6 °C Budapest

Sokba kerül az iskolakezdés? Fizettesd ki a főnököddel

2011. szeptember 2. 13:01

Akár 50 ezer forintos költséget is jelenthet gyermekenként az iskolakezdés, a teher azonban mérsékelhető - hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében Kalocsai Zsolt, az RSM DTM elnök-vezérigazgatója.

Hosszasan sorolhatnánk, mi mindenre van szüksége a gyermeknek az iskolakezdéshez. Tankönyvcsomag: alsó tagozatban 10-15 ezer, felső tagozatban pedig akár 25 ezer forint. Tornafelszerelés (zsák, nadrág, dressz, tornacipő stb.): 10- 15 ezer forint. Iskolatáska, irodaszerek, osztálypénz az első félévre - a lista igen hosszú. Akárhogyan is számolunk, gyermekenként gyorsan összejön az akár 50 ezer forintot is meghaladó iskolakezdési költség. Több gyermek esetén ez már a családi kasszát is jelentősen megcsapolhatja.

Ugyanakkor a munkaadó saját döntése alapján iskolakezdési támogatásban részesítheti munkavállalóját. A juttatás történhet: a munkaadó részére történő számla ellenében, utalvány formájában, vagy innovatív elektronikus fizetési kártyával, utóbbit akár webáruházban is használhatjuk, valamint természetben (terméket ad át a munkaadó a munkavállaló, illetőleg jogosult gyermeke részére).

Mikor és hányszor adható az iskolakezdési támogatás?

Az iskolakezdési támogatást az iskolakezdést megelőző, valamint az azt követő 60 napos időintervallumban lehet igénybe venni. Ez tehát a 2011. szeptember 1-jén kezdődő oktatás esetében a 2011. július 1-e és október 30-a közötti időszakot jelenti. Az iskolakezdési támogatást évente egyszer lehet igénybe venni.

Ki és milyen feltételekkel részesülhet iskolakezdési támogatásban?

Azok a munkavállalók részesülhetnek iskolakezdési támogatásban munkaadójuktól, akiknek általános iskolába vagy középiskolába járó gyermekük van. Fontos kiemelni a szülői vagy gyámjogosultságot a családi pótlékra (anélkül sajnos nem adható támogatás). Szintén érdemes megemlíteni, hogy mindkét szülő részesülhet a támogatásban ugyanazon gyermek után, ennek megfelelően a támogatás összege akár a duplájára is nőhet.

Ezen kívül támogatásban részesülhet a nem vér szerinti szülő is, amennyiben családi pótlékra jogosult házastárssal él együtt. Nem feltétlenül szükséges teljesíteni azt a feltételt, hogy az iskoláskorú gyermeknek magyarországi iskolát szükséges látogatnia ahhoz, hogy a támogatást a jogosultak igénybe tudják venni. Bármely EGT-tagállamban adható a támogatás.

Mennyi támogatás adható és ki adózik utána?

Gyakorlatilag bármilyen összeg adható, azonban a kedvező adóztatás mellett az éves minimálbér 30 százaléka, azaz 23 400 forint juttatható gyermekenként. Az iskolakezdési támogatást mindkét szülő ugyanazon a gyermek tekintetében igénybe veheti, ennek megfelelően gyermekenként a támogatás összege elérheti a 46 800 forintot, azonban a támogatás lehet ennél kevesebb vagy éppen több is, az adóterhek függvényében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adóterhet a munkáltató/kifizető viseli, amelynek mértéke 16 százalék 1,19-el szorozva, tehát 19,04 százalék a 23 400 forintos határig. A kedvezményezett béren kívüli juttatás meghaladhatja ezt az összeget, azonban ezen összeg felett már 27 százalék egészségügyi-hozzájárulási fizetési kötelezettség is fel fog merülni.

Milyen nyilatkozat kell és kitől?

A korábbi években szükség volt az iskolalátogatási igazolásra, amely növelte az adminisztrációs terheket, ez azonban ma már nem így van. Elegendő a szülő nyilatkozata arról, hogy jogosult a támogatás igénybe vételére. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy abban az esetben, ha a szülő nem jogosult a támogatás igénybe vételére a gyermeke után, azonban a támogatáshoz szükséges nyilatkozatot mégis átadja a munkáltató részére, szankcionálható lesz. Ebben az esetben a támogatást vélelmezhetően bérkifizetésnek fogja minősíteni a NAV egy esetleges ellenőrzéskor, ami egyrészt magasabb adóterheket jelent, másrészt bírsággal is számolni kell.

Mire használhatom fel a támogatást?

Elsősorban tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására, ennek megfelelően a fentiekben részletezett igények nagy részét le lehet fedni az iskolakezdési támogatással. A gyakorlatnak megfelelően taneszköz minden a tanuláshoz szükséges eszköz, így a technikai csomag, tolltartó, ceruzák, ragasztók, festékek, rajzlapok. A taneszköz kategóriájába sorolható megítélésem szerint a gyermek részére vásárolt íróasztal vagy tanulóasztal, illetve az ahhoz szükséges szék is. A ruházat fogalma pedig tágan érdemezendő, így bármi ide értendő, amit az iskolában a gyermekek viselhetnek, még egy jól kinéző divatos sportcipő is.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem