műanyag zacskókra. Környezetünk, pénztárcánk érdekében is sokat spórolhatunk!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Probléma esetén tanácsért fogyasztóvédelmi civil szervezetekhez, vitánk elbírálására pedig a kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testülethez fordulhatunk.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?