21 °C Budapest

Lecsap a fuzáriumkommandó - Viszlát mérgezett kenyér?

2011. május 13. 16:05

Sűrűbben vizsgálja az élelmiszerhatóság a toxinok jelenlétét a gabonatartalmú élelmiszerekben - közölte sajtótájékoztatón Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) megbízott elnöke. A bejelentés apropója, hogy a Figyelő című hetilap fuzáriummal fertőzött lisztet talált.

Vizsgálatot indít az élelmiszerbiztonságért felelős hatóság a Figyelő cikke nyomán. A kisgyermekek által fogyasztott élelmiszereket kiemelten ellenőrzik. Az ellenőrzések számát már tavaly felemelték, mivel a múlt évben csapadékosabb volt az időjárás a szokásosnál, ami kedvezett a gabona gombafertőzésének. Az ellenőrzéseket a gombák által termelt méreganyagokra, a mikotoxinokra, illetve a különösen veszélyes DON-toxinra vonatkozóan végzik sűrűbben.

Tavaly 299 termék közül 17-ben találtak határértéket meghaladó mennyiségű DON-toxint. Az érintett élelmiszereket kivonták a forgalomból és megsemmisítették. Az idén 375 élelmiszermintát vizsgálnak meg, hogy tartalmaz-e az előírtnál több DON-toxint.

Bognár Lajos jelezte: az élelmiszergyártóknak kötelességük biztosítani, hogy az általuk feldolgozott alapanyagok mindenféle szennyeződéstől mentesek legyenek. Tilos az esetlegesen fuzáriummal fertőzött gabona úgynevezett hígítása, azaz keverése fuzáriumtól mentes gabonával. Kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy az esetleges szabálytalanságokért 15 ezer és 2 milliárd forint közötti bírság szabható ki.

Mossa kezeit a Spar

Az egyik Spar üzletből származott az  F2 toxinnal (zearalenonnal) szennyezett liszt, amelyet a Figyelő bevizsgáltatott. Az üzletlánc közleményben reagált a lapban megjelentekre. "A SPAR-nak mint kereskedőnek, nincs tudomása arról, hogy a termék gyártója milyen alapanyagokat használ a gyártás során. A cég a jogszabályokban meghatározott előírások szerinti minőségű terméket, és arra vonatkozó garanciát kér a szállítóktól". Amennyiben a hír igaznak bizonyulna, az mindenképpen a gyártó felelőssége lenne és nem a kereskedőé - szögezi le az üzletlánc. A SPAR felszólította a lisztet előállító Pannonmill céget, hogy haladéktalanul, hitelt érdemlően nyilatkozzon a szállított liszt minőségéről.

Az üzletlánc megjegyzi: a Figyelő nem bizonyította hitelt érdemlően a komáromi búza finomlisztre vonatkozó állításokat, amelyek negatív színben tüntetik fel a Spart. A Spar kiemelten fontosnak tartja az élelmiszerbiztonsággal és az egészséggel kapcsolatos szempontokat, s minden tőle elvárhatót meg is tesz ennek biztosítása érdekében - szögezte le az üzletlánc.

A közlemény szerint a SPAR-nak, mint kereskedőnek, nincs tudomása arról, hogy a termék gyártója milyen alapanyagokat használ a gyártás során. A cég a jogszabályokban meghatározott előírások szerinti minőségű terméket, és arra vonatkozó garanciát kér a szállítóktól. Amennyiben a hír igaznak bizonyulna, az mindenképpen a gyártó felelőssége lenne és nem a kereskedőé - szögezi le az üzletlánc. A SPAR felszólította a lisztet előállító Pannonmill céget, hogy haladéktalanul, hitelt érdemlően nyilatkozzon a szállított liszt minőségéről.

A PannonMill pert fontolgat

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Pannonmill Malomipari Zrt. visszautasítja a Figyelő csütörtöki számában a Komáromi búza finomliszt F2 toxintartalmára vonatkozó állításokat, és helyreigazítást kért a hetilaptól. A jó hírnév megsértése miatt jogi lépeseket fontolgat. A társaság közleményében azt írta: a hetilap újságírója által vásárolt lisztet bevizsgáltatta két független akkreditált laboratóriumban, és mindkét ellenőrzés azt mutatta, hogy a mért eredmények az EU által előírt határérték alatt maradtak. A vállalat a cikk megjelenését követően megkereste a Figyelő szerkesztőségét, hogy a külső laborvizsgálati jegyzőkönyvet a Pannonmill is megismerhesse. A vizsgálati jegyzőkönyv átadását viszont a szerkesztőség megtagadta.

A közlemény tájékoztat arról, hogy ugyanakkor a szerkesztőség közjegyző előtt hitelesített, lezárt csomagolásban átadta az azonos vásárlásból származó mintákat egy letétkezelő ügyvédnek, aki azokat két független laboratóriumhoz eljuttatta. Ezt követően a Pannonmill a mintákat bevizsgáltatta és vizsgálatok eredményei igazolták, hogy a mért F2 toxin értékek minden esetben az EU által előírt határérték alatt maradtak.

A Pannonmill közleményében ismerteti: a DON-toxinra saját erőből négylépcsős vizsgálatsorozatot működtet, az F2 toxinra pedig külsős laboratóriumban végez rendszeres vizsgálatokat. Sem a belső, sem pedig a külső vizsgálatok nem mutattak ki eddig határérték-túllépést. A vállalat minőségbiztosítási rendszere korszerű és alapos, termékei pedig továbbra is biztonságosak és megbízhatóak - hangsúlyozzák a közleményben.

 

NEKED AJÁNLJUK
Helyreigazítás

Internetes hírportálunk a 2017. október 24. napján megjelent cikkben jogsértően állította, hogy...

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?