12 °C Budapest

Sokba kerül az iskolakezdés? Fizettesd ki a főnököddel

2011. szeptember 2. 13:01

Akár 50 ezer forintos költséget is jelenthet gyermekenként az iskolakezdés, a teher azonban mérsékelhető - hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója.

Hosszasan sorolhatnánk, mi mindenre van szüksége a gyermeknek az iskolakezdéshez. Tankönyvcsomag: alsó tagozatban 10-15 ezer, felső tagozatban pedig akár 25 ezer forint. Tornafelszerelés (zsák, nadrág, dressz, tornacipő stb.): 10- 15 ezer forint. Iskolatáska, irodaszerek, osztálypénz az első félévre - a lista igen hosszú. Akárhogyan is számolunk, gyermekenként gyorsan összejön az akár 50 ezer forintot is meghaladó iskolakezdési költség. Több gyermek esetén ez már a családi kasszát is jelentősen megcsapolhatja.

Ugyanakkor a munkaadó saját döntése alapján iskolakezdési támogatásban részesítheti munkavállalóját. A juttatás történhet: a munkaadó részére történő számla ellenében, utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával, utóbbit akár webáruházban is használhatjuk, valamint természetben (terméket ad át a munkaadó a munkavállaló, illetőleg jogosult gyermeke részére).

Mikor és hányszor adható az iskolakezdési támogatás?

Az iskolakezdési támogatást az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban lehet igénybe venni. Ez tehát a 2011. szeptember 1-jén kezdődő oktatás esetében a 2011. július 1-e és október 30-a közötti időszakot jelenti. Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni.

Ki és milyen feltételekkel részesülhet iskolakezdési támogatásban?

Azok a munkavállalók részesülhetnek iskolakezdési támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos kiemelni a szülői vagy gyámjogosultságot a családi pótlékra (anélkül sajnos nem adható támogatás). Szintén érdemes megemlíteni, hogy mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyanazon gyermek után, ennek megfelelően a támogatás összege akár a duplájára is nőhet.

Ezen kívül támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Nem feltétlenül szükséges teljesíteni azt a feltételt, hogy az iskoláskorú gyermeknek magyarországi iskolát szükséges látogatnia ahhoz, hogy a támogatást a jogosultak igénybe tudják venni. Bármely EGT-tagállamban adható a támogatás.

Mennyi támogatás adható és ki adózik utána?

Gyakorlatilag bármilyen összeg adható, azonban a kedvező adóztatás mellett az éves minimálbér 30 százaléka, azaz 23 400 forint juttatható gyermekenként. Az iskolakezdési támogatást mindkét szülő ugyanazon a gyermek tekintetében igénybe veheti, ennek megfelelően gyermekenként a támogatás összege elérheti a 46 800 forintot, azonban a támogatás lehet ennél kevesebb vagy éppen több is, az adóterhek függvényében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adóterhet a munkáltató/kifizető viseli, amelynek mértéke 16 százalék 1,19-el szorozva, tehát 19,04 százalék a 23 400 forintos határig. A kedvezményezett béren kívüli juttatás meghaladhatja ezt az összeget, azonban ezen összeg felett már 27 százalék egészségügyi-hozzájárulási fizetési kötelezettség is fel fog merülni.

Milyen nyilatkozat kell és kitől?

A korábbi években szükség volt az iskolalátogatási igazolásra, amely növelte az adminisztrációs terheket, ez azonban ma már nem így van. Elegendő a szülő nyilatkozata arról, hogy jogosult a támogatás igénybe vételére. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy abban az esetben, ha a szülő nem jogosult a támogatás igénybe vételére a gyermeke után, azonban a támogatáshoz szükséges nyilatkozatot mégis átadja a munkáltató részére, szankcionálható lesz. Ebben az esetben a támogatást vélelmezhetően bérkifizetésnek fogja minősíteni a NAV egy esetleges ellenőrzéskor, ami egyrészt magasabb adóterheket jelent, másrészt bírsággal is számolni kell.

Mire használhatom fel a támogatást?

Elsősorban tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására, ennek megfelelően a fentiekben részletezett igények nagy részét le lehet fedni az iskolakezdési támogatással. A gyakorlatnak megfelelően taneszköz minden a tanuláshoz szükséges eszköz, így a technikai csomag, tolltartó, ceruzák, ragasztók, festékek, rajzlapok. A taneszköz kategóriájába sorolható megítélésem szerint a gyermek részére vásárolt íróasztal vagy tanulóasztal, illetve az ahhoz szükséges szék is. A ruházat fogalma pedig tágan érdemezendő, így bármi ide értendő, amit az iskolában a gyermekek viselhetnek, még egy jól kinéző divatos sportcipő is.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?