14 °C Budapest

A modern kor bolti szarkái: százmilliárd landol a zsebükben

Pénzcentrum
2011. június 24. 08:32

A bolti tolvajok többsége ma már szervezett keretek között, megrendelésre dolgozik. A magyarországi hiper- és szupermarketekben tevékenykedő szarkák százmilliárdos kárt okoznak. A leglopottabb termékeknek a márkás italok és a kozmetikumok számítanak - írja a Népszabadság.

Az egy elkövetőre jutó kárérték valamelyest csökkent ugyan, viszont a lopások összértéke növekedett az elmúlt időszakban. Az áruházi, bolti lopások felét profi bűnszervezetek követik el. Egy a napilap által megkérdezett és neve elhallgatását kérő árubiztonsági szakértő szerint jellemző az áruházi lopásban utazó professzionális csoportokra, hogy egész országrészekre terjed ki a tevékenységük.

Az ilyen bűnözői csoportok általában megrendelésre dolgoznak. A fő célpont a különféle márkás szeszesitalok. Az élelmiszerek közül általában a tartós, viszonylag kicsi, jól elrejthető, ugyanakkor értékes áru a menő a tolvajoknál.

Bár többségében magyar ajkú elkövetőkről lehet beszélni, korábban meghatározó volt egy erős délszláv bűnözői kör, ám a napilap forrása szerint időközben ezek a bűnözők már tovább álltak délnyugat-Európa felé. Az utóbbi években az unión belülről is érkeztek hozzánk ilyen áruházi tolvajbandák, így korábban a cseh, jelenleg a Romániából érkezett csoportok jelenléte az érezhető.

Magyarországon kerekítve ez 15 és 35 milliárd közötti összeget jelent ami "tisztán" a bolti szarkák zsebében landol. Ehhez azonban nem árt hozzácsapni, azt a sok milliárdos összeget, amit a nagy áruházláncok kénytelenek elkölteni a biztonsági berendezések üzemeltetésére illetve a személyzet költségeire, így végeredményül minden bizonnyal jóval százmilliárd forint fölötti a bolti lopkodás összes költsége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20