Nem drágul idén a csokimikulás

2010. november 26. 04:42

Javában tart a hazai üzletekben a Mikulás szezon. A kínálat zavarba ejtően bőséges, de az előrejelzések szerint a gazdasági válság miatt idén kevesebb édesség kerül a gyerekek cipőjébe. Emiatt az árak nem nagyon növekedtek: a csokimikulás ára idén 200-300 és 1000-1200 forint között szóródik.

A gyermekek nagy ünnepére készülő üzletek kínálatát feltérképezve világosan látható, hogy a leghálásabbak az édességgyártók lehetnek Télapónak. Nincs olyan üzlet, ahol fel ne bukkanna az ősz szakállú jóságos öregember csokoládéból készült mása. A választék igen széles, és rendkívül színes. A kis súlyú figuráktól egészen a fél kilós óriásokig számtalan méretű, ízű és színű csoki mikulásból válogathat a vevő. A Pénzcentrum.hu saját felmérése szerint a legolcsóbbak a 15-60 grammos tejbevonó masszából készült figurák, ezek ára 30-80 forint között mozog. Azonban a valódi csokoládéból készült márkás termékekért, a diabetikus, vagy a kézzel készült édességekért már jóval többet elkérnek a kereskedők. Ezek ára márkától és súlytól függően 200-300 forinttól 1000-1200 forintig terjed.

Üreges csokoládé mikulásfigurák-  értékben mért - kiskereskedelmi forgalmának megoszlása a legutóbbi évek karácsonyi időszakában(Forrás: Nielsen)


Az idei Télapó szezon azonban nem lesz túl vidám a csokoládé gyártók számára. A gazdasági válság miatt vékonyodott a szülők pénztárcája, így minden bizonnyal kevesebb édesség kerül a gyerekek csizmájába. Ez így volt tavaly is. Az AC Nielsen piackutató adatai szerint szezonális édességekből tavaly 700 tonnát meghaladó mennyiséget adtak el, ami 24 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Jó hír, hogy bár kevesebb csokimikulást vásárolunk, de jobban megnézzük, mire adunk pénzt. A minőségi édességek iránti kereslet ugyanis az átlagosnál kisebb mértékben esett vissza.

Mivel az ajándékot valakinek át is kell adnia, külön iparággá nőtte ki magát a Mikulás biznisz is. Ha a szülő fél a lebukástól, fogadhat bérmikulást. Ehhez azonban mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Egy félórás-órás műsor ára 10 ezer forintnál kezdődik, de létszámtól függően akár 35-40 ezer forintot is elkérnek egy néhány perces műsorért. Olcsóbb, ám ugyanolyan nagy örömet okoz az apróságoknak ha a szülők-rokonok öltöznek be. Egy-egy jelmez ára kölcsönzés esetén 5 ezer forintnál kezdődik. De a tökéletességre törekvő alkalmi Mikulások további 500-1000 forintot hagyhatnak ott a kölcsönzőben minden egyes kiegészítő után. A jelmez kölcsönzése sem a legolcsóbb lehetőség, ezt próbálják meg kihasználni a nagy áruházláncok. Az Auchanban például már 599 forintért vásárolhat a színészi képességekkel megáldott szülő mikulásjelmezt.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Forrás: Pénzcentrum.hu gyűjtés


A tehetősebbek elvihetik csemetéiket a valódi Télapó otthonába is. A hazai utazási irodák kínálatában idén is megtalálhatóak a lappföldi kirándulások. Egy 2-3 napos kiruccanás körülbelül 120-150 ezer forintba kerül. Ebben az árban még nincsenek benne az olyan extra szolgáltatások árai, mint a hómobilos vagy kutyaszános szafari vagy egy rénszarvasfarmon eltöltött Mikulásünnepély. Ezek a plusz szolgáltatások 20-30 ezer forintba kerülnek személyenként.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?